Το επόμενο διάστημα η πορεία του καιρού αναμένεται να παρουσιάσει διακυμάνσεις, καθώς τη σχετική καλοκαιρία που ακολουθεί το μικρό κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών αναμένεται να διαδεχθεί άστατος καιρός, αλλά και «σκληρά κρύα».

Οι μετεωρολόγοι Σάκης Αρναούτογλου και Κλέαρχος Μαρουσάκης συμφωνούν για αλλαγή του καιρού προς το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι ψυχρές εισβολές αναμένονται τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

«Κλειδί» σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ για την πορεία του καιρού είναι το «ατμοσφαιρικό βουνό» που βρίσκεται στα πιο νότια τμήματα της Ευρώπης και θα παραμείνει εκεί τις επόμενες ημέρες, μέχρι να κινηθεί, στη συνέχεια, προς τα ανατολικά.

«Με τον τρόπο αυτόν θα ανοίξει τον δρόμο από κακοκαιρίες από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά και άρα μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε άστατο καιρό, όπου οι βροχές θα εναλλάσσονται με ηλιοφάνειες και τις θερμοκρασίες να είναι πιο συμβατές με την εποχή», εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο άστατος καιρός αυτός «δεν θα φέρει κάτι ακραίο», αλλά μόνο βροχοπτώσεις που δεν θα προβληματίζουν.

«Τα σκληρά κρύα θα πρέπει να τα περιμένουμε μέσα στον Φεβρουάριο, με το "βουνό" να κινείται πιο βόρεια προς την Αγγλία ώστε να οδηγήσει τις ψυχρές πολικής προέλευσης αέριες μάζες νοτιότερα προς την περιοχή μας», κατέληξε για την προοπτική του καιρού ο κ. Μαρουσάκης.

Για επιστροφή του χειμώνα το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου έκανε λόγο από την πλευρά του ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, για την πρόγνωση του καιρού το επόμενο διάστημα.

Όπως εξήγησε για τον καιρό των επόμενων 24ώρων, την Παρασκευή οι ενδείξεις είναι ότι θα είναι άστατος στις Σποράδες και το κεντρονότιο Αιγαίο με συννεφιές και τοπικές μπόρες στις Κυκλάδες, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, «θέλει προσοχή από τη Βόρεια Κρήτη προς τα Δωδεκάνησα και το Καστελλόριζο».

Ειδικά για τους ανέμους ο Σάκης Αρναούτογλου είπε ότι στα Δωδεκάνησα θα επικρατούν ανατολικοί άνεμοι που δεν αποκλείεται να φτάσουν σε ένταση τα 6 Μποφόρ με ριπές έως και 8 Μποφόρ.

Το Σαββατοκύριακο ο καιρός, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, θα ξεκινήσει το Σάββατο με συννεφιά από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με μια προσωρινή διαταραχή, χωρίς ένταση στα φαινόμενα και θα συνεχιστεί την Κυριακή με βοριάδες που θα προκαλέσουν πτώση της θερμοκρασίας.

Αντίθετα τη Δευτέρα η τάση του καιρού «δείχνει» νοτιάδες και επιστροφή «στον αστερισμό των νοτιάδων».

Από τα μέσα, όμως, της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Ιανουαρίου) φαίνεται να σχηματίζονται ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι το διήμερο 19-20 Ιανουαρίου θα μετατοπιστούν πιο ανατολικά «και μετά τις 21-22 Ιανουαρίου ίσως να ρίξουν πιο πολύ τη θερμοκρασία και θυμίσουν ότι είμαστε στον χειμώνα», όπως είπε ο Σάκης Αρναούτογλου.