Σε ανάλυση, που δείχνει τη βοήθεια που έχουν προσφέρει οι χώρες της Ευρώπης στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, προχώρησε η «Daily Telegraph». 

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη γειτονία της Ουκρανίας, στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει σε δωρεές που κινούνται μεταξύ του 0,3% και του 1,3% του ΑΕΠ τους. Η Ελλάδα φέρεται να έχει προσφέρει βοήθεια ίση με το 0,4% του ΑΕΠ της. Εσθονία και Λετονία έχουν δώσει πάνω από το 1% του ΑΕΠ τους. 



ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία δεν εμφανίζονται με μεγάλο ποσοστό ΑΕΠ, παρ' όλα αυτά η βοήθειά τους είναι σημαντική αναλογικά. 

Χώρες εκτός Ευρώπης, που έχουν συνεισφέρει, είναι λίγες, μόνο η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία, αλλά σε μικρά ποσοστά. Η Αφρική, η Νότια Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας είναι περισσότερο θεατές. 

Η Ινδία και αρκετές άλλες χώρες συνεχίζουν να έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ουγγαρία έχει τη χειρότερη επίδοση από τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού φέρεται να συνεχίζει τη συμμαχία με τη Ρωσία. Η αγγλική εφημερίδα σημειώνει ότι οι εισαγωγές της από τη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2022 ήταν 262% πάνω από το μέσο όρο της τριετίας, όπως και ότι δεν δώρισε παρά ελάχιστη στρατιωτική ή ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η διπλή γραμμή της Βουδαπέστης σε ό,τι αφορά το διπλωματικό πεδίο δεν έχει αλλάξει: η καταδίκη της στη ρωσική εισβολή με την ψήφο της στην ΕΕ δεν της αφαίρεσε το δικαίωμα να ζητά από το Κίεβο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες, αντίθετα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η στήριξη στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνοδεύτηκε από τις δικές της. 

Στην προτελευταία θέση της κατάταξης της βρετανικής εφημερίδας είναι η Τουρκία, η οποία πρακτικά δεν έχει καθόλου ανθρωπιστική ή οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και πολύ περιορισμένη, σε σχέση με το ΑΕΠ.