Απέπλευσε σήμερα το πρωί από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» (M-62) με προορισμό το λιμένα του Κάλιαρι Ιταλίας, προκειμένου να ενταχθεί  στη Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη του ΝΑΤΟ (“Standing NATO Mine-Counter Measures Group 2”/SNMCMG2)

Η συμμετοχή του ελληνικού πλοίου στην προαναφερθείσα ΝΑΤΟϊκή δύναμη, ελήφθη μετά από σχετική απόφαση της ηγεσίας του ΠΝ για συμμετοχή μας στην εν λόγω ναυτική Δύναμη της Συμμαχίας και αρχικώς προβλέπεται να είναι τετράμηνης διάρκειας, με «ορίζοντα» ως τα Χριστούγεννα του τρέχοντος έτους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δύναμη SNMCMG-2, από το 1999 που συγκροτήθηκε, μέχρι και το 2011, είχε διατεθεί από το ΠΝ σε συνεχή βάση ένα αντιναρκικό πλοίο της Διοικήσεως Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ) του Αρχηγείου Στόλου, ενώ έκτοτε – και λόγω των περιορισμών και των περικοπών από την οικονομική κρίση έως σήμερα στελεχώνεται με μόνο με αξιωματικούς του ΠΝ στο επιτελείο του εν πλω Διοικητή της Δυνάμεως.

Το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» ναυπηγήθηκε στο Σαουθάμπτον της Μεγάλης Βρετανίας, στα ναυπηγεία της εταιρείας “Vosper Thornycroft”, ενώ στις 26 Μαρτίου 1986, εντάχθηκε στη δύναμη του Βρετανικού Ναυτικού (Royal Navy) ως HMS “Bicester” (M-36).  Στην Ελλάδα και στο ΠΝ παραδόθηκε από το Βρετανικό Ναυτικό στο πλαίσιο των σε είδος ανταλλαγμάτων από βρετανικής πλευράς για την υπογραφή από μέρους της Ελλάδος της συμφωνίας των αρχικών πέντε πυραυλακάτων τύπου “Super Vita” (με δικαίωμα προαιρέσεως για άλλες δύο)από τα Ναυπηγεία Ελευσίνος. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το ΠΝ παρέλαβε εκτός του Ν/ΘΗ «ΕΥΡΩΠΗ» και το αδελφό σκάφος Ν/ΘΗ «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», με αποτέλεσμα να ανανεωθεί σημαντικά ο πολύ μεγάλης ηλικίας στόλος των πλοίων ναρκοπολέμου του Στόλου. Στις 31 Ιουλίου 2000, πραγματοποιήθηκε η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στο Ν/ΘΗ «ΕΥΡΩΠΗ». 

Όπως προκύπτει από τα στοιχείς του ΓΕΝ, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Ν/ΘΗ «ΕΥΡΩΠΗ», όπως άλλωστε και του αδελφού σκάφους Ν/ΘΗ «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», είναι τα εξής: 

• Διαστάσεις: Μήκος 60 μέτρα, μέγιστο πλάτος: 10 μέτρα και μέγιστο βύθισμα 3,4 μέτρα

• Εκτόπισμα: 750 τόνοι 

• Πρόωση: Δύο κινητήρες Ruston Paxman 9-59k Deltic Diesel 1.900bhp, ένας Deltic Type 9-55B Diesel βοηθητική 780 hp, 2 έλικες, 1 προωθητής πρώρας (bow thruster)

• Ταχύτητα: 15 κόμβοι

• Πλήρωμα: 45

• Οπλισμός: 1 πυροβόλο 30 χιλ., 2 πολυβόλa 7,62χιλ

• Συστήματα Εντοπισμού ναρκών: 2 υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα PAP 104/105, Συστήματα Μηχανικής/Μαγνητικής/Ακουστικής Ναρκαλιείας.

Λ.Σ.Μ.