Αυτοδιοίκηση εν δράσει
Αυτοδιοίκηση εν δράσει Περικλής Καπετανόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
larisa__17_
Ελλάδα

Τέμπη: Σπαραγμός στο ληξιαρχείο Λάρισας, όπου δίνονται τα πιστοποιητικά θανάτου - Σήμερα η πρώτη κηδεία

Στην Κατερίνη η πρώτη κηδεία της 34χρονης Αθηνάς Κατσάρα

Οι οικογένειες και τα οικεία πρόσωπα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη θρηνούν για τους αγαπημένους τους.

Σπαρακτικές στιγμές εκτυλίσσονται στο Ληξιαρχείο Λάρισας, όπου οι συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη καλούνται να παραλάβουν τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των δικών τους ανθρώπων.

Μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης, οι συγγενείς παραλαμβάνουν τη σορό, σε σφραγισμένο φέρετρο, προκειμένου να γίνει η κηδεία του κάθε θύματος.

Σημειώνεται πως οι νεκροί είναι 57, ένας παραπάνω απ' όσους δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, κανένας συγγενής του 57ου δεν τον δήλωσε. Είχε προηγηθεί η ταυτοποίηση των σορών με DNA, ενώ οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μη δουν οι συγγενείς τις σορούς.

Μετά την ταυτοποίηση, οι συγγενείς ειδοποιούνται από το Α.Τ. Λαρίσης να μεταβούν σ' ένα από τα ξενοδοχεία της πόλης. Παρουσία ψυχολόγων, τους ανακοινώνεται ο θάνατος του συγγενούς τους. Μέχρι στιγμής έχει γίνει η ταυτοποίηση 36 νεκρών.

Σήμερα η πρώτη κηδεία θύματος της τραγωδίας με τα τρένα στα Τέμπη

Ήδη για σήμερα Παρασκευή στις 16:00 έχει προγραμματιστεί στον Ιερό Ναό Αγίας Άννας Κατερίνης η κηδεία της 34χρονης Αθηνάς Κατσάρα, η οποία ταξίδευε με το τρένο με τον σύζυγό της. Ο δεύτερος σώθηκε κατά τύχη, επειδή τη στιγμή της σύγκρουσης είχε σηκωθεί να πάει στην τουαλέτα.

Το ζευγάρι είχε αφήσει τον δύο ετών γιο τους στην Κατερίνη και είχαν κατέβει στην Αθήνα για το τριήμερο.

Ομάδα 15 μελών έκανε την ταυτοποίηση

Η διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων στα Τέμπη ήταν πολύ δύσκολη. Η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε πόσο προσοχή χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Η διαχείριση θανάτων σε μαζικές απώλειες ζωής είναι πραγματικά κάτι πολύ δύσκολο. Απαιτεί προσήλωση, απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή και ταυτόχρονα συνεργασία πάρα πολλών ομάδων και γι' αυτό δράττομαι της ευκαιρίας πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Ήταν μια 15μελής ιατροδικαστική ομάδα από ιατροδικαστές και τεχνικούς. Υπήρχαν τέσσερις ομάδες αντίστοιχων αστυνομικών, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο, συνεργαζόμασταν άμεσα μαζί στον ίδιο χώρο για τις διαδικασίες δαχτυλοσκόπησης, φωτογράφησης, λήψης προσωπικών στοιχείων και υπήρχε και ταυτόχρονα ομάδα σε άλλο χώρο, η οποία ήταν σε άμεση συνεργασία και λήψη δειγμάτων από τους συγγενείς» σημείωσε.

Και συνεχίζει: «Επειδή ένας πολύ μεγάλος αριθμός θανόντων στα Τέμπη ήταν σε κατάσταση προχωρημένης καύσης, υπήρχε μια πολύ μεγάλη δυσκολία σε αυτό. Παρ' όλα αυτά έγινε δυνατή η λήψη από το σύνολο των σορών. Υπάρχει ένα σχέδιο εδώ και λίγα χρόνια, το Σχέδιο Διαχείρισης Μαζικών Απωλειών Ζωής, είναι το σχέδιο που ακολουθούμε κάθε φορά σε κάθε πολύνεκρο δυστύχημα. Υπάρχουν διάφορες ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού οι οποίες εργάζονται πάνω στο αντικείμενο. Εμείς παίρνουμε τα δείγματα από τις σορούς και δεν ερχόμαστε σε επαφή με τους συγγενείς».