Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει μια νέα επιστημονική έρευνα για το ηφαίστειο Kολούμπος, που βρίκεται δίπλα στη Σαντορίνη και -όπως λένε- χρήζει παρακολούθησης.

«Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, ακριβώς έξω από το ελληνικό νησί, "δεν κοιμάται"», προειδοποεί ο Βρετανός γεωφυσικός του Imperial College, Καγετάν Κραπκίεβιτς, μιλώντας στον «Guardian».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το ηφαίστειο είναι ήσυχο εδώ και σχεδόν 400 χρόνια, αλλά ο Κολούμπος, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στα ανοιχτά του ελληνικού νησιού της Σαντορίνης, δεν κοιμάται.

Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε εντοπιστεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να συστήσουν την παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο.

Την τελευταία φορά που «ξέσπασε» το ηφαίστειο, το 1650, σκοτώθηκαν 70 άνθρωποι, αλλά η αύξηση του πληθυσμού και ο τουρισμός στη Σαντορίνη σημαίνουν ότι οι επιπτώσεις μιας αντίστοιχης έκρηξης σήμερα θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες, προειδοποιεί η έρευνα.

Σημειώνεται ότι ο Κολούμπος ανήκει στην οικογένεια των εξαιρετικά εκρηκτικών ηφαιστείων, ικανών να δημιουργήσουν έκρηξη ύψους δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη προοπτική, αναφέρει το δημοσίευμα.

Με τη βοήθεια της επιστήμης και τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης, παρόμοια με τον ιατρικό υπέρηχο, ο Κραπκίεβτις και οι συνάδελφοί του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου 3 χιλιόμετρα κάτω από το ηφαίστειο.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Geochemistry, Geophysics, Geosystems» υποδηλώνουν δε ότι αν και δεν επίκειται έκρηξη, το ηφαίστειο αποτελεί μια σοβαρή απειλή.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών στο ερευνητικό σκάφος Joides Resolution πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε ιζήματα γύρω από το συγκεκριμένο ηφαίστειο για να ανασυνθέσει την ιστορία των εκρήξεών του κατά τα τελευταία μερικά εκατομμύρια χρόνια.

Μεταξύ άλλων, ελπίζουν να κατανοήσουν τους δεσμούς μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων στην περιοχή αυτή και να διερευνήσουν την επίδραση της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας στο μέγεθος και τη συχνότητα των εκρήξεων.