Το σκηνικό απελπισίας και ηρωισμού που έχει στηθεί γύρω από τα βαγόνια των τρένων που συγκρούστηκαν το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, ανάμεσα στον Ευαγγελισμό και τα Τέμπη και που φέρεται να οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπους, δεν αποτελεί μόνο ένα ρέκβιεμ, αλλά και μια ακροτελεύτια προσπάθεια να σωθεί όποιος και ό,τι γίνεται. 

Οι επιχειρήσεις διάσωσης από τους ακάματους πυροσβέστες, την Αστυνομία, τους υγειονομικούς και τους εθελοντές, η ισχυρή πιθανότητα να ισχυριστούν για ακόμα μία νύχτα, η δυστυχία της αντάμωσης με ένα άψυχο κορμί, είναι στιγμές που σημαδεύουν ανεξίτηλα.



Με τους γερανούς, προσπαθούν να σηκώσουν την ηλεκτρομηχανή του τρένου και όλοι ελπίζουν να έχει κλείσει ο αριθμός των νεκρών. Η μεγάλη ταχύτητα είναι δηλωτική της σφοδρότητας του δυστυχήματος, ενώ από τη φωτιά που ξέσπασε έχουν καταστραφεί στο σημείο και τα εναέρια καλώδια ηλεκτροδότησης των συρμών.

Οι συγγενείς ανθρώπων που πέθαναν, είναι τραυματισμένοι ή ακόμη αγνοούνται, καταφθάνουν. Στη συνέχεια, μεταβαίνουν στα νοσοκομεία για να τους αναζητήσουν.

Το τοπίο στο σημείο του δυστυχήματος θυμίζει πεδίο μάχης, καθώς τα πρώτα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών. Οι διασώστες προσπαθούν με χειρουργικές κινήσεις να μπουν σε τμήματα του τρένου, ενώ ειδικά γερανοφόρα οχήματα σηκώνουν συντρίμμια για να τους βοηθήσουν στον εντοπισμό των αγνοούμενων.



Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο σημείο βρίσκονται πολλά ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, μαζί με δυνάμεις του ΕΚΑΒ και δύο ομάδες ΕΚΑΜ από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.