Η επιδείνωση του καιρού, για τις ερχόμενες τουλάχιστον τρεις μέρες, είναι τόσο αξιοσημείωτη, που της δόθηκε όνομα: Κακοκαιρία Μπάρμπαρα. Μέχρι και το κέντρο της Αθήνας θα φτάσει το χιόνι, όπως φαίνεται ότι συνομολογούν όλοι οι μετεωρολόγοι, ενώ ο δείκτης της θερμοκρασίας, που η μέγιστη στην πόλη υπολογίζεται στους 14ο Κελσίου το Σάββατο, θα μειωθεί σχεδόν 10 βαθμούς, αφού θα φτάσει τους 5 στην Αθήνα. Το τριήμερο, όπως τώρα εκτιμάται, κακοκαιρίας θα χτυπήσει όλη τη χώρα και θα φτάσει ως την Αθήνα, με τις συστάσεις προς τους πολίτες, προκειμένου να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, να δυναμώνουν. 

Στις περιοχές βόρεια το χιόνι αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία του την Κυριακή, αφού, το βράδυ του Σαββάτου, θα αρχίσει να χιονίζει σε υψόμετρο 600-700 μέτρων. Μάλιστα, οι περισσότεροι μετεωρολόγοι θεωρούν ότι θα βρέξει και στο κέντρο, ενώ υπάρχουν κάποιοι που εκτιμούν ότι το χιόνι δεν θα σταματήσει τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα, αλλά θα συνεχιστεί και την Τρίτη, και το ίδιο θα συμβεί στην πρωτεύουσά της. 



Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες και στο κέντρο της πόλης, ενώ ο Γιάννης Καλλιάνος έφτιαξε, ουσιαστικά, μια λίστα με τις περιοχές στο νομό Αττικής που θα είναι υπεραπαραίτητες. 

Συγκεκριμένα: 

- Κατεχάκη
- Περιφερειακή Υμηττού
- Αττική οδός
- Μεσογείων
- Μαραθώνος
- Κηφισίας
- Πεντέλης
- Εθνική Οδός (πιθανόν μετά το ύψος της Λυκόβρυσης)

Ασφαλώς χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στα ύψη των παρακάτω περιοχών :

- Καπανδρίτι
- Μαλακάσα
- Αφίδνες
- Άγιος Στέφανος
- Δροσιά
- Σχηματάρι

Η σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας


Πολύ κρίσιμο τριήμερο θεωρείται το επερχόμενο για τους κρατικούς φορείς, ιδιαιτέρως για το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο έγινε συντονιστική σύσκεψη προκειμένου να αναλυθούν όλα τα ενδεχόμενα που γίνεται να προκύψουν από την κακοκαιρία Μπάρμπαρα



Από τη στιγμή, άλλωστε, που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο το μεσημέρι της Παρασκευής, 3 Φεβρουαρίου, και το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών συμφώνησε, κάτι που την προηγούμενη εβδομάδα αποδείχθηκε πως είναι δύσκολο να γίνει στον κύκλο των μετεωρολόγων, η Πολιτική Προστασία, η οποία είχε ήδη κάνει προετοιμασία, ενεργοποιήθηκε

Η σημασία της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, φαίνεται από εκείνους που συμμετείχαν. 

Δηλαδή: Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης και ο επιτελάρχης, αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος από τον ΔΕΔΔΗΕ ο διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Μάνος, ο πρόεδρος τουθ ΕΚΑΒ Νικόλαος Παπαευσταθίου, από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών η κ. Στρατηγούλα Χουλιάρα και ο κ. Δημήτριος Αναγνώπουλος, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.



Αυτή δεν είναι η μοναδική σύσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, αφού το Σάββατο, ανήμερα της πρώτης εκδήλωσης των έντονων φαινομένων σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, ακόμα και έως 10 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές, θα πραγέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο και με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων των Περιφερειών και παραχωρησιουχών αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία.

Πέρα από το αυτονόητο, δηλαδή την ενεργοποίηση του 112 για τους πολίτες, αλλά και τις οδηγίες σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την αποτελεσματική εφαρμογή του επικαιροποιημένου Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, και μπορεί να οδηγήσει, εξαρτημένων των πυκνότητας και έντασης, να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.



Επιπλέον, αναφέρεται: «Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

– για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και

– για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας». 


Τονίζεται, επίσης, ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία από το πρωί του Σαββάτου, θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους...



Εδώ παρατίθεται όλος ο οδηγός για τους πολίτες που εκδόθηκε από την Πολιτική Προστασία, μαζί με τα δελτία καιρού των ΕΜΥ και meteo.gr. 

Τα πρώτα χιόνια στα βόρεια 

Δεν είναι παράταιρα, σε σχέση με το χρονικό πλαίσιο που συμβαίνουν, πάντως οι χιονοπτώσεις στα βόρεια, δηλαδή στο Μέτσοβο, τη Λέσβο, τη Βέροια και το Καρπενήσι, παίζουν το ρόλο των σκηνών από ταινία προσεχώς. 



Συγκεκριμένα, κάτοικοι σε περιοχές όπως η Τρίπολη, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη και το Μέτσοβο είδαν ή ένιωσαν το χιονόμετρο να φτάνει στο... μείον, σε ό,τι αφορά τους βαθμούς Κελσίου. Στη Λέσβο χιόνισε, στη Βέροια έπιασε παγετός, ενώ στους δρόμους της Ηπείρου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και στην Εγνατία Οδό απαγορεύτηκε για τέσσερις ώρες η κυκλοφορία λεωφορείων και νταλικών. 


Στο Μέτσοβο το χιόνι έπιασε τα 20 εκατοστά και τα σχολεία την Παρασκευή παρέμειναν κλειστά. Στα ορεινά επαρχιακά δίκτυα Ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας χρειάζονταν αλυσίδες, ενώ στην Ημαθία αυτοκίνητο βγήκε εκτός δρόμου, αφού είχε μετατραπεί σε πάγο, κάτι που απαθανατίστηκε από το φακό του Star. Στο Καρπενήσι, δε, βγήκαν πολύ νωρίς τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες.