Κοντά στους προγόνους του αναπαύεται από σήμερα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπως άλλωστε ήταν και η επιθυμία του.

Τηρώντας ένα αυστηρό πρωτόκολλο η οικογένειά του, βασιλείς, πρίγκιπες, διάδοχοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες, αλλά και απλός κόσμος είπαν σήμερα το «τελευταίο αντίο» στον Κωνσταντίνο.

Στο Τατόι, γράφτηκε η τελευταία πράξη για την ζωή του, μια ζωή πολυτάραχη, γεμάτη όμως από αναμνήσεις που έδεσαν την οικογένειά του, αλλά και που άφησε το στίγμα της και στην ιστορία της χώρας μας.

Στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη, χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  και ήταν όλοι εκεί. Η Αννα Μαρία, τα παιδιά, τα εγγόνια, οι αδελφές του Ειρήνη και Σοφία, μαζί με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, αλλά και τα τρία της παιδιά- τον βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο και τις κόρες της, μέλη των βασιλικών οικογενειών, πλήθος επιχειρηματιών, εκπρόσωποι της πολιτικής και πλήθος κόσμου που έσπευσε στο λαϊκό προσκύνημα λίγο νωρίτερα τον αποχαιρετίσει.


Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την Ελληνική Σημαία, ενώ οι πολίτες που θέλησαν να αποχαιρετίσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ήταν περισσότεροι από όσους είχε εκτιμήσει η αστυνομία, με αποτέλεσμα να δοθεί μικρή παράταση στον χρόνο παραμονής της σορού στον Αγιο Ελευθέριο.

Μεταξύ εκείνων που πήγαν στο παρεκκλήσι ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του Γεωργία, ενώ στην κηδεία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αλλά και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής της ΝΔ και αναδεξιμιά του εκλιπόντος.


Η σορός μεταφέρθηκε στο ναό της Μητρόπολης λίγα λεπτά αφότου έφτασαν εκεί οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Οι Νικόλαος και Φίλιππος πήραν τις θέσεις τους εντός του ναού, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός τους Παύλος υποδεχόταν τους υψηλούς προσκεκλημένους, βασιλείς, διαδόχους και μέλη έντεκα βασιλικών οίκων από την Ευρώπη.

 Μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας στην οποία χοροστάτησαν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι δώδεκα συνοδικοί ιεράρχες ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι.

Η τέως βασιλική οικογένεια μπήκε στο ναό της Αναστάσεως όπου η Αννα Μαρία και τα παιδιά τους σκέπασαν με τον οικογενειακό θυρεό το φέρετρο και έβαλαν προσεκτικά τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο του εκλιπόντος. Ακολούθως έγινε τρισάγιο και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ταφή. Καταφανώς συγκινημένος ήταν ο γιος του εκλιπόντος Νικόλαος, που μαζί με τα αδέλφια του Παύλο και Φίλιππο και τα μεγαλύτερα ανίψια του σήκωσαν στους ώμους τους το φέρετρο με τον πατέρα τους, έως το σημείο της αιώνιας ανάπαυσής του.

 Οι στιγμές συγκίνησης

Τρεις στιγμές χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερα συγκίνηση στη διάρκεια της πολύωρης τελετής έως την ταφή: Όταν μπήκε στη Μητρόπολη η Αννα Μαρία και στάθηκε μπροστά στο φέρετρο του επί έξι δεκαετίες συντρόφου της ζωής της, στον επικήδειο του πρωτότοκου γιου τους, Παύλου, αλλά και την ώρα που παιδιά και εγγόνια σήκωσαν το φέρετρο στους ώμους τους. Ξεχωριστό όμως, ήταν και το στεφάνι με το οποίο αποχαιρέτισε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο η Αννα Μαρία: Ήταν φτιαγμένο από μιγκέ, τα ίδια λευκά λουλουδάκια από τα οποία ήταν φτιαγμένη και η νυφική της ανθοδέσμη.



Ουρές πολιτών για να τον αποχαιρετίσουν

Από το ξημέρωμα έξω από τη Μητρόπολη άρχισε να συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου προκειμένου να πει το τελευταίο αντίο στον έκπτωτο μονάρχη.

Βγαλμένα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Συνθήματα και εικόνες συνυφασμένα με μια ιστορική περίοδο της χώρας που άφησε το στίγμα της και πέρασε στη λήθη. Όχι για όλους όμως. Εκατοντάδες πολίτες πριν καν ο ήλιος ανατείλει, ήταν εκεί. Στην ουρά έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου για να αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά των τέως βασιλιά.

 Σημαίες με το στέμμα και πορτρέτα του τέως

Από νωρίς το πρωί ο κόσμος περίμενε υπομονετικά. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κρατώντας πολλοί από αυτούς τα απαραίτητα κειμήλια. Ελληνικές σημαίες με το στέμμα, μενταγιόν και φωτογραφίες με τον τέως.

 Συγκινημένοι κάποιοι σκύβουν πάνω από το φέρετρο του έκπτωτου μονάρχη και κλαίγοντας τον αποχαιρετούν.

 Η ουρά ξεκινούσε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και κατέληγε στην Μητροπόλεως, στο ύψος της Καπνικαρέας, σχεδόν, δηλαδή, στην πλατεία Μοναστηρακίου. Κάποιοι από αυτούς ήταν εκεί και το 1964. Όταν το βασιλικό ζεύγος περνούσε με την άμαξα ενωμένο με τα δεσμά του γάμου.

 Με πούλμαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας

Άνθρωποι από πολλά μέρη της Ελλάδας ταξίδεψαν στην Αθήνα, για να τον αποχαιρετίσουν.

 Από όλα τα χωριά της Μάνης, με παραδοσιακές στολές, δρεπάνια και σημαίες, οι Μανιάτες έρχονται να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τέως.

 «Για εμάς δεν είναι ένας ιδιώτης. Είναι ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων και για τα δεινά που συμβαίνουν γύρω μας δεν ευθύνεται εκείνος, αλλά εκείνοι που τον κατήργησαν».

 Υπήρξαν φυσικά και πολλοί που θεωρούσαν ότι έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους.

 Οι καλεσμένοι

Ανάμεσα στους υψηλούς καλεσμένους τους, ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος που συνόδευσε την βασιλομήτωρα Σοφία, ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, τα βασιλιά ζεύγη της Ολλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο πρίγκιπας- διάδοχος Χάακον της Νορβηγίας με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Μέτε Μάριτ. Η πριγκίπισσα Αννα της Μ. Βρετανίας εκπροσώπησε τη βρετανική βασιλική οικογένεια.


Λίγο πριν από την έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας στη Μητρόπολη έφτασαν οι νύφες του τέως βασιλιά Τατιάνα Μπλάτνικ και Νίνα Φλορ μαζί με τη μικρότερη κόρη της οικογένειας, τη Θεοδώρα. Ακολούθησε η μεγαλύτερη κόρη, Αλεξία με τον σύζυγό της Ισπανό αρχιτέκτονα Κάρλος Μοράλες- Κουιντάνα και τα παιδιά τους, ενώ τελευταία έφτασε η Αννα Μαρία, συνοδευόμενη από τη νύφη της, σύζυγο του πρωτότοκου γιου της Παύλου, τη Μαρί Σαντάλ. Νωρίτερα είχαν φτάσει τα παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ.

Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

_l_l_klmlklkklm
Kkmklklmkllk
kmlklmlkmlkm
lklkmlklklkm
klmklklmklklmlkm
kjkjjkn
m_klmlklkml
mkllkm_kkllk
kjkjnnknkj
mnkjjk
vasilissa






____________2023-01-17__12_34_19___
____________2023-01-17__12_34_30___
____________2023-01-17__12_34_41___
____________2023-01-17__12_34_50___
____________2023-01-17__12_34_59___
____________2023-01-17__12_35_12___
____________2023-01-17__12_35_22___
____________2023-01-17__12_35_31___
____________2023-01-17__12_35_42___
____________2023-01-17__12_35_52___