Το πρωί της περασμένης Δευτέρας γράφτηκε μια τραγωδία, καθώς συνετρίβη, 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας, ένα F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη θετικές εξελίξεις στην έρευνα για τον εντοπισμό του 31χρονου Στάθη Τσιτλακίδη, του κυβερνήτη του F-4 Phantom.

Την ίδια ώρα, απαρηγόρητη είναι η οικογένεια του νεαρού πιλότου Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασε τη ζωή του μετά την πτώση του μαχητικού. Την Τρίτη η οικογένεια δέχθηκε συλλυπητήρια από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, και τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, οι οποίοι μετέβησαν στο πατρικό σπίτι του 29χρονου υποσμηναγού στην Αρκαδία έχοντας μια εγκάρδια συνομιλία με τον πατέρα του.

Παράλληλα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες εντοπισμού του έτερου επιβαίνοντος στο σκάφος, Στάθη Τσιτλακίδη, στις οποίες συμμετέχουν τρία ελικόπτερα, πλωτά σκάφη, άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ένα υποβρύχιο drone με δυνατότητα έρευνας σε βάθος έως και 100 μέτρων, καθώς η θαλάσσια περιοχή που έχει επισημανθεί ως πιθανή για την εξεύρεση του Phantom εκτείνεται σε 8 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Κατακόλου.

Επιπλέον, τις βραδινές ώρες ένα C-130 απελευθερώνει φωτιστικές βόμβες, προκειμένου να διευκολυνθούν τα σωστικά συνεργεία στο έργο τους, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα Super Puma και ένα ελικόπτερο Agusta Bell. Στο έργο της αναζήτησης του Στάθη Τσιτλακίδη συμμετέχουν δυνάμεις της Π.Υ. Πύργου και του Π.Κ. Κρεστένων, αλλά και ομάδα της 6ης ΕΜΟΔΕ Αράξου, με τις έρευνες να κατευθύνονται, κατά πληροφορίες, σε δύο κρίσιμα σημεία.

Πάντως, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας οι φίλοι και οι συγγενείς του 31χρονου περιμένουν ένα κάποιο σημάδι ζωής.

Από την άλλη πλευρά, τα Δολιανά Αρκαδίας, το χωριό του αδικοχαμένου Τουρούτσικα, έχουν βυθιστεί στο πένθος.

«Η μητέρα του δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον. Τα αδέρφια του είναι σε κατάσταση σοκ. Ήταν πολύ αγαπημένα», περιέγραψε ο πατέρας του υποσμηναγού χαρακτηριστικά, μεταφέροντας μερικές από τις στιγμές που πέρασε, έπειτα από μήνες, με τον άτυχο γιο του το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Τον συνάντησα τελευταία φορά το Σαββατοκύριακο, μετά από καιρό. Ήταν η τελευταία φορά που μείναμε μαζί και η πρώτη φορά που καθίσαμε μαζί τόσες ώρες. Αφορμή στάθηκε ο αγώνας του ινδάλματός του, του Τσιτσιπά, συζητούσαμε για ώρες», είπε.

Ακόμα, μιλώντας στο Mega ο Κώστας Τουρούτσικας τόνισε πως «για εμάς αυτό ήταν το τελειωτικό μας χτύπημα σαν οικογένεια. Ήταν ένα παιδί πολύ συνεσταλμένο, μεθοδικό και δεν θα μπορέσουμε να το αντέξουμε αυτό το πλήγμα».

«Δεν σκοτώθηκε από μόνος του, άλλος οδηγούσε, χωρίς να θέλω να πω ότι έφταιγε ο άλλος ο πιλότος», είπε για το συμβάν. «Δεν ήταν στο χέρι του να κάνει κάτι, δεν βοήθησε τον εαυτό του, δεν έκανε extreme πράγματα. Αν οδηγούσε μόνος του, μπορεί και να ζούσε», πρόσθεσε ο πατέρας του 29χρονου υποσμηναγού, τονίζοντας: «Εμένα με σκοτώνει το αποτέλεσμα. Δεν μπόρεσε να προφυλαχτεί, να κάνει μια προσπάθεια. Αυτός πέρασε από τη ζωή στον θάνατο σε dt χρόνο. Δεν μπορώ να το χωνέψω, γιατί δεν τον έβλεπα πολύ», ανέφερε, επίσης, σε δηλώσεις του στον Alpha.

Ταυτόχρονα, ο πατέρας του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα μίλησε για το ήθος και την αγάπη του 29χρονου για την πατρίδα και τη δουλειά του. «Το παιδί αγαπούσε πολύ τη δουλειά του. Τελευταία ημέρα που τον είδα -είχα να τον δω πέντε μήνες- μου λέει “όλα καλά”, του λέω “πρόσεξε, γιατί ο Ερντογάν είναι ύπουλος”. “Όχι”, μου λέει, “έχουμε σχέδιο να αντιμετωπίσουμε τα πάντα”. Μου είχε επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν τον ενδιέφερε αν ζήσει ή αν πεθάνει», δήλωσε στο Action24 ο κ. Τουρούτσικας.

Όπως ανέφερε ακόμα ο πατέρας του 29χρονου υποσμηναγού «το όνειρό του ήταν μόνο η πατρίδα, δεν τον ενδιέφεραν ούτε τα χρήματα ούτε τίποτα. Αγαπούσε πολύ την πατρίδα. Ήταν ταμένος στο να γίνει πιλότος». Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης πως ο γιος του «δήλωσε πρώτη την Ικάρων και πέθανε 29 χρόνων», παρότι «του έλεγα κάνε το δικό μου επάγγελμα, θα βρεις έτοιμη δουλειά και εκείνος μου είπε όχι, θα δηλώσω πρώτη την Ικάρων. Τη δήλωσε πρώτη και καταστραφήκαμε όλοι», κατέληξε.

Αναπάντητα ερωτήματα

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι συνθήκες του δυστυχήματος, καθώς το αεροσκάφος πετούσε με 800 χλμ./ώρα τη στιγμή της συντριβής.

Υπενθυμίζεται ότι ένα ζεύγος μαχητικών σηκώθηκε στις 10:15 το πρωί της περασμένης Δευτέρας από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, για να εκτελέσει χαμηλή πτήση με ελιγμούς στα μόλις 300 πόδια. Για 15 λεπτά τα δύο μαχητικά πετούσαν χαμηλά, στα 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, με πολύ υψηλές ταχύτητες.

Ένα τέταρτο μετά, στις 10:30, το αεροσκάφος δεν φαινόταν στα ραντάρ και ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο διάσωσης, με δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα του Πολεμικού Ναυτικού και πλωτά του Λιμενικού να αναλαμβάνουν την έρευνα. Στα επόμενα λεπτά, τμήματα του αεροσκάφους βρέθηκαν στη θάλασσα και ξεκίνησε η περισυλλογή τους.

Πηγή: protothema.gr