«Το ταμείο των εορτών ήταν θετικό, η εμπορική αγορά λειτούργησε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Είπε πως επόμενο στοίχημα είναι οι εκπτώσεις ενώ σημείωσε πως εάν ακολουθηθεί η ίδια πορεία με τις γιορτές θα έχουμε έναν καλό χρόνο.

Ακόμη, ανέφερε πως οι καταναλωτές ξέρουν να κάνουν έρευνα αγοράς και επιβραβεύουν την μεγάλη έκπτωση.

Είπε πως τη Δευτέρα θα συζητηθεί η επίσημη πρόταση του εμπορίου για τον κατώτατο μισθό, ενώ τόνισε ότι παραμένει η αγωνία του εμπορικού κόσμου καθώς έχουν γιγαντωθεί τα έξοδα των εμπορικών καταστημάτων.

Ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη του ενεργειακού κόστους.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 


Ερωτηθείς πως ήταν η εορταστική κίνηση στην αγορά:
Δούλεψε, ο κόσμος βγήκε έκανε τη βόλτα του ο καιρός βοήθησε. Το ταμείο των εορτών είναι θετικό, μας επιτρέπει να δούμε με αισιοδοξία αυτή τη νέα χρονιά. Γενικά η εμπορική αγορά λειτούργησε ευτυχώς γιατί είχαμε τρομάξει Οκτώβρη και Νοέμβριο. Τώρα το επόμενο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι οι εκπτώσεις. Αν ακολουθηθεί η ίδια πορεία που είχαμε και στις γιορτές νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε έναν καλό χρόνο.

Ο κόσμος πρέπει να βγει εγκαίρως στις εκπτώσεις, να καλύψει τις ανάγκες του. Ο καταναλωτής είναι ενημερωμένος, ξέρει, επιβραβεύει, ελέγχει, κάνει την έρευνα αγοράς. Όλοι έχουμε γίνει ευαίσθητοι στην τιμή, όλοι πλέον ξέρουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς, όλοι οι καταναλωτές γνωρίζουν την τιμή του προϊόντος και επιβραβεύουν την μεγάλη έκπτωση.

Σε μια αγορά που ανατιμάται με περίπου 10-12-20 % στα τρόφιμα εάν μπούμε στους επιμέρους δείκτες του πληθωρισμού ανά κατηγορία θα δούμε ότι ένδυση –υπόδηση αυξήθηκε κατά 4,5% ή τα έπιπλα 3,5% αυτό σημαίνει ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να απορροφηθούν οι ανατιμήσεις όσο είναι δυνατόν μέσα στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Χαιρόμαστε που αυξάνονται οι συντάξεις, είμαστε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Τη Δευτέρα θα συζητήσουμε την επίσημη πρόταση του εμπορίου απλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν λελογισμένα τόσο όσο αντέχει η ελληνική οικονομία για να μην χρειαστεί να τα πάρουμε πίσω. Σίγουρα όμως οι συμπολίτες μας πρέπει να δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται.

Δεν κλείνουν επιχειρήσεις από τα επίσημα στοιχεία των επιμελητηρίων. Δεν έχουμε μείωση των επιχειρήσεων , έχουμε αύξηση σε όλες τις πόλεις όμως η αγωνία παραμένει και παρότι βλέπουμε τους τζίρους και παρότι η αγορά λειτούργησε αυτό δεν σημαίνει ότι στο τέλος της ημέρας τα χρήματα που έμειναν στην τσέπη του εμπόρου ειναι περισσότερα γιατί έχουν γιγαντωθεί και τα έξοδα της επιχείρησης. Έχει γιγαντωθεί το κόστος του ρεύματος, των ενοικίων, των μισθών. Συνεπώς ναι αυξήθηκε ο τζίρος, πήγε καλύτερα η αγορά αλλά αν με ρωτήσετε αν έμειναν περισσότερα χρήματα στο κατάστημα θα σας πω έμειναν πολύ λιγότερα και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως δεν έμειναν και καθόλου. Για αυτό λεω ότι θέλει στοχευμένη στήριξη, πρέπει να προχωρήσουμε στη στήριξη του ενεργειακού κόστους, πρέπει με προσοχή να δούμε τις αυξήσεις, πρέπει να ελαφρύνουμε τα βάρη, το τέλος επιτηδεύματος που έχει μείνει για κάποιους ανθρώπους είναι άδικο πρέπει να φύγει και μόλις η οικονομία μπορέσει να μειώσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές για όλους ώστε να υπάρχουν περισσότερα εισοδήματα, ανταγωνιστικότερη οικονομία.