Ο διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» για τις ιογενείς λοιμώξεις, την αύξηση των περιστατικών του κορωνοϊού και την ανησυχία για την παραλλαγή «Kraken» που πιέζουν το εθνικό σύστημα υγείας.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» αρχικά σχολίασε για την επικρατούσα κατάσταση του κορωνοϊού στην Κίνα: «Δεν είναι τα πράγματα ανησυχητικά, η Κίνα περνάει αυτή την στιγμή αυτό που πέρασε η Ευρώπη πριν από ένα χρόνο. Άλλαξε την στρατηγική της, προσπαθούν όλες οι χώρες να αντιμετωπίσουν αυτή την μάστιγα του αιώνα. Φαίνεται πώς η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να χτίσουμε μία ανοσία που να βασίζεται και την φυσική νόσηση και στην τεχνητή νόσηση με τα εμβόλια. Η Ευρώπη το κατάλαβε αυτό νωρίς και προσπάθησε να το καταφέρει».

Ο κος Καπραβέλος τόνισε: «Η Κίνα είναι μέλος του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), η απόκρυψη επικίνδυνου στελέχους Covid είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δεν νομίζω ότι η Κίνα θα πάρει τέτοιο ρίσκο να αποκρύψει» και συνέχισε λέγοντας ότι «το καλύτερο μοντέλο αντιμετώπισης μίας θανατηφόρου πανδημίας είναι ο συνδυασμός φυσικής και τεχνητής ανοσίας».

Αναφορικά με την έξαρση των ιώσεων που έχει ξεσπάσει σχολίασε ο Νίκος Καπραβέλος: «Έχουμε ένα ”κενό” ανοσίας το αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, ακριβώς επειδή προφυλαχθήκαμε, δεν ήρθαμε σε επαφή με τις πολλές ιογενείς λοιμώξεις που υπήρχαν. Άρα ο οργανισμός μας έγινε ξανά ”παρθένος”.

Εξέφρασε όμως την ανησυχία του ο κ. Καπραβέλος»: «Αυτό που ανησυχεί περισσότερο για την Ελλάδα, ειδικά, σε άλλες χώρες ο χειμώνας ήρθε πιο νωρίς και βαρύτερα, ενώ εμείς μέχρι τώρα βασικά χειμώνα δεν έχουμε αντιμετωπίσει. Επομένως, πολύ φοβόμαστε αυτή την έξαρση που όλοι υπολογίζουν να έρθει παραδοσιακά τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο».

Και πρόσθεσε: «Η ανησυχία η μεγάλη είναι για τα παιδιά. Δεν έχουμε πολλές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν υπάρχουν περιθώρια». Καταλήγοντας ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ «καλύτερα να ανοίξουν τα σχολεία μισογεμάτα, παρά να είναι γεμάτα και να διευκολύνουν την μετάδοση του ιού».