«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει τα αποθέματα στις 120 φαρμακαποθήκες της χώρας, που δεν διαθέτουν σκευάσματα στα φαρμακεία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού ΣυλλόγουΑπόστολος Βαλτάς.

Εκτίμησε ότι οι φαρμακαποθήκες κρατούν ή κρύβουν φάρμακα, καθώς όπως είπε πιστεύουν ότι ο αρμόδιος υπουργός κάποια στιγμή θα άρει την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων.

Τόνισε πως όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα με βασικά φάρμακα μετά την αποβιομηχάνιση της Ευρώπης και την μεταφορά σε άλλες χώρες.

Είπε πως η τροφοδοσία της αγοράς θα ξεκινήσει την Δευτέρα και αναμένεται μια σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Με αφορμή τις ελλείψεις των φαρμάκων: Οι εξαγγελίες του κ. Πλεύρη είναι αποτέλεσμα διαλόγου και συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς . Ήταν εκεί οι φαρμακαποθηκάριοι, ήταν εκεί η βιομηχανία, ήταν εκεί οι εισαγωγείς φαρμάκων και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και τα μέτρα ήταν μέτρα που αρκετά από αυτά επιτακτικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός σύλλογος τα είχε βάλει στον υπουργό.

Έχουμε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ διαφόρων γεγονότων, το ένα είναι οι χρόνιες ελλείψεις λόγω των παράλληλων εξαγωγών και λόγω της μείωσης εκ μέρους των εταιρειών των ποσοτήτων που φέρνουν στην Ελλάδα. Για αυτά η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα που αν δεν τα υλοποιήσει με το να ελέγξει όλες τις φαρμακαποθήκες τι αποθέματα έχουν που δεν τ διαθέτουν στα φαρμακεία όπως και εταιρείες που πραγματικά ορισμένες είναι προκλητικές με το γεγονός ότι για καινοτόμα φάρμακα που αφορούν αναπνευστικές λοιμώξεις, εισπνεόμενα σπρέι δεν διαθέτουν ούτε ένα κουτί στα φαρμακεία. Αυτό είναι ντροπή.

Για τους ελέγχους εκ μέρους του ΕΟΦ: Είναι 120 φαρμακαποθήκες με τι προσωπικό θα τις ελέγξει με 2-3 φαρμακοποιούς που έχει ο ΕΟΦ. Εμείς γνωρίζουμε ποιοι κάνουν εξαγωγές και εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά και τι συμβαίνει όταν υπάρχει νόμος που επιτρέπει μια φαρμακαποθήκη να πουλήσει στην άλλη το 80-90% του τζίρου της. Αυτή δεν είναι φαρμακαποθήκη, αυτή είναι εξαγωγική εταιρεία. Δηλαδή αν δεν βρεθεί ένας νόμος να απαγορεύσει τις τριγωνικές πωλήσεις μεταξύ των φαρμακαποθηκών η μια αποθήκη θα έχει 10 κουτιά που θέλει να τα βγάλει έξω αλλά δεν μπορεί γιατί είναι μικρή ποσότητα, θα τη δώσει στην επόμενη αποθήκη και η αποθήκη θα τα δώσει στον κεντρικό εξαγωγέα φαρμακαποθήκη, που όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι, οι οποίοι τα έβγαζαν στο εξωτερικό, τώρα τα κρατάνε και τα κρύβουν γιατί πιστεύουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να άρει ο υπουργός την απόφαση του απεριόριστου της απαγόρευσης των εξαγωγών για να τα ξαναβγάλουν έξω στη Γερμανία που έχει ανάγκη.

Το σωστό είναι ότι όλες οι φαρμακαποθήκες πρέπει να ελεγχτούν με βάση τα αποθέματά τους. Όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα με βασικότατα φάρμακα, αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, εισπνεόμενα γιατί ήταν πολιτική της ΕΕ να αποβιομηχανίσει ως προς το φάρμακο χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αγγλία που δεν παράγουν φάρμακα αλλά τα έχουν στην Ινδία και την Κίνα όπου εκεί είναι φθηνά τα εργατικά χέρια... Αυτή τη στιγμή έχουμε την Κίνα με τα μέτρα που πήρε που απελευθέρωσε την αγορά επομένως έχει περισσότερα κρούσματα, έχει περισσότερες ανάγκες και το κυριότερο είναι ότι έχουμε ένα μείγμα κορονοϊού-γρίπης–αναπνευστικών λοιμώξεων και τώρα η Ευρώπη που είναι πάνω στην κορύφωση της γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων ζητάει περισσότερα όμως που θα πάνε τα φάρμακα στην Ελλάδα με τις φθηνότερες τιμές ή η πολυεθνική θα τα δώσει πρώτα σε χώρες όπως η Γερμανία;

Αναφορικά με τις αυξήσεις των φαρμάκων: Οι φαρμακοποιοί το προτείναμε στον υπουργό για συγκεκριμένα σκευάσματα. Με στεναχωρεί που τέτοιες κινήσεις ενώ είνα προς το όφελος του ασφαλισμένου παίζεται πολιτικό παιχνίδι πάνω στο φάρμακο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα υπάρχουν κάτι υπόθετα που τα δίνουν για σπασμούς των παιδιών αυτά έκαναν 4€ αυτή τη στιγμή το φέρνει ο ΙΦΕΤ στην Ελλάδα με 25€. Τόσο το βρήκε στην ευρωπαϊκή αγορά και η ανάγκη τον κάνει να αγοράσει ακριβά, το ίδιο φάρμακο.

Για την εξομάλυνση της αγοράς: Είχαμε τις εταιρείες όλες κλειστές από 10 Δεκεμβρίου μέχρι και των Θεοφανείων άρα οι εταιρείες που τροφοδοτούν τις παρακεταμόλες, τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα αιχμής που τα έχουμε ανάγκη λόγω της γρίπης και των ιώσεων ήταν κλειστές και λόγω αυτού είχαν αδειάσει οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία. Η τροφοδότηση της αγοράς ξεκινάει από τη Δευτέρα, όχι ότι θα ομαλοποιήσει την κατάσταση γιατί ο πανικός που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο και η ανάγκη του φαρμακοποιού να πάρει και να εξασφαλίσει περισσότερα στοκάρει ή ζητάει τα διπλάσια πράγμα που απορυθμίζει ένα εργοστάσιο ή μια εταιρεία η οποία έχει μια παραγωγή. Άρα τη Δευτέρα θα υπάρξει τροφοδοσία της αγοράς όχι για να λύσει το θέμα αλλά για να το μειώσει.

Πρέπει να μειώσουμε τους τόνους του πανικού του κόσμου για να μπορέσει ο κόσμος να μην έρχεται και να ζητάει δύο και τρία κουτιά.