Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία έχει ανοίξει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ανάλογου μεγέθους σεισμού και στη χώρα μας.

 Το Star αποκάλυψε τους δύο πρώτους χάρτες, που αποτυπώνουν για πρώτη φορά την οριζόντια μετατόπιση κατά 4 μέτρα των δύο πλακών, της Αραβικής με αυτή της Ανατολίας.

 Μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων με τον Γιώργο Ευγενίδη, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς ξεκαθάρισε: «Υπάρχει η δική μας σεισμικότητα που πρέπει να ανησυχούμε και δε θα μας επηρεάσει αυτός ο μεγάλος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ».

 Όπως τονίζει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, η Ελλάδα έχει «βεβαρημένο» ιστορικό παρελθόν με μεγα-σεισμούς κι όχι μόνο υποθαλάσσιους, αλλά και στην ξηρά.

 «Ένα καλό παράδειγμα είναι το ρήγμα της Αταλάντης και ο ιστορικός σεισμός, που έγινε πριν από εκατοντάδες χρόνια, όπως και ο μεγάλος σεισμός τα 8,2 Ρίχτερ στην Κρήτη» είπε.

 Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε καλύτερες κατασκευές από την Τουρκία. Όπως επισημαίνουν όμως οι ειδικοί υπάρχουν πολλά, επικίνδυνα, κυρίως δημόσια κτίρια, μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού, όπως σχολεία, νοσοκομεία και κρατικά κτίρια, στα οποία δεν έχει προχωρήσει ο προσεισμικός έλεγχος που ξεκίνησε το 2001.

 «Από τα 75.000 δημόσια κτίρια έχουν ελεγχθεί μόλις τα 25.000 κτίρια. Μ' αυτούς τους ρυθμούς για να ελεγχθούν και τα υπόλοιπα κτίρια θα χρειαστούμε περίπου 70 με 80 χρόνια ακόμη!» πρόσθεσε ο κ.Χουλιάρας.

 Την εκτίμηση ότι στατιστικά έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τέτοιους μεγασεισμούς στο ελληνικό σεισμικό τόξο εξέφρασε και ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

 «Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο “παράθυρο” του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ».