Oι εικόνες που αντίκρισαν τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία δεν πρόκειται να ξεχαστούν. Αυτό τουλάχιστον επισήμαναν σε συναδέλφους τους τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Ολόκληρες πόλεις ισοπεδωμένες, σπίτια ετοιμόρροπα, πολυκατοικίες που είχαν γείρει και ακουμπούσαν η μία την άλλη, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα καταρρεύσουν και αυτές. Για τα μέλη των σωστικών συνεργείων, ειδικά για τα μέλη της ελληνικής αποστολής, οι εικόνες αυτές δεν είναι πρωτοφανείς.

Οι σεισμοί σε Αίγιο, Αττική ακόμη και στην Αλβανία είναι μερικές από τις περιπτώσεις όπου έχουν επιχειρήσει για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία των μελών των ελληνικών ΕΜΑΚ είναι σημαντική. Και το απέδειξαν και στην περίπτωση της Τουρκίας. Μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για τον λόγο ότι επρόκειτο για φτηνοκατασκευές. Ολόκληρες πολυκατοικίες χωρίς υποστυλώματα, χωρίς τις απαραίτητες κολόνες, βάσεις, χωρίς καν μπετό σε κάποιες περιπτώσεις.

Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε οι τοιχοποιίες διαλύονταν ακόμη και με γυμνά χέρια, ενώ οι πλάκες ανάμεσα στους ορόφους μπορούσαν να διαλυθούν με σφυριά.

Τα ονόματα της αποστολής

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει μια ιδιαιτερότητα. Έρχεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη και τον βοηθά σε μια έκτακτη κατάσταση.

Όλοι φυσικά είναι αξιέπαινοι. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σκοπεύει να τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους που πήγαν στην Τουρκία. Καθώς κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, λόγω σεισμού και λόγω καιρικών συνθηκών (μέχρι και -4 βαθμούς η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας), έδειξαν ότι η χώρα μας δεν είναι ο κακός γείτονας, αλλά αντιθέτως πως πραγματικά είναι ο γείτονάς τους που θα σπεύσει στη δύσκολη στιγμή. Η ελληνική πολιτεία έστειλε μια αποστολή, χωρισμένη σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα ήταν η 1η ΕΜΑΚ, που εδρεύει στην Αθήνα. Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν οι: Γεώργιος Καυκάς, Νικήτας Νεραντζάκης, Δημήτρης Μάρκου, Κωνσταντίνος Τσιαλός, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Κώστας Καχριμάνης, Άρης Γεωργόπουλος, Βασίλης Γεροκώστας, Κώστας Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Τσίκας (δεν συμμετείχε στην αποστολή), Χριστόφορος Κοσμίδης, Αντώνης Κατσινέλος, Χρήστος Φούντας, Δημήτριος Ρούππας, Θωμάς Κρικέλης, Κώστας Νίκας, Κωνσταντίνος Γκίκας, Δημήτρης Φύκας, Τάσος Δογάνης, Γεώργιος Δανόπουλος, Δημήτρης Κωλέτσης.

Λίγες ώρες αργότερα, αναχώρησε και η δεύτερη ομάδα, που αποτελείτο από μέλη της 2ης ΕΜΑΚ, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν οι: Γιάννης Κασαπίδης, Ηλίας Ερελίδης, Δημήτρης Χατζηαρσένης, Γιώργος Σγούρας, Θέμης Ξανθόπουλος, Νικόλαος Δημητριάδης, Δημήτρης Σταλίκας, Κλέανδρος Μπακαλούμης, Σταμάτης Παπαδόπουλος, Νικήτας Βαρσαμάς, Παναγιώτης Μαυρομάτης, Αναστάσιος Μουζίκας, τα τρία μέλη του ΕΚΑΒ κ.κ. Ακαλίδης, Μίχογλου και Δαλακάκης, ο Παναγιώτης Βεΐζης και ο Τάσος Πανιώρης με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο «Τάλως». Στην Τουρκία μετέβησαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από τη 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί-μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει αλλά και τρία διασωστικά σκυλιά.
3753321
3753322

Η καθημερινότητα των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ διαφέρει από αυτή των υπολοίπων πυροσβεστών του Σώματος. Ειδικά σχολεία, σεμινάρια, εκπαιδεύσεις ορειβατικής φύσεως, σχολεία κατάδυσης ακόμη και μεγάλων βαθών, ακόμη και ειδικά σχολεία όπως CBRL (chemical, biological, radiological and nuclear), βασικές παραϊατρικές γνώσεις. Υπάρχουν διάφορα τμήματα μέσα στις ΕΜΑΚ, όπως το κομμάτι που αφορά τους εκπαιδευμένους σκύλους, τρεις εκ των οποίων πήγαν με τους συνοδούς-χειριστές τους στην Τουρκία.

Ο επιπυραγός Δημήτριος Ρούπας, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, ήταν ο άνθρωπος που έσωσε την εξάχρονη αδελφή της Φατμά. Και η Φατμά ανασύρθηκε αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή. Ο επιπυραγός από το Ζεφύρι Αττικής ήταν πανταχού παρών, όπως λένε οι συνάδελφοί του, δίνοντας κουράγιο και σωστές κατευθύνσεις, με γνώμονα την ασφάλεια των συναδέλφων του αλλά και τη διάσωση εγκλωβισμένων πολιτών.

emak1
Ο Κώστας Νίκας έχει την ιδιαιτερότητα να συνεχίζει το ίδιο πετυχημένα τη δουλειά που έκανε και ο πατέρας του, Τάκης. Ο Τάκης Νίκας είναι ο άνθρωπος που το 1995 στον σεισμό του Αιγίου έσωσε τον οκτάχρονο Ανδρέα Μπόγδανο. Δύο άνθρωποι, πατέρας και γιος, με διαφορά 28 ετών, κατάφεραν αυτό που πάλευαν επί ώρες, να σώσουν δηλαδή μια αθώα ψυχή.

Ο Κωνσταντίνος Νίκας, εάν και πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός του Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό στην κατάρρευση κτιρίων από φυσικές καταστροφές, επέλεξε τη δουλειά του πατέρα του, χαράσσοντας και αυτός τον δικό του πετυχημένο δρόμο. Γιάννης Κασαπίδης και Δημήτρης Κωλέτσης έχουν στο ενεργητικό τους δεκάδες επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και στην Κάλυμνο τον Νοέμβριο του 2017, όπου εντοπίστηκε νεκρός ο αγνοούμενος επί μια εβδομάδα φοιτητής Νίκος Χατζηπαύλου.

Είχαν μεταβεί στο νησί του Αιγαίου προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση του 21χρονου φοιτητή. Αποστολή δύσκολη, μιας και επρόκειτο για έναν δύσβατο ορεινό όγκο. Ο πυροσβέστης Τάσος Πανιώρης και ο Τάλως, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της υπηρεσίας, έχουν γυρίσει σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα. Η εκπαίδευση του όμορφου βελγικού ποιμενικού ήταν και παραμένει μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο όμως που ο Τάλως είναι μοναδικός σκύλος έρευνας και διάσωσης στην Ελλάδα με πιστοποίηση από διεθνή κριτή σε αγώνες σκύλων εργασίας. Ο Τάλως έχει την ικανότητα να μυρίζει ζωντανούς ανθρώπους σε χαλάσματα και να ειδοποιεί για αυτό τον συνοδό του. Φυσικά, από μόνος του ο βελγικός ποιμενικός δεν κάνει τίποτε. Ο χειριστής-συνοδός του, Τάσος Πανιώρης, είναι από τους πλέον έμπειρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή