Μεγαλεπήβολο έργο πρόκειται να αναλάβει η Intrakat σε ό,τι αφορά τη Γραμμή 2 του μετρό, δηλαδή όλους τους σταθμούς από τον Άγιο Δημήτριο ως το Ελληνικό. Η υλοποίηση του πιλοτικού έργου, που στοχεύει σε πλήρη κάλυψη σήματος και τεχνολογίας 5G μέσα στους συρμούς, ανήκει σε μια νέα τεχνολογική εποχή για τα ελληνικά μέτρα και σταθμά. 

Συγκεκριμένα, με το έργο αυτό, οι επιβάτες του μετρό θα απολαμβάνουν πλήρη κάλυψη σήματος κινητής τηλεφωνίας 5G τόσο στους σταθμούς όσο και στους συρμούς, με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το συγκεκριμένο έργο θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στο επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας, διευκολύνοντας τις επικοινωνίες αλλά και την πρόσβαση των επιβατών στον ψηφιακό κόσμο κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων.

Ο σκοπός του πιλοτικού έργου είναι να εξασφαλιστεί η συνεχής και αδιάλειπτη κάλυψη σήματος στο συγκεκριμένο τμήμα της Γραμμής 2, συμπεριλαμβανομένων των πέντε (5) σταθμών και των μεταξύ τους σηράγγων και να επιλεγεί, βάσει των σχετικών μετρήσεων και αναλύσεων των συστημάτων, η βέλτιστη λύση υλοποίησης για το σύνολο των υπόλοιπων σταθμών του μετρό της Αττικής στις γραμμές 2 & 3, οι οποίες θα ακολουθήσουν.

Ο σταθμός του Αλίμου θα λειτουργεί ως κεντρικός σταθμός διασύνδεσης (HUB) για όλο το πιλοτικό έργο με τα δίκτυα κορμού (backhauling) των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αποκλειστικά οπτικών ινών νέας γενιάς. Η ενδοκτιριακή κάλυψη του σταθμού θα γίνει μέσω της εγκατάστασης τριών συστημάτων εσωτερικής κάλυψης, προκειμένου να αξιολογηθεί η βέλτιστη τεχνολογία, η οποία θα επιλεγεί για την κάλυψη των υπολοίπων σταθμών, με βάση τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που θα πραγματοποιηθούν στον Άλιμο.

Έτοιμο ως και τον Ιούνιο

Λέγεται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Όπως αναφέρεται, «Η κάλυψη σήματος κινητής τηλεφωνίας στους σταθμούς και τους συρμούς καθώς και πρόσβαση του επιβατικού κοινού στο διαδίκτυο, αναμένεται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το προφίλ της Ελλάδας, ως μιας σύγχρονης χώρας η οποία επενδύει στην ψηφιακή μετάβαση και στην αναβάθμιση των σχετικών υποδομών. Ο σημαντικός αντίκτυπος της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών, ακόμα και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, αναμένεται να επηρεάσει θετικά τους χιλιάδες επιβάτες -κατοίκους της Αττικής αλλά και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας- που επιλέγουν να χρησιμοποιούν το μετρό σε καθημερινή βάση, βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών».