Μπορεί η νέα υπομετάλλαξη της Όμικρον 2, η XBB.1.5, να αφορά ήδη, τουλάχιστον για την περασμένη εβδομάδα, το 40,5% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, αλλά ούτε η νοσογόνος δράση της φαίνεται, προς το παρόν, να είναι πιο αυξημένη, σε σχέση με τις γνωστές μας υποπαραλλαγές της Όμικρον 5, ούτε έχει αποδείξει ότι μπορεί να επικρατήσει έναντι των υποπαραλλαγών της Όμικρον 5.

89
Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθεί ότι η ΧΒΒ.1.5 στις ΗΠΑ ακολουθείται από τις υπομεταλλάξεις της Όμικρον 5, BQ.1.1 και BQ.1, με το 26,9% και το 18,3% αντίστοιχα, επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, ενώ το παιχνίδι της επικράτησης μεταξύ των υπομεταλλάξεων της Όμικρον 2 και της Όμικρον 5 καλά κρατεί, καθώς η BQ.1 και η BQ.1.1 προκαλούν από κοινού πλέον το 45,2% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ και οι εν λόγω δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον 5 είναι οι κυρίαρχες στις ΗΠΑ, ακολουθούμενες από την ΧΒΒ.1.5.

Έτσι, σύμφωνα με όσα δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, «η νέα υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 δεν έχει δώσει ακόμη επαρκή στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα της μεταδοτικότητάς της και εκείνο το οποίο αναμένουμε ακόμη να δούμε είναι εάν, στις ΗΠΑ για παράδειγμα, η XBB.1.5 θα είναι σε θέση να εκτοπίσει την BQ.1 και την BQ.1.1, τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 5, δηλαδή, οι οποίες προηγούνται ακόμη ως προς την επικράτησή τους στη χώρα».

Κοινή στάση

Την ίδια στιγμή, την απόφασή της να μην προχωρήσει, όσο δεν υπήρχε κοινή στάση από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στη λήψη του μέτρου σύμφωνα με το οποίο απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος σε μοριακό (PCR) διαγνωστικό τεστ για τον νέο κοροναϊό SARS-CoV2, προκειμένου οι προερχόμενοι από την Κίνα επιβάτες να επιβιβάζονται στα αεροσκάφη στην Κίνα, τήρησαν πιστά η ελληνική κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση ακολουθεί πλέον την κατεύθυνση την οποία υπέδειξε την Τετάρτη η ίδια η Κομισιόν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Κρίσεων: Οι ταξιδιώτες από την Κίνα με προορισμό χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν την υποχρέωση να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR τεστ για τον νέο κοροναϊό πριν από την επιβίβασή τους στα αεροδρόμια της Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι σε επίπεδο Ε.Ε. αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην Ε.Ε., καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Όπερ και εγένετο. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δημοσιοποίησε την Τρίτη τις εν λόγω οδηγίες.

«Βουλιάζουν» τα νοσοκομεία από τα περιστατικά γρίπης, ενώ μεγαλύτερες διαστάσεις αναμένεται να πάρει η νόσος το προσεχές χρονικό διάστημα


Η κ. Κυριακίδου επεσήμανε ακόμα στην επιστολή της ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια, με στόχο, (σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην Ε.Ε.), να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Έξαρση της γρίπης

Στο μεταξύ, «βουλιάζουν» τα νοσοκομεία από περιστατικά γρίπης, ενώ μεγαλύτερες διαστάσεις αναμένεται να πάρει η νόσος το προσεχές χρονικό διάστημα, αναφέρει με ιδιαίτερη έμφαση ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος εκτίμησε, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα εβδομαδιαίως θα φτάσουν τα 300.000-350.000 και αυτό γιατί «είμαστε απροετοίμαστοι ανοσολογικά», ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τζανάκη, ότι οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας ηλικίας άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης…