Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
galenteris
Ελλάδα

Γαλεντέρης για υπόθεση Πισπιρίγκου: Πρέπει να αποδοθεί η αιτία της υποξίας στην περίπτωση της Μαλένας και της Ίριδας

«Για να αποδώσουν σε παθολογικά αίτια, θα πρέπει να βρουν κάποια άλλα στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν υποξία», επισήμανε ο ιατροδικαστής

Για την πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας , με πρωταγωνίστρια τη Ρούλα Πισπιρίγκου, καθώς και για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις της Μαλένας και της Ίριδας, μίλησε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

«Όλες οι εκθέσεις καταλήγουν στο ότι ο θάνατος προήλθε από τη χαμηλή ποσότητα οξυγόνου στο αίμα, από τη λεγόμενη υποξία. Ακόμα και η τεχνική σύμβουλος της κατηγορουμένης αναφέρθηκε στην υποξία, η οποία προκάλεσε και την εκφύλιση στα κύτταρα του ήπατος. Εδώ πρέπει να αποδοθεί η αιτία της υποξίας. Δηλαδή να βρουν εάν υπάρχουν κάποιοι λόγοι που η υποξία προκλήθηκε πέραν της ανθρωποκτονίας. Εάν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο που να προκάλεσε αυτή την υποξία», είπε αρχικά ο ιατροδικαστής, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη.

«Αυτός είναι ο ρόλος των επιστημονικών συμβούλων, να διερευνήσουν τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τον φάκελο νοσηλείας και ό,τι άλλο, για να αποδώσουν την υποξία σε κάποιο άλλο αίτιο. Αυτό έχει γίνει από τους πραγματογνώμονες που ορίστηκαν, τους κ. Καρακούκη και Καλόγρηα, και έχουν δώσει την έκθεσή τους στις Αρχές, οι οποίοι αποδίδουν την υποξία σε ασφυξία. Για να αποδώσουν σε παθολογικά αίτια, θα πρέπει να βρουν κάποια άλλα στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν υποξία και τα οποία μπορούν να αιτιολογηθούν μέσα από τα δεδομένα της υπόθεσης», πρόσθεσε.


Μεγάλες οι διαφορές της ασφυξίας στα παιδιά από τους ενήλικες

Σύμφωνα με τον κ. Γαλεντέρη, η ασφυξία στην ηλικία των δύο αυτών παιδιών, δηλαδή η απόφραξη των έξω στομίων, δεν αφήνει ιδιαίτερες κακώσεις, όπως αυτές που θα άφηνε σε έναν ενήλικα, ο οποίος ενδεχομένως να πάλευε για τη ζωή του.

«Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν τις δυνάμεις να παλέψουν, οπότε οι κακώσεις που περιμένουμε να βρούμε δεν είναι αυτής της έκτασης που περιμένουμε να δούμε σε έναν ενήλικα. Αυτά είδαν οι ιατροδικαστές και οπωσδήποτε την απουσία κάποιου παθολογ8ικού ευρήματος. Όταν μιλάμε για ασφυξία μιλάμε για απόφραξη αεροφόρων οδών. Υποξία είναι το θέμα πώς προκλήθηκε. Οι δύο ιατροδικαστές αποδίδουν την υποξία στην ασφυξία. Η ασφυξία είναι ένας εξωγενής παράγοντας που έρχεται να στερήσει τον αέρα από τον ασθενή. Η υποξία είναι αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Δεν προκύπτει παθολογικό αίτιο», κατέληξε ο ιατροδικαστής.