Μάχη στα συντρίμμια των δύο τρένων που συγκρούστηκαν στα Τέμπη δίνουν οι διασώστες και οι πυροσβέστες προκειμένου να βρουν τους αγνοούμενους. Την ίδια ώρα οι συγγενείς τους βρίσκονται στο νοσοκομείο της Λάρισας και περιμένουν να ανέβουν τον Γολγοθά της αναγνώρισης, με την ευχή να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη λίστα με τους τραυματίες και όχι σε αυτήν των θυμάτων.

Δυστυχώς, το έργο της αναγνώρισης των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πολλά από τα θύματα έχουν εντοπιστεί στα συντρίμμια των δύο πρώτων βαγονιών που έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα.   

Μάλιστα, όπως δήλωσε η ιατροδικαστής του νοσοκομείου Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, «οι σοροί που έχουν μεταφερθεί εκεί είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση».

 Την ίδια στιγμή, με ιατροδικαστές από άλλες περιοχές της χώρας έχει ενισχυθεί η υπηρεσία της Λάρισας προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρόμου δυστυχήματος στα Τέμπη.

 «Βρισκόμαστε στο νεκροτομείο της Λάρισας και προχωράμε τη διαδικασία της ταυτοποίησης με τη μέθοδο του DNA», είπε ο κ. Καρακούκης στο iefimerida.gr. O κ. Καρακούκης έφτασε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μαζί με τους συναδέλφους, κυρίους Καλόγρηα και Κούβαρη, από την Αθήνα προκειμένου να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της την ιατροδικαστή Ρουμπίνη Λεονταρή.

 Την ίδια ώρα μάχη με τον χρόνο και με τα συντρίμμια δίνουν οι διασώστες για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους. Με ειδικά κοπτικά εργαλεία κόβουν λαμαρίνες από τα πρώτα βαγόνια ψάχνοντας για ανθρώπους.

Σηκώνουν κομμάτια από τα βαγόνια για να εντοπίσουν τους επιβάτες

Το τοπίο στο σημείο του δυστυχήματος θυμίζει πεδίο μάχης, καθώς τα πρώτα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών. Οι διασώστες προσπαθούν με χειρουργικές κινήσεις να μπουν σε τμήματα του τρένου, ενώ ειδικά γερανοφόρα οχήματα σηκώνουν συντρίμμια για να τους βοηθήσουν στον εντοπισμό των αγνοουμένων.

 Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο σημείο βρίσκονται πολλά ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, μαζί με δυνάμεις του ΕΚΑΒ και δύο ομάδες ΕΚΑΜ από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.

 Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα δύο πρώτα βαγόνια των τρένων σηκώθηκαν στον αέρα και καταπλάκωσαν τα υπόλοιπα. Μάλιστα, το βαγόνι στο οποίο ήταν το μπαρ και το εστιατόριο του τρένου με τη σύγκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες και μέσα η θερμοκρασία έφτασε τους 1.300 βαθμούς Κελσίου!

 Πολύ δύσκολη η αναγνώριση των σορών

«Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, γιατί οι σοροί είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση, θα κρατήσει πάρα πολλές ώρες, ίσως μέχρι το απόγευμα. Δυστυχώς, συνεχίζουν να έρχονται σοροί από τον τόπο του δυστυχήματος. Αφού τελειώσει αυτό το επίπονο, για εμάς και για τις οικογένειες, στάδιο, μετά θα ξεκινήσουμε το έργο των νεκροψιών-νεκροτομών. Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει ακόμα ταυτοποιήσεις σορών. Είναι σοροί κυρίως νεαρών ατόμων. Έχουμε μέχρι στιγμής και 7 απανθρακωμένες σορούς. Έχουμε και διαμελισμένα άτομα. Δεν έχω εικόνα τραυματιών, ανήκω στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μιλάω για τους νεκρούς ανθρώπους», είπε η ιατροδικαστής Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή.

 Το δυστύχημα των Τεμπών θυμίζει τα περιστατικά με το Γιάκοβλεφ και το Ήλιος

«Θυμίζει πολύ το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Έχουμε μια μαζικότητα, μια καταστροφή που δεν έχει ξαναδεί η Ελλάδα μετά τα αεροπλάνα Γιάκοβλεφ και Ήλιος», συμπλήρωσε η ιατροδικαστής.

 Είναι χρονοβόρα διαδικασία, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

«Οι συνθήκες θανάτου θα διαπιστωθούν κατά τις νεκροτομές, αυτήν τη στιγμή μάς ενδιαφέρουν η ταυτοποίηση και αναγνώριση των νεκρών. Οι περισσότεροι είναι νεαροί σε ηλικία. Είναι χρονοβόρα διαδικασία και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να μη γίνουν λάθη και να μην αποδοθεί μία σορός λάθος σε έναν οικείο», κατέληξε η κ. Λεονταρή.