Δεν έχει τέλος η αγωνία των ανθρώπων που από το μοιραίο βράδυ της Τρίτης αναζητούν με κάθε μέσο τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι φωτογραφίες νέων παιδιών που για να επιστρέψουν στα σπίτια, στις σχολές ή τις μονάδες τους είχαν ανέβει στην αμαξοστοιχία του θανάτου δημοσιεύονται διαρκώς στα social media. «Αναζητώ την ξαδέλφη μου, τον γιο μου, τον αδελφό μου».

Οι εκκλήσεις για βοήθεια πυκνώνουν μέρα με τη μέρα, ενώ ασαφής παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Και αυτό γιατί επισήμως δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα των νεκρών που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, ενώ ουδείς γνωρίζει αν και πόσοι ανέβηκαν στη μοιραία αμαξοστοιχία χωρίς προηγουμένως να έχουν κόψει εισιτήριο σε κάποιο εκδοτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εκδοτήρια σε σταθμούς πριν από τη φονική σύγκρουση ήταν κλειστά με αποτέλεσμα κάποιοι επιβάτες να εισέλθουν στο τρένο χωρίς να έχουν προμηθευτεί εισιτήριο, που ίσως να μην πρόλαβαν να κόψουν ποτέ.

Σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, επισήμως έχουν καταχωριστεί ως αγνοούμενα 56 άτομα, ωστόσο οι σοροί που έχουν βρεθεί είναι 57. Αυτό σημαίνει ίσως ότι κάποιος είχε ανέβει στο τρένο χωρίς να έχει καταγραφεί το όνομά του στο σύστημα και πιθανότατα χωρίς να το γνωρίζουν συγγενείς του, οι οποίοι δεν τον έχουν αναζητήσει ακόμα. Σημειώνεται ότι μεταξύ των αγνοουμένων οι περισσότεροι είναι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Νεκρή η Ιφιγένεια

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ταυτοποιήθηκε τελικά η 23χρονη Ιφιγένεια Μήτσκα, την οποία αναζητούσαν οι δικοί της μέσω αναρτήσεων στα social media.

«Δυστυχώς, η άτυχη 23χρονη Ιφιγένεια είναι νεκρή, καθότι προ ολίγου ταυτοποιήθηκε η σορός της με τη μέθοδο του DNA. Καλόν παράδεισο να έχει», γράφει η σχετική ανάρτηση του δικηγόρου Στέλιου Σούρλα.

Για την Ιφιγένεια είχε ακουστεί ότι την είχαν δει συνεπιβάτες της έξω από το τρένο, με την αγωνία της οικογένειάς της να χτυπάει κόκκινο, καθώς ουδείς γνώριζε πού πήγε εκείνο το βράδυ.

«Έχουν έρθει εκατό άτομα, με έχουν πάρει τηλέφωνο και μου έχουν στείλει μήνυμα ότι η αδερφή μου έχει κατέβει από το τρένο. Μετά πού πήγε;», αναρωτιόταν χθες συγκλονισμένη η αδελφή της κοπέλας, ενώ ο σύντροφός της ξεκαθάρισε ότι δεν την είδε όταν τον απεγκλώβιζε η Πυροσβεστική Υπηρεσία από το βαγόνι στο οποίο επέβαιναν.

Δραματική είναι και η περίπτωση του 20χρονου Τάσου Κουτσόπουλου, φοιτητή της Γεωπονικής, ο οποίος επιβιβάστηκε από την Καρδίτσα στο μοιραίο τρένο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. «Δεν έχουμε κάποιο νέο του, περιμένουμε να μάθουμε νέα του. Ξέρουμε ότι δεν ήταν σίγουρα στο πρώτο βαγόνι», είπε στον ΑΝΤ1 η σύντροφός του Μαριέττα Αλεξανδρή. Όπως συμπλήρωσε «έχουμε πάει σε όλα τα νοσοκομεία και δεν τον έχουμε βρει. Ψάξαμε αλλά χωρίς αποτέλεσμα και στους επιβάτες που μεταφέρθηκαν με λεωφορεία».

Το τελευταίο τηλεφώνημά του έγινε στη μητέρα του στις 10.50 το ίδιο βράδυ, στην οποία φέρεται να είπε «μητέρα, κοιμήσου, γιατί θα αργήσω». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 20χρονος είπε στη μητέρα του ότι το τρένο είχε πολύ κόσμο και ότι θα υπάρχει καθυστέρηση.

Συγγενείς και φίλοι όλη μέρα χθες εξακολουθούσαν να αναζητούν μέσω αναρτήσεων στα social media τους αγαπημένους τους, απευθύνοντας εκκλήσεις για πληροφορίες.

Μαύρη λίστα

Μερικά από τα ονόματα ατόμων που αγνοούνται: Αγάπη Τσακλίδου, Αναστασία Αδαμίδου, Κυπριανός Παπαϊωάννου, Κλαούντια Λάτα, Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, Γιάννης Καρασάββας, Ελένη Τσίντζα, Φραντζέσκα Μπέζα, Μάρθη Ψαροπούλου, Δημήτρης Ασλανίδης, Σωτήρης Καραγεωργίου, Ντένις Ρούτση.

Από το βράδυ της Τρίτης δεν έχει δώσει σημεία ζωής ούτε ο 23χρονος Ντένις Ρούτση, ο οποίος επικοινώνησε με τη μητέρα του ελάχιστα λεπτά πριν από το δυστύχημα. «Μιλούσε με τον πατέρα μου στις 11.00 και κόπηκε η γραμμή», είπε ο αδελφός του. Ο 23χρονος ήταν στο πέμπτο βαγόνι, αλλά μάλλον τη στιγμή της σύγκρουσης βρισκόταν στο κυλικείο.

Την Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, μοντέλο, η οποία επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη και αγνοείται από τη στιγμή του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, αναζητά η φίλη της Αλεξία Κούβελα, η οποία έγινε ευρέως γνωστή από τη συμμετοχή της στο τελευταίο «GNTM».

«Η φίλη μου ήταν στο τρένο στα Τέμπη. Έχουν περάσει 24 ώρες και αγνοείται. Σας παρακαλώ, βοηθήστε μας», έγραψε το μοντέλο στον λογαριασμό της στο TikTok.

Συντετριμμένη η κόρη ενός 67χρονου μίλησε στην ΕΡΤ και είπε πως η ίδια τού έκλεισε το τελευταίο εισιτήριο για το πρώτο βαγόνι. Μίλησε μαζί του τελευταία φορά στις 22.15, λίγο πριν από τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Έκτοτε δεν έχει νέα από τον πατέρα της και όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες της στερεύουν. «Αυτό που δεν αντέχω είναι πως ακόμη δεν έχω κανένα νέο», είπε η κόρη του Μαρία Κυριακίδου.

Ο γιος του 67χρονου αγνοουμένου είπε στο protothema.gr ότι ο πατέρας του ήταν στο πρώτο βαγόνι και το εισιτήριο το είχε κλείσει η αδελφή του το Σάββατο για Θεσσαλονίκη - Αθήνα μετ’ επιστροφής και ταξίδευε μόνος του.

«Πού είσαι, μπαμπά;»

«Η τελευταία επικοινωνία που υπήρξε μαζί του ήταν στις 10.17 το βράδυ της Τρίτης, όταν τον κάλεσε η αδελφή μου. Τον ρώτησε “πού είσαι, μπαμπά;” και εκείνος απάντησε “στο τρένο”. Της έκανε εντύπωση ότι είχε πολλή ησυχία και τον ξαναρώτησε, με εκείνον να της απαντάει “μην ανησυχείς, σε μία ώρα θα είμαι πίσω στη Θεσσαλονίκη”. Μίλησαν ουσιαστικά λίγη ώρα πριν από το μοιραίο συμβάν», ανέφερε.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/3