Της Κέλλυς Φαναριώτη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, μακριά από την  βαβούρα και την ασχήμια της πρωτεύουσας, αποφάσισαν να μετακομίζουν δύο νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η  ’ρτεμις Λυδή και ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος εγκατέλειψαν την Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στη Φολέγανδρο όπου και δημιούργησαν την εταιρία White Island Works. 

Στο κυκλαδίτικο στούντιό τους  με θέα το Αιγαίο, δεν υπάρχουν αφεντικά και υπάλληλοι παρά μόνο οι δυο τους. Το ζευγάρι ασχολείται επαγγελματικά με την κατασκευή κοσμημάτων από πλέξιγκλας, τα σχέδια των οποίων είναι βασισμένα σε κόμικς του Κωνσταντίνου. 

Από τον πάγκο...σε όλο τον κόσμο μέσω Διαδικτύου.

Παράλληλα, φτιάχνουν Videogames και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, ενώ καταπιάνονται και με εικονογραφήσεις παραμυθιών, κόμικς και διαφημιστικά βίντεο.

Όπως εξηγούν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η επιλογή τους να εγκατασταθούν στο νησί προέκυψε ως φυσική εξέλιξη μιας και από εκεί κατάγεται η ’ρτεμις ενώ αποτελεί και  μόνιμο καλοκαιρινό τους προορισμό τα τελευταία χρόνια. Εκτός αυτού, θεωρούν τη Φολέγανδρο  ιδανικό τόπο για να μεγαλώσουν τα δυο τους παιδιά.

«Προσωπικά πάντοτε έβγαζα πολλή δουλειά εδώ ακόμη κι όταν μέναμε μόνο για δύο - τρεις  εβδομάδες. Πέραν αυτών, η Φολέγανδρος δεν έχει τίποτε που να σου αποσπά την προσοχή και οι αποστάσεις εδώ είναι μηδαμινές έως και μηδενικές. Κατ'αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αφοσιωθούμε στις δουλειές μας, να διαβάσουμε, να απολαύσουμε τα βράδια μας και να μεγαλώσουμε με ηρεμία τα παιδιά μας» δηλώνει ο κ. Παπαμιχαλόπουλος.

O Κων. Παπαμιχαλόπουλος στο εργαστήριό του. 

Το νησί

Παρ ‘όλο που η ζωή στο νησί κρύβει πολλές ομορφιές που σπάνια συναντά κανείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ’ρτεμις και ο Κωνσταντίνος δεν θεωρούν τους εαυτούς τους δέσμιους του συγκεκριμένου τόπου. Κι αυτό γιατί η πολυπραγμοσύνη που χαρακτηρίζει και τους δύο καθιστά αδύνατη τη διαμονή τους σε ένα μέρος. Στο ερώτημα τι θα συμβούλευαν όσους «ψάχνονται» να εγκαταλείψουν τις μεγαλουπόλεις και να εγκατασταθούν στην επαρχία, όπως έκαναν και οι ίδιοι, η απάντησή τους είναι αφοπλιστική : «καλό θα είναι να μην περιοριστεί κάποιος στην ελληνική επαρχία. Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και οι μετακινήσεις μεταξύ κρατών αλλά ακόμη και ηπείρων είναι αστείες υποθέσεις συγκριτικά με το πώς ήταν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Το δε Διαδίκτυο μας προσφέρει απαράμιλλη πρόσβαση σε μισό δισεκατομμύριο δυνητικούς πελάτες εντός Ευρώπης και σε δισεκατομμύρια ακόμη ανά τον κόσμο. Οφείλουμε στους εαυτούς μας να πάψουμε πλέον να σκεφτόμαστε με στενά τοπολογικούς όρους».

Διαδίκτυο

Έχοντας καταφέρει σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρία και μάλιστα να δουλεύουν από όποιο μέρος θέλουν, δίνουν το μήνυμά τους σε όσους δοκιμάζονται με την ανεργία. Όπως επισημαίνουν, το Διαδίκτυο αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες ακόμη και σε περιόδους οικονομικής στενότητας. «Υπάρχουν ευκαιρίες  επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αρκεί να επιμείνει κανείς στις αρετές του. Το Διαδίκτυο και οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι τεχνολογίες που διαβρώνουν ταχέως δομές και νοοτροπίες της γραμμικής γουτεμβέργιας τεχνολογίας του εντύπου. Έχουν καταλυθεί πάλαι ποτέ μονοπώλια και προστατευτισμοί και μέσω της ολοένα αυξανόμενης ελευθερίας της παγκοσμιοποιημένης αγοράς αποδίδονται σε όλους εμάς πιο διευρυμένες οικονομικές άρα και πολιτικές ελευθερίες», εξηγούν. 

Σε ό,τι αφορά την κρίση και τις συνέπειές της, ο κ. Παπαμηχαλόπουλος, εστιάζει στις λανθασμένες επιλογές του ελληνικού λαού που ψήφιζε ηγεσίες, όπως λέει, οι οποίες διευκόλυναν στη λεηλασία των δημοσίων ταμείων. « Δεν φταίει η κρίση για τα προβλήματά μας - τα εγγενή προβλήματα των αντιλήψεών μας περί της θέσης μας στον κόσμο είχαν ως τελικό και φυσικό αποτέλεσμα την κρίση», υπογραμμίζει.

Κοσμοπολίτες

Η καθημερινότητα της οικογένειας δείχνει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο χρόνος της Αρτέμιδος και του Κωνσταντίνου μοιράζεται μεταξύ της Φολέγανδρου, της Αθήνας και του ’μστερνταμ. « Από τον Απρίλιο ως και τον Ιούλιο του 2015 θα πάμε στο ’μστερνταμ όπου και  θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαστήρια του Amsterdam Grafisch Atelier για να δημιουργήσουμε μια νέα σειρά χαρακτικών. Ταυτοχρόνως θα δώσουμε διαλέξεις για τη δουλειά μας και θα εκθέσουμε εκεί το αποτέλεσμα της εργασίας μας», σημειώνουν. 

Χειροποίητο δαχτυλίδι με βασικό υλικό το πλέξιγλας.

Who is who

O Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος έχει τελειώσει την ΑΣΚΤ, δημιουργεί ζωγραφιές, σχέδια, comics, χαρακτικά τα οποία εν συνεχεία εκθέτει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάζεται  επίσης με την Athens Review of Books όπου εδώ και μια πενταετία φιλοτεχνεί τα εξώφυλλά της.

Η ’ρτεμις Λυδή σπούδασε interior design στον ΑΚΤΟ & στο Middlesex (Λονδίνο) απ'όπου πήρε πτυχίο και κατόπιν μεταπτυχιακό στο design. Εργάστηκε για μερικά χρόνια Λονδίνο και κατόπιν επέστρεψε Ελλάδα για να δουλέψει σε γραφείο όπου κατασκεύαζαν αρχιτεκτονικές μακέτες. Κάποια στιγμή άλλαξε πάλι δουλειά και εργάστηκε στο εμπόριο ειδών πολυτελείας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα τους στο facebook