Ολοκληρώθηκε η διαδικασία λήψης οργάνων από τον άτυχο 22χρονο ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, που υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία μέσα στο κρεοπωλείο του πατέρα και διαγνώστηκε εγκεφαλικά νεκρός.

Η διαδικασία ξεκίνησε νωρίς το πρωί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα και σύμφωνα με τον υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας διήρκεσε περίπου 6 ώρες, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Μετά τη γενναία απόφαση των γονέων του να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους, οι οποίοι δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, αλλά είπαν ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς που πάλεψαν για τη ζωή του παιδιού τους:

- η καρδιά του 22χρονου μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου θα τη λάβει ένας 36χρονος που υποστηριζόταν μέχρι τώρα μηχανικά,

- το ήπαρ μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη,

- οι νεφροί στο Λαϊκό Νοσοκομείο,

- ενώ για τους κερατοειδείς θα αποφασίσει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων για τον λήπτη και τον χρόνο λήψης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η διευθύντρια της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, Φωτεινή Φλίγκου, τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος του άτυχου 22χρονου, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο με καταστροφική εγκεφαλική αιμορραγία. Υπήρχε μια παθολογία στον εγκέφαλο εκ γενετής, την οποία δεν μπορούσε να αντιληφθεί ο άτυχος νέος, δεν είχε δώσει ενδείξεις και παρόλο που το παιδί ήταν αθλητής και θα μπορούσε σε αυξημένες πιέσεις να δώσει μερικά συμπτώματα, δυστυχώς δεν έδωσε. Όταν οι γονείς ενημερώθηκαν για το μη αναστρέψιμο της κατάστασης, αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του, κάνοντας μέσα στον θρήνο τους μια τεράστια υπέρβαση, δίνοντας ζωή σε άλλους συνανθρώπους.


Σε μόλις 9 λεπτά μετέφεραν το ήπαρ του 22χρονου από το αεροδρόμιο στο Ιπποκράτειο

Στο μεταξύ, «γέφυρα» στήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία για τη μεταφορά οργάνων του 22χρονου ποδοσφαιριστή που διαγνώστηκε εγκεφαλικά νεκρός την Τρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thesstoday, σήμερα το μεσημέρι ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε αρχικά από τη Λάρισα το ήπαρ του 22χρονου προς την 113η Πτέρυγα Μάχης στην περιοχή του αεροδρομίου και εν συνεχεία αστυνομικές δυνάμεις με δίκυκλα και περιπολικά συνόδευσαν όχημα που παρέλαβε το μόσχευμα μέχρι το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν τόσο μεγάλη, που κατάφεραν σε ώρα αιχμής να διευκολύνουν τη διαδρομή του οχήματος και να καταφθάσει στο Ιπποκράτειο μέσα σε 9 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες η συγκεκριμένη διαδρομή από την Πτέρυγα Μάχης απαιτεί περίπου 21 λεπτά, καθώς η απόσταση είναι 14 χιλιόμετρα!


Ο νεαρός ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής κατέρρευσε το περασμένο Σάββατο, ενώ εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του που διατηρεί στην Πάτρα και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο με εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία, όπου και διασωληνώθηκε.

Δυστυχώς, όμως, δεν τα κατάφερε και χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως ήταν κλινικά νεκρός. Έτσι οι γονείς του πήραν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του.

Σημειώνεται ότι είναι το τρίτο κατά σειρά περιστατικό μέσα σε λίγες μέρες πολύ νέων ανθρώπων που δίνουν ζωή μέσα από τον θάνατό τους. Ο θάνατος της 21χρονης Έμμας στη Θεσσαλονίκη ευαισθητοποίησε τους πολίτες και «έφερε» 1.000 νέους δωρητές οργάνων, μετά την απόφαση της οικογένειάς της να δωρίσει τα όργανά της. Επίσης, ζωή στον 14χρονο Άγγελο, ο οποίος αναγκαζόταν να υποβάλλεται διαρκώς σε αιμοκαθάρσεις, έδωσε ο 18χρονος Γρηγόρης που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στο Αγρίνιο.