Επικίνδυνη είναι η εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή οι πληροφορίες που έρχοτναι είναι ελάχιστες, γεγονός το οποίο προκαλεί προβληματισμό στην διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στάθηκε στο γεγονός, επισημαίνοντας ότι «το μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι να μάθει ποια στελέχη του κορονοϊού κυκλοφορούν στην Κίνα». Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη γρίπη και πότε αναμένουμε την κορύφωσή της στη χώρα μας.

«Tο τι συμβαίνει ακριβώς στην Κίνα δεν το ξέρει κανείς, διότι οι Κινέζοι δίνουν στοιχεία τα οποία δεν στέκουν λογικά. Για να καταλάβετε, ως παράδειγμα δίνουν ότι έχουν 5.000 κρούσματα την ημέρα. Αν το πολλαπλασιάσετε αυτό με επτά ημέρες την εβδομάδα, έχουν 35.000 κρούσματα. Όταν εμείς τώρα έχουμε 45.000 κρούσματα και είμαστε η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων και όχι του 1,4 δισ. Άρα, λοιπόν, δεν είναι πάρα πολύ αξιόπιστα τα στοιχεία που δίνουν οι Κινέζοι και αυτό είναι από τα μεγάλα ζητήματα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από τους Κινέζους να αλλάξουν τακτική σε αυτό, να δίνουν τα πραγματικά στοιχεία και εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα», ήταν τα λόγια του καθηγητή, ο οποίος συμπλήρωσε.

«Παλιάς τεχνολογίας τα εμβόλια των Κινέζων»

«Το μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι να μάθει ποια στελέχη του ιού κυκλοφορούν στην Κίνα. Η Κίνα έχει ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο στρατηγική, μηδενικών κρουσμάτων. Αυτό οδήγησε πάρα πολλούς Κινέζους στο να μην έχουν εμβολιαστεί και πάρα πολλούς να μην έχουν κάνει αναμνηστική δόση. Οι Κινέζοι εμβολιάστηκαν με τα δικά τους εμβόλια, τα οποία είναι εμβόλια παλιάς τεχνολογίας, αδρανοποιημένων ιών, πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από τα εμβόλια που είχαμε εμείς, του τύπου mRNA, και ταυτόχρονα, λόγω της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων, ελάχιστοι άνθρωποι, λίγοι γενικώς είχαν νοσήσει. Άρα ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία».

«Κίνδυνος να βγουν καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη»

Παράλληλα, ο ίδιος ανησυχεί σε σχέση με το ότι, όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός, τόσο υπάρχει κίνδυνος να αναδειχθούν και νέα στελέχη. «Αποκλείεται να έρθει όλη η Κίνα στην Ευρώπη. Αν έρθουν οι Κινέζοι στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή δεν κινδυνεύουμε άμεσα, αν τα λίγα στοιχεία που έχουμε για την Κίνα ισχύουν. Δηλαδή, αν τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην Κίνα, από τα πολύ λίγα στοιχεία που έχει δώσει η κινεζική κυβέρνηση, είναι τα στελέχη που κυκλοφορούν και στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί εμείς έχουμε εμβολιαστεί και έχουμε νοσήσει. Αυτό που φοβάται η επιστήμη είναι ότι, επειδή εκεί θα νοσήσει πάρα πολύς κόσμος μαζικά, είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός, είναι παρθένος, να το πω έτσι, από κορονοϊό και ταυτόχρονα πυκνοκατοικημένες πολλές περιοχές, όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται πολύ, υπάρχει ο κίνδυνος να βγούνε καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη, στελέχη δηλαδή τα οποία δεν τα ξέρουμε. Βεβαίως, οι προβλέψεις είναι ότι όταν ο ιός μεταλλάσσεται στην πορεία μιας πανδημίας, συνήθως γίνεται πιο μεταδοτικός, για να μπορέσει ο ίδιος να επιβιώσει, αλλά λιγότερο θνησιγόνος. Καμιά φορά, όμως, μπορεί να συμβεί και ατύχημα. Αυτό το ατύχημα φοβόμαστε».

«Να ελέγχουμε τους Κινέζους»

Αναφορικά με το ποια τεστ πρέπει να γίνονται στους ταξιδιώτες από την Κίνα είπε: «Θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχουν δύο ειδών τεστ. Το ένα είναι το τεστ που γίνεται για να δω αν κάποιος είναι θετικός ή όχι. Αυτά τα τεστ το μόνο που θα κάνουν είναι να πάνε λίγο πιο πίσω, να σας το πω έτσι, αν εφαρμοστούν, την όποια επιβάρυνση θα έχουμε λόγω των Κινέζων. Και το λέω αυτό διότι πολλοί άνθρωποι βγαίνουν αρνητικοί σε ένα τεστ, αλλά μετά από λίγο θα βγουν θετικοί. Το κύριο το οποίο μας χρησιμεύουν τα τεστ δεν είναι αυτά τα απλά τεστ, αλλά τα τεστ που κάνουμε αλληλούχιση του γενετικού υλικού του κορονοϊού. Δηλαδή βρίσκουμε τι στέλεχος είναι. Πρέπει λοιπόν δειγματοληπτικά -το κάνει η Αμερική να το κάνει και η Ευρώπη- να ελέγχουμε τους Κινέζους που έρχονται ώστε να βρίσκουμε τι στελέχη κυκλοφορούν στην Κίνα, να μάθουμε την αλήθεια. Αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα. Δεν είναι, δηλαδή, το να πούμε ότι δεν θα έρχεται κανείς που θα είναι άρρωστος, γιατί αυτό είναι αδύνατον να συμβεί και είναι, να το πω έτσι, μια ιδιαίτερη μεταχείριση των Κινέζων, που δεν είναι και πάρα πολύ σωστή. Το ζητούμενο είναι όταν έρχονται να μπορούμε να παίρνουμε δείγματα για να ξέρουμε ποια στελέχη κυκλοφορούν στην Κίνα, την πληροφορία που δεν μας δίνουν οι Κινέζοι να τη μάθουμε εμείς, ο υπόλοιπος κόσμος, από τους Κινέζους που έρχονται».

«Δεν τρομάζουμε για το στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική»

Αναφορικά με το στέλεχος που έρχεται από τη Βόρεια Αμερική, διευκρίνισε: «Κοιτάξτε να δείτε, εκεί όπου επικράτησε, στη Βορειοανατολική Αμερική, γιατί δεν έχει επικρατήσει παντού, έχει φτάσει το 40%. Αυτό το στέλεχος είναι ένας συνδυασμός του Κενταύρου και κάποιου άλλου στελέχους Όμικρον, υποστελέχους Όμικρον, και φαίνεται να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι του Όμικρον 5, που κυριαρχούσε μέχρι πρόσφατα. Θα το δούμε. Υπάρχουν πολλά στελέχη που σε περιοχές έχουν αναπτυχθεί πολύ, αλλά δεν έχουν επηρεάσει παγκόσμια τις υπόλοιπες χώρες. Πρέπει να το παρακολουθήσουμε. Δεν χρειάζεται κάποιος τρόμος, ούτως ή άλλως υποστέλεχος του Όμικρον είναι.

Τα εμβόλια που έχουμε αυτήν τη στιγμή, τα καινούργια, είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι του Όμικρον. Υπάρχουν πλέον μελέτες γι’ αυτό, όχι μόνο εργαστηριακές, αλλά και σε ανθρώπους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε να κάνουμε το καινούργιο εμβόλιο. Έβλεπα πριν συνδεθώ στην εκπομπή σας ότι την εβδομάδα 22 με 29 Δεκεμβρίου μόνο 10.000 Έλληνες έκαναν αναμνηστική δόση. Η αναμνηστική είναι αυτή που είναι τρεις μήνες μετά την προηγούμενη με τον προηγούμενο εμβολιασμό ή την προηγούμενη νόσηση. Και για να μην τη λέμε τέταρτη, πέμπτη... Είναι το καινούργιο εμβόλιο, αυτό πρέπει να λέμε. Δεν είναι η τέταρτη δόση του παλιού εμβολίου, είναι ένα καινούργιο εμβόλιο, που πιάνει τα στελέχη Όμικρον που κυκλοφορούν τώρα».

«Υπάρχει λύση για τη γρίπη, ο εμβολιασμός»

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ιώσεις και τη γρίπη. «Όντως υπάρχει έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων. Θα ήθελα απλά να δώσω το μέγεθος του προβλήματος. Παρότι η γρίπη αυτήν τη στιγμή μάλλον είναι συχνότερη από τον κοροναϊό. Από τότε που ξεκίνησε η γρίπη στην Ελλάδα και την παρακολουθούμε, εδώ και 11 εβδομάδες έχουμε θρηνήσει τρία θύματα από τον ιό της γρίπης. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα χάσαμε 137 Έλληνες από κορονοϊό, την προ-προηγούμενη εβδομάδα 150 και ούτω καθεξής. Άρα, ναι, η γρίπη είναι πρόβλημα. Υπάρχει σαφής λύση, λέγεται αντιγριπικός εμβολιασμός. Είναι πανεύκολος, πας και το κάνεις σε οποιοδήποτε φαρμακείο.

Δεν χρειάζεται συνταγογράφηση γιατρού. Δεν κατανοώ πώς εμείς οι ίδιοι σαν λαός, όταν ήταν η πρώτη χρονιά του κορονοϊού και είχαμε φοβηθεί, είχαμε κάνει πάνω από 4 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου και τώρα είμαστε λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια […]. Θα υπάρχει πίεση και η γρίπη θα χειροτερέψει, το πικ το κάνει κάπου τον Φεβρουάριο. Στην Ελλάδα τώρα δεν έχουμε ακόμη κρύα. Είναι σημαντικό αυτό, άρα δεν είμαστε τελείως μέσα και η μεταδοτικότητα είναι μικρότερη. Είναι η ευκαιρία, το “παράθυρο” που έχουμε να εμβολιαστούμε τώρα. Μέσα σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ανοσία έναντι της γρίπης και τουλάχιστον δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσω γρίπη, αλλά η πιθανότητα να νοσήσω βαριά και να χρειαστώ νοσηλεία και να κινδυνέψει η ζωή μου είναι πραγματικά μηδαμινή».