Την τραγική στιγμή της πτώσης ενός F-4 Φάντομ ύστερα από 19 χρόνια ξαναέζησε σήμερα η Πολεμική Αεροπορία.

 Η τελευταία φορά που ένα F-4 Φάντομ είχε συντριβεί (όπως σήμερα) ήταν στις 15 Ιουνίου 2004. Τότε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-4 Φάντομ συνετρίβη στον Παρνασσό. Στην περίπτωση εκείνη και οι δύο χειριστές του εν λόγω αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας έχασαν τη ζωή τους.

 Το μοιραίο F-4 Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας είχε απογειωθεί στις 15:25 από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας μαζί με άλλα δύο μαχητικά του ίδιου τύπου. Τα αεροσκάφη είχαν σκοπό να κάνουν άσκηση αναχαίτισης στη γύρω περιοχή.

 Τα ραντάρ έδειχναν δύο από τα F-4 Φάντομ να πετάνε κοντά σε ύψος 17.000 ποδιών. Όλα πήγαιναν καλά. Μισή ώρα, όμως, αργότερα ήρθε η τραγωδία.

 Το στίγμα του ενός αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας χάθηκε από τα ραντάρ. Ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το μοιραίο F-4 Φάντομ εκτελούσε κατακόρυφη καταβύθιση.

 Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες και τελικά αποκαλύφθηκε η τραγωδία. Τα συντρίμμια του F-4 Φάντομ εντοπίστηκαν σε ορεινή περιοχή στο χωριό Κελάρια, που βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

 Οι πιλότοι του μοιραίου αεροσκάφους που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο 35χρονος επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος από το Αγρίνιο, πατέρας δύο παιδιών, και ο 28χρονος υποσμηναγός Εμμανουήλ Σεβαστάκης από τη Νίκαια.

 

Οι έρευνες έδειξαν αργότερα ότι το αεροσκάφος συνετρίβη εξαιτίας ενός ακραίου ελιγμού που έκανε στο πλαίσιο της άσκησης.