Αυξημένη είναι η κίνηση που παρατηρείται στη Μεσολακιά το τελευταίο τριήμερο, από τουρίστες που θέλουν να πλησιάσουν κοντά στις αρχαιολογικές ανασκαφές, προκειμένου να δουν τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της προϊσταμένης της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνας Περιστέρη.

Παρότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές σταμάτησαν την Παρασκευή, λόγω του τριημέρου του δεκαπενταύγουστου, την ίδια ώρα οι τουρίστες που βρέθηκαν στην περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, έφταναν ο ένας μετά τον άλλον, με τα αυτοκίνητα να δημιουργούν ένα τεράστιο κομβόι.

Το Μουσείο της Αμφίπολης δέχθηκε εκατοντάδες επισκέπτες που θαύμασαν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς, έβλεπαν από μακριά το σημείο των ανασκαφών που παραμένει καλυμμένο και προστατευμένο από τον ήλιο και συνάμα από τα βλέμματα των επισκεπτών.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον Τύμβο Κάστα έχουν προκαλέσει πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τηλεοπτικούς σταθμούς να καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα και από τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Αθανάσιο Ζουρνατζή, «την περιοχή επισκέφθηκε και τηλεοπτικός σταθμός από τη γείτονα χώρα της Βουλγαρία, ενώ εκτός από ΙΧ αυτοκίνητα, στην περιοχή καταφτάνουν πολλά γκρουπ τουριστών και με λεωφορείο».

Οι ανασκαφές θα ξεκινήσουν αύριο νωρίς αύριο το πρωί, με την αρχαιολογική ομάδα να ενισχύεται και να εντείνει τις προσπάθειες της, ώστε σύντομα να «λύσει το γρίφο» των Σφιγγών της Αρχαίας Αμφίπολης.

Οι αρχαιολόγοι προχωρούν εκατοστό - εκατοστό, αφαιρώντας τους όγκους χώματος που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη μέσα υψηλής τεχνολογίας για να διεισδύσουν στο χώρο.

Στο σημείο των ανασκαφών θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί και ο στενός συνεργάτης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής προκειμένου να ενισχύσει την αρχαιολογική ομάδα.

Κρατώντας και ο ίδιος «σιγή ιχθύος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που θα δώσει την περαιτέρω ενημέρωση των εξελίξεων των αρχαιολογικών ανασκαφών» ενώ σημειώνει πως «η αποκάλυψη των όσων κρύβουν οι Σφίγγες δεν σχετίζεται χρονικά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης».

«Ότι είναι να γίνει, θα το μάθετε εν καιρώ και μάλιστα πολύ γρήγορα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής.

Το ερχομό του αρχιτέκτονα, Μιχάλη Λεφαντζή, περιμένουν με ανυπομονησία οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της Αμφίπολης, καθώς είχαν την ευκαιρία, την προηγούμενη εβδομάδα, να απολαύσουν μαζί του, δύο βραδιές ιστορικής αφήγησης για τα δρώμενα της Αμφίπολης 2300 χρόνια π. Χ.

«Ήταν μία κίνηση αγάπης προς τα παιδιά της περιοχής για να νιώσουν λίγο πως συμμετέχουν στις όλες εξελίξεις. Τους είπα για όλα τα μνημεία της περιοχής, για το γυμνάσιο, την Αρχαία Πόλη, …ήταν δύο μεταμεσονύχτιες συναντήσεις στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ξεκίνησε από μία τυχαία συνάντηση μιας βραδιάς και ολοκληρώθηκε την επόμενη βραδιά με τα παιδιά της περιοχής να δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τα ιστορικά τεκταινόμενα της περιοχής τους. Χάρηκα γιατί θεωρώ ότι τα παιδιά είναι το μέλλον της περιοχής» δήλωσε μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής.