Η Πολεμική Αεροπορία αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα θρηνεί τους δύο πιλότους του μοιραίου F-4 Phantom που συνετρίβη τη Δευτέρα (30.01.2023) στη θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατάκολου, Ανδραβίδας. Ο λόγος για τον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα και τον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη.

Kατόπιν εισήγησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σε έκτακτη, διά περιφοράς, συνεδρίασή του χθες (01.02.2023) το απόγευμα αποφάσισε την προαγωγή των δύο πιλότων του Φάντομ στον τιμητικό βαθμό του αντιστράτηγου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υπέγραψε αργά το απόγευμα τη σχετική απόφαση, η οποία εν συνεχεία υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σήμερα αναμένεται η υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα επικυρώνει και τυπικά την τιμητική προαγωγή.

Η απόφαση να τους απονεμηθεί ο μέγιστος βαθμός δείχνει και την έμπρακτη αναγνώριση της υπηρεσίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι οικογένειές τους θα λάβουν όλα τα προβλεπόμενα σαν να αποστρατεύονταν ως αντιπτέραρχοι εν ζωή.