«Κλινικά τα περιστατικά κορονοϊού είναι ηπιότερα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Τόνισε ότι θάνατοι καταγράφονται σε ηλικίες άνω των 85 ετών και σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ είπε πως τον ανησυχεί η γρίπη, καθώς τα συμπτώματα είναι έντονα.

Σε ό,τι αφορά την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, είπε πως θα προκαλέσουν μεταλλάξεις και ζήτησε τη λήψη στοχευμένων μέτρων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Κλινικά, αυτήν τη στιγμή, ελαφρότερη ίωση από τις τρεις που μας απασχολούν ιδιαίτερα, δηλαδή τη γρίπη, το συγκυτιακό ιό και τον κορονοϊό. Πραγματικά, τα περιστατικά του κορονοϊού είναι τα ηπιότερα και αυτά που μας δημιουργούν τα λιγότερα προβλήματα.

Οι θάνατοι όλοι (από κορονοϊό) είναι στους πάνω από 85-90 ετών ή, αν είναι μικρότεροι, έχουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Αλλά αυτό που μας απασχολεί είναι η γρίπη, πάρα πολλές γρίπες σοβαρές, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερους και σε κάποιους νεότερους. Η γρίπη προηγήθηκε, έστρωσε τον δρόμο και έρχεται μια σοβαρή πνευμονία. Επομένως, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να περάσουμε γρίπη.

Για το αντιγριπικό εμβόλιο: Αυτήν τη στιγμή, δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που κάναμε φέτος, αυτό θα το μάθουμε προς την άνοιξη. Αυτό το λέμε γιατί κάθε φορά που παρασκευάζουμε ένα εμβόλιο δεν ξέρουμε αν πετύχαμε το στέλεχος που θα προκαλέσει την πανδημική κρίση της συγκεκριμένης χρονιάς. Φέτος το εμβόλιο που έχει επιλεγεί είναι τετραδύναμο, δηλαδή περιέχει τέσσερα διαφορετικά αντιγόνα για τέσσερα διαφορετικά στελέχη του ιού. Φέτος ένα από αυτά είναι το Η3Ν2, που είναι το 99% των περιπτώσεων, φέτος επομένως περιμένουμε ότι θα μας προφυλάξει. Έτσι κι αλλιώς, όμως, η αποστειρωτική του ανοσία, δηλαδή το να μην κολλήσεις, είναι μόλις 60%, Απλά σε προστατεύει από τη βαριά νόσο.

Αναφορικά με την έξαρση του κορονοιού στην Κίνα: Εδώ και 20 μέρες από το παρατηρητήριο το δικό μας, επειδή παρακολουθούμε τους δείκτες σε χώρες-κλειδιά, όπως είναι η Αμερική, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, βλέπαμε μερικά ευτράπελα πράγματα να συμβαίνουν στην Κίνα, δηλαδή να ανακοινώνονται αριθμοί που είναι σαν την Ελλάδα. Φανταστείτε ότι η Κίνα είναι σαν 150 Ελλάδες ως πληθυσμός, επομένως ήταν εμφανές ότι κάτι συμβαίνει στην Κίνα. Είχαμε προειδοποιήσει ότι, δεδομένης αυτής της χώρας, η οποία είναι αδιαφανής, δεν είναι και η καλύτερη στο να ανακοινώνει πράγματα, και δεδομένης της εμπειρίας που είχαμε στη Γιουχάν, όπου για 3-4 μήνες οι αξιωματούχοι έκρυβαν την αλήθεια, καταλαβαίνετε ότι με αυτή την εμπειρία ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός. Είχαμε βγει προ 20ημέρου και κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι πρέπει να επιτηρηθεί η Κίνα, ιδιαίτερα διότι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί. Ο πιο πιθανός λόγος είναι ότι μπορεί μέσα στα εκατομμύρια κρούσματα που θα υπάρξουν, δηλαδή, αν ακολουθήσουμε το μοτίβο των δυτικών χωρών, πιθανώς θα έχουμε 500 ή 600 εκατομμύρια κρούσματα, αυτά θα προκαλέσουν σίγουρα μεταλλάξεις. Πολύ σωστά παίρνονται μέτρα, πρέπει να είναι στοχευμένα, κυρίως η επιτήρηση του γονιδιώματος των στελεχών που έρχεται από την Κίνα, έτσι ώστε έγκαιρα να διαγνώσουμε ότι κάτι πάει να γίνει και να λάβουμε τα μέτρα μας. Εγώ δεν φοβάμαι, είμαι αισιόδοξος, δεν έχω πανικό αυτήν τη στιγμή, δεν φαίνεται προς στιγμήν οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν εκεί να είναι πολύ διαφορετικές από τις εδώ.

Για την επιστροφή τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Οι άνθρωποι αυτοί οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι, έχουν νοσήσει, συνεπώς έχουν μια φυσική ανοσία αναπτύξει παρόμοια με του εμβολιασμού. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική και επιδημιολογική βάση να συμπεριφερόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους διαφορετικά από το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων. Κατ' αρχήν, το προσωπικό των νοσοκομείων κυκλοφορεί μέσα στο νοσοκομείο με μάσκα, επομένως αυτό που λέει «επιστρέφουν με μάσκα» είναι εκ του περισσού. Έτσι κι αλλιώς, και εμείς, που είμαστε εμβολιασμένοι, με μάσκα είμαστε. Το μεγάλο θέμα είναι με τα τεστ, δεν υπάρχει επιστημονική βάση για να γίνονται δύο τεστ σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν διαφέρουν από πλευράς προδιάθεσης να μολυνθούν απ’ ό,τι οι άλλοι. Αυτά που ακούω ότι δεν πιστεύουν την επιστήμη και όλα αυτά έχουν και μια διαφορετική ανάγνωση, δηλαδή κάποιος που καπνίζει και λεει ευθαρσώς ότι το τσιγάρο κάνει κακό, αλλά μου αρέσει, και είναι γιατρός, είναι νοσηλευτής, είναι απλός άνθρωπος, σημαίνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην επιστήμη και γι' αυτό καπνίζει; Ο παχύσαρκος δεν ξέρει ότι η παχυσαρκία κάνει κακό; Τι σημαίνει ότι δεν πιστεύουμε στην επιστήμη; Το πρώτο διάστημα, που οι άνθρωποι αυτοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ήταν όντως επικίνδυνοι, υπό την έννοια ότι το τότε εμβόλιο με τα τότε στελέχη προστάτευε από τη μόλυνση. Τώρα, με τα στελέχη που κυκλοφορούν, με τη φυσική ανοσία που έχει αναπτυχθεί, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή επιστημονική βάση για να στηριχτεί μια τέτοια απόφαση. Διαφωνώ κάθετα και με την επιτροπή η οποία έλαβε αυτή την απόφαση. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να λέμε την επιστημονική αλήθεια.