Άνοιξη θα θυμίζει ο καιρός τα επόμενα 24ωρα, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, σε αρκετές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μάλιστα, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει από σήμερα, Τρίτη, έως και την Πέμπτη σημαντική άνοδο. «Οι μέγιστες τιμές της αναμένεται να ξεπεράσουν κατά τόπους τους 20 βαθμούς Κελσίου. Αιτία θα είναι οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατήσουν στην ατμόσφαιρα, οι οποίοι θα μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες προς τη χώρα μας», τονίζεται στο meteo.gr.

Πρόγνωση της απόκλισης

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1.500 μέτρων έως την Παρασκευή 20/12. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη.



Ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με το meteo.gr, ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη, φτάνοντας κατά τόπους τα 6-7 μποφόρ, και από την Τετάρτη 18/1 κατά τόπους τα 7-8 μποφόρ, ενώ αυξημένες θα είναι και οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα από σήμερα, Τρίτη 17/1.

Στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο πιθανώς να είναι κατά διαστήματα ισχυρά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.

Αφρικανική σκόνη

Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, θα υποχωρήσει ο παγετός και οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα βόρεια τους 16 με 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 19 και κατά τόπους 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο προγνωστικός χάρτης της ΕΜΥ για σήμερα: