Δύο μοναδικές παραστάσεις από τον Γιούρι Γκριγκορόβιτς
«Σπάρτακος» και «Ζιζέλ», σε παγκόσμια πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο, στο Ηρώδειο
Για μία ακόμα φορά, ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος και επί 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων Μπολσόι, όπου συνεχίζει να χορογραφεί μέχρι και σήμερα, στα 87 του χρόνια, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς, επισκέπτεται τη χώρα μας, για να παρουσιάσει δύο μοναδικές νέες παραγωγές, και μάλιστα, σε παγκόσμια πρεμιέρα.
Αυτήν τη φορά, ο θρύλος των Μπολσόι, σύμφωνα με το naftemporiki.gr μετά από τρία χρόνια επισκέψεων στην Αθήνα και αφού έχει αποθεωθεί από 60.000 θεατές, έρχεται με τους 150 συντελεστές του Γκριγκορόβιτς Μπαλέ, αλλά και με φιλοξενούμενους διάσημους σολίστ από τα Μπολσόι, για να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα, τις παραγωγές «Σπάρτακος» και «Ζιζέλ», με σκηνικά και κοστούμια ειδικά σχεδιασμένα για το Ηρώδειο, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα, στις 9 το βράδυ.
Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ο οποίος έχει τιμηθεί με περισσότερους από 40 κρατικούς τιμητικούς τίτλους και διακρίσεις, σημειώνει για την επιστροφή του στη χώρα μας: «Μετά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα για τη Λίμνη των κύκνων και τον Δον Κιχώτη, το 2013, έδωσα υπόσχεση ότι αυτό το τόσο θερμό και υπέροχο κοινό της χώρας σας πρέπει να ζήσει μια μεγάλη και μοναδική εμπειρία μπαλέτου. Ο Σπάρτακος και η Ζιζέλ, με νέα σκηνικά, ειδικά για το Ηρώδειο, με μεγάλα αστέρια του χορού, ζωντανή ορχήστρα και χορωδία, είναι κάτι που ονειρευόμουν πολλά χρόνια πριν, στις επισκέψεις μου στο Ηρώδειο με τα Μπολσόι. Θα γίνει πραγματικότητα φέτος και θα αποτελεί παγκόσμια πρεμιέρα και ελπίζουμε να ενθουσιάσει το ελληνικό κοινό, που, εδώ και τρία χρόνια, μας έχει αγαπήσει τόσο
».
«Σπάρτακος»
Ο «Σπάρτακος» του Αράμ Χατσατουριάν είναι ένα μοναδικό έργο για μπαλέτο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από την αρχαία ιστορία. Ο ήρωας ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, ο οποίος ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων καταπιεσμένων, εναντίον των Ρωμαίων, τον 1ο προχριστιανικό αιώνα, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν αήττητη. Ο δούλος μονομάχος, που επαναστάτησε στην καρδιά της Ιταλίας και έμεινε ασύλληπτος για τρία χρόνια, αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Αυτοκρατορίας και αναδείχθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και ελευθερίας.
Ο αρμενικής καταγωγής Ρώσος συνθέτης Αράμ Χατσατουριάν συνέθεσε μία εξαίσια και επική μουσική για το μπαλέτο «Σπάρτακος» (1956), εμπνεόμενος καθαρά από τη λαϊκή παράδοση του τόπου του. Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς δημιούργησε τη δική του εκπληκτική και δυναμική χορογραφία του «Σπάρτακου», ενός μπαλέτου σε τρεις πράξεις, δώδεκα σκηνές και εννέα μονολόγους, βασισμένου στο βιβλίο του Ραφαέλο Τζιοβανόλι, σε γεγονότα από την αρχαία ιστορία και σε σενάριο του Ν. Βολκόφ. Η χορογραφία αυτή, με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για τους χορευτές, έμελλε να μείνει ιστορική. Οι λάτρεις του μπαλέτου θεωρούν τον «Σπάρτακο» υπέροχο συνδυασμό μουσικής και χορογραφίας και ένα από τα κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου.
Συντελεστές: Παραγωγή - χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς, σκηνικά - κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 50 λεπτά (με δύο διαλείμματα).
«Ζιζέλ»
Το μπαλέτο Ζιζέλ σε μουσική Αντόλφ Αντάμ, το αγαπημένο έργο κάθε χορεύτριας, που αποθεώνει την άδολη αγάπη και θρηνεί τις απελπισμένες από τον έρωτα καρδιές, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα, με συναισθηματικές διακυμάνσεις, ιδανικά χορογραφικά ανοίγματα και υψηλές απαιτήσεις τεχνικής από τους χορευτές. Αλλά και το μοναδικό, ίσως, επίτευγμα της ρομαντικής περιόδου, που επιβίωσε ως τις ημέρες μας, χωρίς να χάσει ίχνος της δύναμής του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία ένα από τα πιο αγαπημένα μπαλέτα στην ιστορία του χορού.
Η Ζιζέλ είναι μια νεαρή χωριατοπούλα που ερωτεύεται τον ’λμπρεχτ, ο οποίος της αποκρύπτει ότι είναι ευγενής και ήδη αρραβωνιασμένος. Όταν μαθαίνει την αλήθεια, χάνει τα λογικά της και αυτοκτονεί με το σπαθί του αγαπημένου της. Συντετριμμένος από τον χαμό της, εκείνος επισκέπτεται τον τάφο της, για να ζητήσει συγχώρεση. Εκεί, έρχεται αντιμέτωπος με τα πνεύματα των γυναικών που πέθαναν προδομένες πριν τον γάμο τους και, για να εκδικηθούν τους άντρες τους, χορεύουν μαζί τους, μέχρι εκείνοι να εξαντληθούν και να πεθάνουν. Τον αιχμαλωτίζουν και αρχίζουν τον τυραννικό χορό μαζί του. Όμως, μόλις τον βλέπει η Ζιζέλ, συγκινείται και αρχίζει να χορεύει αντί για αυτόν, προκειμένου να τον σώσει από τον θάνατο. Χορεύει ασταμάτητα μέχρι την αυγή, που τα πνεύματα πρέπει να επιστρέψουν στους τάφους τους, χαρίζοντας, έτσι, τη ζωή στον αγαπημένο της.
Συντελεστές: Παραγωγή - χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς, σκηνικά - κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 50 λεπτά (με δύο διαλείμματα).
Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 100 ευρώ, Α ζώνη: 80 ευρώ, Β ζώνη: 60 ευρώ, Γ ζώνη: 40 ευρώ, άνω διάζωμα: κανονικό: 30 ευρώ, φοιτητικό: 25 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, τηλεφωνικά: 210 6980044, ηλεκτρονικά: weticket.gr και viva.gr.