Για δεύτερη φορά ενώπιον της ανακρίτριας που ερευνά τους ξαφνικούς θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας Δασκαλάκη αναμένεται να βρεθεί, ίσως και εντός της εβδομάδας, η ιατροδικαστής Πατρών, Αγγελική Τσιόλα.

Την κλήση σε κατάθεση της συγκεκριμένης ιατροδικαστή είχε ζητήσει ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, «μετά τις αντιφατικές καταθέσεις της Αντιγόνης Μητσέλου», όπως ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά, πριν από την απολογία της εντολέως του. Όπως είναι γνωστό, η κ. Τσιόλα είχε υπογράψει ως αιτία θανάτου της 6 μηνών Ίριδας την αγενεσία φλεβοκόμβου, ένα εύρημα που είχε εντοπίσει η παθολογοανατόμος Ιωαννίνων. Αργότερα, η κ. Μητσέλου είχε κατηγορήσει την ιατροδικαστή Πατρών ότι της είχε αποκρύψει στοιχεία, καθώς ουδέποτε της ανέφερε ότι είχε στα χέρια της το ματωμένο πανάκι που είχε βρεθεί στην κούνια του βρέφους.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί προβληματισμό και έκπληξη, καθώς είχε θεωρηθεί πως η ανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ήδη ολοκληρωθεί μετά, μάλιστα, και την επεισοδιακή απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου, που οδήγησε στην απόφαση για την εκ νέου προσωρινή της κράτηση. Η κατηγορούμενη είχε καταθέσει απολογητικό υπόμνημα 125 σελίδων, όπου περιέγραφε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγαν από τη ζωή οι δύο κόρες της, ενώ είχε απαντήσει και σε ερωτήσεις της ανακρίτριας γύρω από τις σχέσεις της με τον εν διαστάσει σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη. Ο Αλέξης Κούγιας είχε χαρακτηρίσει «κουτσομπολίστικες» τις ερωτήσεις και είχε ζητήσει και πάλι την εξαίρεση της ανακρίτριας, κάτι που απορρίφθηκε αμέσως.

Η ανατροπή αυτή έρχεται την ώρα που όλοι ανέμεναν πλέον το βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου για την παραπομπή ή όχι σε δίκη της 34χρονης κατηγορούμενης για τις φερόμενες δολοφονίες και των δύο μικρότερων παιδιών της. Ωστόσο, φαίνεται πως ικανοποιήθηκε το αίτημα της υπεράσπισής της, ένα αίτημα που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2022, με το οποίο ο Αλέξης Κούγιας ζητούσε να κληθούν, εκτός από την Αγγελική Τσιόλα, και οι ιατροδικαστές Ουρανία Δημακοπούλου και Χαρά Σπηλιοπούλου. Την ίδια ημέρα ο γνωστός ποινικολόγος είχε καταθέσει και το πρώτο αίτημα εξαίρεσης της Ευγενίας Τζωρτζάτου από την ανάκριση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες του pelop.gr, οι καταθέσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας, καθώς παρίσταται ανάγκη να επεξηγηθούν λεπτομερώς επιστημονικά ευρήματα και στοιχεία που αφορούν στους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Με βάση την ανωτέρω εξέλιξη, εικάζεται βάσιμα ότι θ’ απαιτηθεί χρόνος αρκετών ημερών για την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, οπότε προβλέπεται ότι η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στις αρχές Φεβρουαρίου, για να ληφθεί η απόφαση, είτε του χρονικού προσδιορισμού της δίκης με τις υφιστάμενες κατηγορίες της ανθρωποκτονίας είτε της αρχειοθέτησης του φακέλου.

Στο εδώλιο για την Τζωρτζίνα

Στις 31 Ιανουαρίου η Ρούλα Πισπιρίγκου θα καθίσει στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τη φερόμενη δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας. Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας θα είναι ο 31χρονος πατέρας των τριών νεκρών κοριτσιών. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, το κατηγορητήριο αναμένεται να καταρρεύσει: «Η κατηγορούμενη έχει καταλάβει ότι είναι δυνατή η υπεράσπισή της», ενώ για τον Μάνο Δασκαλάκη και τη νέα του ζωή είπε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να είναι ευτυχισμένος ο άνθρωπος».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 19/1