Σοκ έχουν προκαλέσει τα όσα συνέβησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ημαθία.
Η 29χρονη γυναίκα που κατηγορείται ότι έριξε το 11 μηνών μωρό της στο φράγμα του Αλιάκμονα ήταν σε όλους γνωστό ότι αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα από νεαρή ηλικία και παρ' όλα αυτά, κρίθηκε ικανή να μεγαλώσει ένα παιδί.

«Υπήρχε από την Εισαγγελία η επιμέλεια αυτής της κοπέλας από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου περνούσαν από εκεί και συνομιλούσαν με την κοπέλα. Δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο… και παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη. Η κοπέλα νοσηλεύτηκε, χρησιμοποίησε φαρμακευτική αγωγή, δεν ήταν δουλειά της κοινωνικής υπηρεσίας να πει ότι δεν πρέπει να έχει το παιδί και, μάλιστα, η κοινωνική υπηρεσία, απ’ ό,τι μου είπε, έβλεπε μια πολύ σημαντική βελτίωση στην κοπέλα. Δεν έδειχνε κάτι στις τελευταίες επισκέψεις, ότι κάτι έχει. Ήταν πάρα πολύ καλά», ανέφερε ο Πανιώτης Γκυρίνης, δήμαρχος Αλεξάνδρειας.

Ο ίδιος της ο αδελφός, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι η αδελφή του δεν ήταν καλά, ότι είχε διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε και ότι μέρα με τη μέρα η κατάστασή της χειροτέρευε ξανά.

Πώς, όμως, θα μπορούσε η τραγωδία αυτή να είχε αποφευχθεί; Ειδικοί επιστήμονες αποκαλύπτουν στο LIVE NEWS πώς τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, εάν οι χειρισμοί ήταν άλλοι.

«Οι υπηρεσίες μας δεν είναι πολύ καλά οργανωμένες. Στην Ελλάδα λείπουν οι ομάδες κρίσιμης παρέμβασης με ψυχολόγους, ψυχιάτρους και κοινωνικούς λειτουργούς. Ο ψυχίατρος δεν μπορεί μόνος του αυτεπαγγέλτως να παρέμβει. Ο κοινωνικός λειτουργός θα έπρεπε να αναφέρεται σε έναν ψυχίατρο και αν είχε την κατάλληλη εκπαίδευση θα έπρεπε να είχε ανιχνεύσει κάποια πρώιμα σημάδια υποτροπής και διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής», αναφέρει ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητριάδη, «χρειάζεται τακτική παρακολούθηση» αυτών των ασθενών.

Ήξεραν όλοι την κατάστασή της

Η 29χρονη ήταν μια γυναίκα που είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική τουλάχιστον δέκα φορές.
«Μαρτυρία γείτονα, ήταν όλα μια χαρά. "Εγώ πήγαινα", λέει, "στο διπλανό μπαλκόνι, έπαιρνα το παιδί, παίζαμε"… Ο λόγος για τον οποίο δόθηκε η εισαγγελική παρέμβαση αρχικά, προφανώς, από κάποια συμπεριφορά, από κάτι, στα κέντρα αυτά, της ψυχικής αποκατάστασης κ.λπ., κάπως έτσι δηλαδή, θα ξεκίνησε, γιατί δεν είναι τωρινό (η 29χρονη) ήρθε από άλλο δήμο και ίσως από εκεί να είχαν ξεκινήσει τα δεδομένα», λέει ο κ. Γκυρίνης.

Τελευταία φορά που συναντήθηκε με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βεβαρημένο της ιατρικό ιστορικό και το γεγονός ότι είναι μια γυναίκα η οποία γέννησε πρόσφατα επιβάλλουν παρακολούθηση από ψυχιάτρους σε εβδομαδιαία βάση, κάτι που στην περίπτωση της 29χρονης δεν συνέβη.

Οι γείτονες της 29χρονης είχαν γίνει μάρτυρες ουκ ολίγες φορές της κατάστασης που αντιμετώπιζε η νεαρή γυναίκα και, όπως λένε στο Live News, το τελευταίο διάστημα φαινόταν ότι είχε σταματήσει, για ακόμη μία φορά, να λαμβάνει τη φαρμακευτική της αγωγή.

Η 29χρονη, που αντιμετωπίζει τώρα την κατηγορία της ανθρωποκτονίας του ίδιου της του παιδιού από πρόθεση, βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης.