Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου: Μιάμιση ώρα μετά το πέρας της γενικής εφημερίας του, στις 9.30 π.μ., το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου «Αττικόν» είχε ανεπτυγμένα 47 ράντζα, όλα στον παθολογικό τομέα.

klmlkmlkkl

Στη γενική εφημερία προσήλθαν περίπου 880-900 ασθενείς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), εκ των οποίων περίπου 200 εισήχθησαν για νοσηλεία, μεταξύ των οποίων 23 στην πνευμονολογική κλινική, η οποία εφημερεύει σε κάθε δεύτερη γενική εφημερία του «Αττικού».

Με γιατρό και ιατρείο διαλογής για τους προσερχόμενους ασθενείς, καθώς και με ένα fast track ιατρείο για τα πιο ελαφριά περιστατικά, εκείνα δηλαδή τα οποία αφορούν όχι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το ΤΕΠ του «Αττικού» την περασμένη Τετάρτη δούλευε πολύ πιο ικανοποιητικά, σε σχέση με τους «αστικούς μύθους» περί του αντιθέτου που «πολιορκούν» το ίδρυμα...

Μάλιστα, διαπιστώσαμε ότι όλη η κίνηση στο ΤΕΠ ήταν ρυθμισμένη, πολιτισμένη και ήπια, όπως αρμόζει πραγματικά σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο του ΕΣΥ. Μια εικόνα την οποία έχουν διαμορφώσει και καθιερώσει στο «Αττικόν» το πολύτιμο, μάχιμο και εξαιρετικό προσωπικό, καθώς και ο διοικητής του ιδρύματος, Σπύρος Αποστολόπουλος. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα και στο τμήμα της βραχείας νοσηλείας, πρώην τμήμα προσερχομένων με συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, που φιλοξενεί τώρα ασθενείς του ΤΕΠ, οι οποίοι προορίζονται για εισαγωγή και νοσηλεία στις κλινικές του ιδρύματος.

Και ερχόμαστε τώρα σε κάτι αρκούντως αποκαλυπτικό: Ποια... «προνομιούχα», κοινωνικοοικονομικά, ομάδα του πληθυσμού της χώρας μας είδαμε με ταίδια μας τα μάτια να υπερτερεί στο σύνολο των εγκύων γυναικών που ανέμεναν τη σειρά τους για εξέταση στο γυναικολογικό τμήμα του ΤΕΠ; Ρωτάμε, επειδή ορισμένοι χαρακτηρίζουν, λόγω άγνοιας προφανώς, το «Αττικόν» ως ένα νοσοκομείο πολυτελείας, το οποίο κατακλύζεται από τους… «πελάτες» των πανεπιστημιακών γιατρών. Τα «πελατάκια» - θα έχετε ακούσει την έκφραση. Στο γυναικολογικό τμήμα του ΤΕΠ, λοιπόν, υπερτερούσαν οι έγκυες Ρομά και οι Τσιγγάνες, φτωχοί και απλοί άνθρωποι, δηλαδή, οι οποίοι δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα για ιδιώτη γυναικολόγο και, συνεπώς, για ιδιωτικό μαιευτήριο.

Με τη μεγαλύτερη όσο και εμφανή αναμονή ασθενών να σημειώνεται στο παθολογικό τμήμα, στον πρώτο χώρο του ΤΕΠ λειτουργούν το Καρδιολογικό, το Παθολογικό, το Νευρολογικό, οι αγγειολόγοι, το Ακτινολογικό, το Ουρολογικό και το Χειρουργικό. Στον δεύτερο χώρο λειτουργούν το Ωτορινολαρυγγικό (ΩΡΛ), το Δερματολογικό, το Αλλεργιολογικό, το Ορθοπεδικό και το Οδοντιατρικό, με το τελευταίο να λειτουργεί μέχρι τις 9 μ.μ. την ημέρα της γενικής εφημερίας.

Στον τρίτο χώρο του ΤΕΠ εφημερεύει το Ψυχιατρικό, ενώ παρακάτω βρίσκεται ο χώρος όπου εφημερεύει το Γυναικολογικό. Σε διακριτό χώρο του ΤΕΠ αναμένουν όσοι από τους προσερχόμενους ασθενείς έχουν αναπτύξει συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19. 

____________

Νοσοκομείο - «υγειονομικός πνεύμονας» για τη Δυτική Αττική

Πρόκειται για ένα νοσοκομείο - «υγειονομικό πνεύμονα» για όλη τη Δυτική Αττική, το οποίο δέχεται περίπου 950-1.100 προσερχόμενους ασθενείς στο ΤΕΠ του σε κάθε γενική εφημερία του. Από αυτούς, περίπου οι 180-200 εισάγονται τελικά για νοσηλεία, ενώ, από το σύνολο των προσερχομένων, περίπου οι 120 διακομίζονται στο «Αττικόν» με ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), με περίπου τους 100 από αυτούς (83%) να εισάγονται για νοσηλεία στο ίδρυμα.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου «Αττικόν» αναπτύσσει σταθερά 100-120 ράντζα κατά τη γενική εφημερία του. Με τη θέση σε εφαρμογή του σχεδίου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για τη συνεπικούρηση της γενικής εφημερίας του «Αττικού» από την ιδιωτική κλινική «Ιατρικό Περιστερίου» και από ένα μικρό μέρος του νοσοκομείου της Βούλας «Ασκληπιείο», για τα ορθοπεδικά χειρουργικά περιστατικά, το «Αττικόν» ανέπτυξε κατά τη γενική εφημερία του περασμένου Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 39 ράντζα μόνον, κυρίως στους διαδρόμους των παθολογικών κλινικών του ιδρύματος. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα βράδια Παρασκευής και Σαββάτου, όταν το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία, αποτελούν τις πλέον δύσκολες βραδιές για το ίδρυμα. Μάλιστα, ακόμα και τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας μπορεί να έχει αυξημένες προσελεύσεις ασθενών στο ΤΕΠ…

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου: Χωρίς ράντζα από τις 9 π.μ., μία ώρα δηλαδή μετά την έναρξη της γενικής εφημερίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν». Κανένα ράντζο δεν είχε αναπτυχθεί επίσης, τουλάχιστον μέχρι τις 11.30 μ.μ., στους διαδρόμους των κλινικών του νοσοκομείου, μέχρι την ώρα δηλαδή που φύγαμε από το νοσοκομείο. Μάλιστα, μέχρι εκείνη τη στιγμή το νοσοκομείο είχε ήδη δεχθεί στο ΤΕΠ περίπου 450 προσερχόμενους ασθενείς.

Μια σχετικά «ήσυχη» γενική εφημερία.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 18/2/2023.