Η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που έχει προκαλέσει πολικές θερμοκρασίες και προβλήματα στις μετακινήσεις θα συνεχιστεί σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, με χιόνια να αναμένονται στην Αττική μέχρι και την Πέμπτη. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε ο γνωστός προγνώστης του καιρού, Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο της ΕΡΤ, στην Αττική την Τετάρτη ο καιρός θα παραμείνει παροδικά χειμωνιάτικα άστατος. Τις πρωινές προμεσημβρινές ώρες αναμένονται κάποιες παροδικές χιονοπτώσεις στις πιο βόρειες βορειοδυτικές περιοχές του νομού με μορφή από μπόρες χιονιού.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής δύσκολα όμως θα κάνει κάποια πρόσκαιρη χιονόπτωση και χιονόνερο.


Τοπικές μπόρες χιονόνερου αναμένονται δηλαδή στα ανατολικά νοτιοανατολικά και παροδικές χιονοπτώσεις με τη μορφή μπόρας χιονιού στην υπόλοιπη ορεινή κυρίως κεντροβορειοδυτική Αττική και κατά τη διάρκεια της νύχτας παροδικές χιονοπτώσεις με τη μορφή μπόρας χιονιού στις πιο βορειοδυτικές περιοχές και πολύ πιο τοπικά με χιονόνερο στις πιο νότιες, νοτιοανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα ανοιχτά ανατολικά στα 6 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 0 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της υπόλοιπης χώρας την Τετάρτη θα υπάρξει παγετός όχι μόνο στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας, ακόμα και στα ορεινά κάποιων νησιών όπου η θερμοκρασία θα πέσει κοντά ή και κάτω από μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, όπως και τις τελευταίες ημέρες, θα υπάρξουν χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές ή και μπόρες χιονιού-χιονόνερου. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα.

Στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία την Τετάρτη σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου θα υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια εκτός από τηνΧαλκιδική και κυρίως στα πόδια της, όπου θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες συννεφιές με πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας χιονιού ή χιονόνερου.

Ο βοριάς θα εξασθενήσει και μόνο στα ανοιχτά της Χαλκιδικής θα έχει ένταση 6 με 7 μποφόρ, και η θερμοκρασία στους 1 με 6 βαθμούς Κελσίου.

Τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο κάποια πασπαλίσματα στη Θεσσαλία, στο δυτικό-νοτιοδυτικό και ανατολικό-νοτιοανατολικό κομμάτι, και κάποιες μπόρες χιονιού στην ανατολική-βορειοανατολική Στερεά, στα βορειότερα τμήματα της Αττικής και στη βορειοανατολική Πελοπόννησος με απότομη έναρξη και λήξη και ανοίγματα ενδιάμεσα.

Χαμηλές έως πολύ χαμηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες, κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί, ωστόσο από την Παρασκευή τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι την Κυριακή θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια.

Πάντως από την πλευρά του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στο Facebook, προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική που θα θυμίσουν τον ιστορικό χιονιά του 2002.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Μια ατμοσφαιρική διαταραχή από την περιοχή της Πελοποννήσου την οποία τα ατμοσφαιρικά μοντέλα δεν εκτίμησαν σωστά, είχε σαν αποτέλεσμα την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και την αρκετά πιο μεγάλη της σχετικής υγρασίας κι έτσι η υποτροπή του καιρού που αναμέναμε τη νύχτα που μας πέρασε δεν έδωσε τα προβλεπόμενα.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Μια ατμοσφαιρική διαταραχή από την περιοχή της Πελοποννήσου την οποία τα ατμοσφαιρικά μοντέλα δεν...

Δημοσιεύτηκε από Klearhos Marousakis στις Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023

Πλέον όμως η διαταραχή αυτή υποχωρεί ολοένα και πιο νότια ανοίγοντας τον δρόμο για την κάθοδο της χιονομάζας που έδωσε τα πολλά χιόνια προς Θήβα, Βόλο κι όχι μόνο. Τα προγνωστικά λοιπόν θέλουν καταπεριόδους και κατά τόπους πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής μέχρι και την Πέμπτη το πρωί περίπου.

Όπως λέω εδώ και ημέρες μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό και όχι μόνο, η κακοκαιρία αυτή για την Αττική μπορεί να μας θυμίσει το 2002.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα! Τίποτα δεν τελείωσε!».