Σήμερα το πρωί συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου θα αποδώσουν το «ύστατο χαίρε» στον υποσμηναγό που έχασε τη ζωή του το πρωί της περασμένης Δευτέρας, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης με μαχητικό αεροσκάφος Phantom F-4 και αφετηρία το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Ο 29χρονος Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας θα αναπαυθεί στην Αρκαδία. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 10:30 σήμερα στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηταφή του θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη Πικερνίου.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του

Ανείπωτη θλίψη για τους γονείς του άτυχου υποσμηναγού, οι οποίοι χθες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τη σορό του παιδιού τους, ευρισκόμενοι μπροστά σε άλλη μία τραγική παράμετρο μετά τον χαμό του. Ωστόσο, λόγω του επώδυνου της διαδικασίας, ο πατέρας του, Κώστας Τουρούτσικας, αρνήθηκε να παραστεί, κρατώντας ως τελευταία εικόνα του γιου του αυτήν της περασμένης Κυριακής, όντας ο γιος χαμογελαστός και ευδιάθετος, λίγες ώρες πριν από την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους.

«Πατέρα, είμαι πολεμιστής»

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 μίλησε ο πατέρας του 29χρονου πιλότου.
«Δεν θέλω να τον θυμάμαι έτσι. Θέλω να τον θυμάμαι όπως ήταν», ανέφερε για τη διαδικασία της αναγνώρισης ο άτυχος πατέρας, προσθέτοντας πως στον γιο του «δεν θα άρεσε να τον λένε ήρωα, έλεγε πως ήρωες έχουμε σε καιρό πολέμου. Είχε πρότυπο τον Ηλιάκη». Μιλώντας για τον 29χρονο υποσμηναγό, «ο Μάριος ήταν ταγμένος να υπηρετήσει την πατρίδα του. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα του άρεσε η λέξη ήρωας, εμένα μου έλεγε “πατέρα, είμαι πολεμιστής”. Ήταν τόσο ταπεινός που δεν έλεγε το επάγγελμά του».

Κατά τον κ. Τουρούτσικα, «το παιδί μου δεν ήταν ήρωας. Αυτοί έκαναν μια άσκηση σε συνθήκες πολέμου, που την είχαν κάνει πολλές φορές, σε αυτήν την άσκηση δεν σκοτώθηκε επειδή είχε αντίπαλο. Σκοτώθηκε επειδή είχε ένα συμβάν. Γι’ αυτό πληρωνόταν. Δεν τον ενδιάφερε να πεθάνει για την πατρίδα του, ήταν η δουλειά του», πρόσθεσε. Μάλιστα, «πήγαινε γελαστός στη δουλειά, σαν να πήγαινε να κάνει κάποιο χόμπι. Το καλοκαίρι που δεν πετούσε, ήταν όλο νεύρα. Και οι συνάδελφοι, του άρεσε, μου το έλεγε», κατέληξε ο πατέρας του υποσμηναγού.

Ο θλιβερός επίλογος μιας τραγωδίας

Στα παγωμένα νερά του Κυπαρισσιακού κόλπου γράφτηκε ο θλιβερός επίλογος της συντριβής του μοιραίου F-4 PHANTOM. Ύστερα από δύο μέρες ερευνών εντοπίστηκε νεκρός και ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Ευστάθιος Τσιτλακίδης.
Η τραγική είδηση σκόρπισε απέραντη θλίψη στο χωριό Γρανίτη Δράμας, τόπο καταγωγής του άτυχου σμηναγού. Ο Στάθης έκανε όνειρα, είχε αρραβωνιαστεί τον περασμένο Οκτώβριο και σχεδίαζε να παντρευτεί.

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ής Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων επιβεβαίωσαν τον θάνατό του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κλείνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τις ενδελεχείς έρευνες και την εναγώνια αναζήτησή του τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Την Παρασκευή το αντίο

Με το Κάτω Νευροκόπι Δράμας να θρηνεί το άξιο τέκνο του, η κηδεία του 31χρονου Στάθη Τσιτλακίδη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, οπότε θα μεταβούν στην ιδιαίτερη πατρίδα του σμηναγού τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Εθνική οδύνη

«Την εθνική οδύνη κάνει ακόμα βαρύτερη η είδηση της απώλειας του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ύστερα από εκείνη του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα», ανέφερε χθες σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Ευστάθιου Τσιτλακίδη.

«Ο πόνος τους είναι και δικός μας»

«Οι λαμπροί αυτοί νέοι, ατρόμητοι μπροστά στον κίνδυνο και ταγμένοι, μαζί με όλους τους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας μας, στην υπεράσπιση των ουρανών της πατρίδας, θα μείνουν χαραγμένοι στη μνήμη μας ως παράδειγμα αυταπάρνησης και προσήλωσης στο χρέος», υπογράμμισε στο συλλυπητήριο μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καταλήγοντας «θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειές τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Ο πόνος τους είναι και δικός μας».

Εν αναμονή του τελικού πορίσματος

Εκκρεμείς παραμένουν οι απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος, τις συνθήκες που επικρατούσαν τα τελευταία λεπτά πριν από την πτώση, αλλά και τις τελευταίες αντιδράσεις των δύο πιλότων, όπως αυτά θα αναβιώσουν στο πόρισμα της έρευνας για το δυστύχημα.

Παρά τον εντοπισμό των δύο πιλότων, η διερεύνηση των αιτίων συνεχίζεται. Οι εμπειρογνώμονες θα κληθούν να απαντήσουν αν η πτώση του μαχητικού αεροσκάφους οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, μηχανική βλάβη ή σε κάποιον απρόβλεπτο παράγοντα. Εκτός από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, στην εξαγωγή συμπερασμάτων αναμένεται να οδηγήσουν οι καταθέσεις των πιλότων του έτερου μαχητικού αεροσκάφους από το ζεύγος που εκτελούσε την άσκηση το πρωί της Δευτέρας, αλλά και το «μαύρο κουτί», παρότι μπορεί να έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, αν και διαφέρει κατά πολύ από τα αντίστοιχα των κοινών αεροσκαφών, αφού καταγράφει πολύ λίγες πληροφορίες. Παράλληλα, οι ειδικοί θέλουν να χαρτογραφήσουν τον βυθό της θάλασσας. Όπως είναι γνωστό, στον βυθό ανοιχτά από το Κατάκολο υπάρχουν υποθαλάσσιες χαράδρες, όπου το βάθος φτάνει τα 1.000 μέτρα. Αν βρεθεί ένας από τους δύο κινητήρες, οι ειδικοί μπορούν να καταλάβουν αν ήταν σε λειτουργία πριν το F-4 συντριβεί.