Μία πραγματικά απίστευτη και σοκαριστική ιστορία ξεδιπλώθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου.

Εκεί εκδικάστηκε η υπόθεση της 23χρονης σήμερα Precious, μιας νεαρής από τη Νιγηρία, η οποία ερχόμενη στη χώρα μας έμπλεξε στα δίχτυα του trafficking και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η κοπέλα ήταν 17 ετών όταν επιχείρησε να αναχωρήσει από τη χώρα της. Εκεί, μία συμπατριώτισσά της ονόματι «μαντάμ Shira» φρόντισε να δεσμεύσει τη ζωή και το σώμα της με μία παγανιστική τελετή. Υπό τον φόβο της κατάρας, το ανήλικο τότε κορίτσι ήξερε πως θα πρέπει να υπακούει τη «μάγισσα».

Έτσι λοιπόν, ενώ βρέθηκε στην Ελλάδα με σκοπό να ζήσει μία καλύτερη ζωή, η δεσμώτριά της είχε άλλα σχέδια. Αρχής γενομένης από την παραμονή των δύο γυναικών στο Ηράκλειο της Κρήτης (αργότερα πήγαν στη Θεσσαλονίκη και στη Δράμα), η «μαντάμ Shira» φρόντισε να βρει διασυνδέσεις με τον κόσμο της νύχτας.

Εκεί ήρθε σε επαφή με μία 60χρονη σήμερα ιδιοκτήτρια μπαρ στο Ηράκλειο. Η «μαντάμ Shira» βρήκε δουλειά στη νεαρή, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, αυτό που ζητούσε το μπαρ δεν ήταν μόνο να σερβίρει ποτά, αλλά και το κορμί της σε εκλεκτούς πελάτες. Σε εκείνους που είχαν διάθεση να πληρώσουν αδρά γι’ αυτόν το λόγο.

Οι απειλές με βουντού

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ο εφιάλτης για τη 17χρονη Precious. Ωστόσο, ήταν ελάχιστα πράγματα που μπορούσε να κάνει για να αποφύγει τη μοίρα της. Η νεαρή πίστευε ακράδαντα πως αν παρακούσει τη δεσμώτριά της, κάτι πολύ κακό θα συμβεί. Και όταν το πράγμα έφτανε στο απροχώρητο, η «μαντάμ» έσφιγγε τα λουριά και απειλούσε τη νεαρή ακόμα και με βουντού.

Η πρακτική μαγείας βουντού είναι με διαφορά η πιο τρομακτική και με τη μεγαλύτερη επιρροή σε ευρείες κοινότητες Αφρικανών, αλλά και Αφροαμερικανών. Μία αρχαία παράδοση με την οποία γαλουχούνται εκατομμύρια πληθυσμού. Μπροστά στις τρομακτικές κατάρες, η κοπέλα έκανε πίσω. Βεβαίως, ούτε η πιθανή απόδρασή της ήταν επιλογή, αφού η «μαντάμ» είχε πάρει και τα ταξιδιωτικά έγγραφα της κοπέλας και το κινητό της.

Το ταξίδι της εκπόρνευσης συνεχίστηκε λίγους μήνες αργότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Σε Δράμα και Θεσσαλονίκη η κοπέλα δούλεψε σε μπαρ και οίκους ανοχής. Κάποια στιγμή, όμως, αποφάσισε πως έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Απευθύνθηκε στην οργάνωση Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ενώ μέσω της καταγγελίας της κινητοποιήθηκε και η ΕΛ.ΑΣ.

Έπειτα από συστηματική έρευνα, οι Αρχές κατάφεραν να συνθέσουν τα περισσότερα κομμάτια του παζλ, ωστόσο δεν κατάφεραν ποτέ να ταυτοποιήσουν την περιβόητη «μαντάμ Shira». Οδήγησαν όμως στο εδώλιο του κατηγορουμένου την ιδιοκτήτρια του μπαρ από το Ηράκλειο, η οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 8.000 ευρώ εντός ενός μηνός.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 26/1