Tο μεγάλο ενδιαφέρον για την τελική έκβαση των πρυτανικών εκλογών στα πανεπιστήμια εστιάζεται, όπως είναι φυσικό, στο αρχαιότερο ίδρυμα της χώρας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), που έχει πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και μελών ΔΕΠ, αλλά και τεράστια προσφορά στην επιστήμη, την εκπαίδευση και την έρευνα. Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, η προεκλογική περίοδος διαρκεί δύο μήνες, δηλαδή ξεκίνησε την Τετάρτη 1η Μαρτίου, και θα ολοκληρωθεί στις 28 Απριλίου, ενώ ως ημερομηνία διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών έχει οριστεί η Πέμπτη 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον νέο σχετικό νόμο, θα εκλεγούν πρώτα έξι εσωτερικά μέλη, ένα από καθεμία από τις έξι μεγαλύτερες σχολές, τα οποία στη συνέχεια θα εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη. Για τα εσωτερικά μέλη ψηφίζουν όλα τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών - 1.600 στο σύνολό τους. Ο νέος νόμος έχει καθιερώσει τη λεγόμενη «ταξινομική ψήφο», δηλαδή την ψήφο-δήλωση της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης προτίμησης των ψηφοφόρων. Ετσι, όσοι υποψήφιοι κατορθώσουν να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό πρώτων προτιμήσεων, δηλαδή πρώτων ψήφων, έχουν τις υψηλότερες πιθανότητες να εκλεγούν τελικά στο Συμβούλιο του Ιδρύματος. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Σχολή Επιστημών Υγείας είναι, με μεγάλη διαφορά, η πιο μεγάλη σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με περίπου 700 μέλη ΔΕΠ, τα οποία αποτελούν περίπου το 40% του συνόλου των μελών ΔΕΠ ολόκληρου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λογικό, λοιπόν, ο υποψήφιος εκείνος που θα έχει σημειώσει την πιο υψηλή επιρροή στη συγκεκριμένη σχολή να έχει ένα ισχυρό προβάδισμα.

Σημαντικό προβάδισμα

Μέχρι σήμερα υποψηφιότητα έχει δηλώσει ο νυν πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο 44χρονος καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, ο οποίος πριν από δύο χρόνια εξελέγη στη θέση αυτή με ποσοστό 80%. Από το βιογραφικό του και πέρα από τη διεθνή του παρουσία ως επισκέπτη καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, πιστώνεται μεγάλη διοικητική εμπειρία, αφού έχει διατελέσει επί μακρόν στα όργανα διοίκησης της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, ως πρόεδρος, αναπληρωτής πρόεδρος, πρόεδρος των πανεπιστημιακών νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο», καθώς και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από την ίδια σχολή φημολογείται ότι κατέρχεται ως υποψήφια η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου, η οποία είναι σύζυγος του νυν πρύτανη του Ιδρύματος, Θάνου Δημόπουλου. Φήμες φέρουν επίσης τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Σπύρο Βλαχόπουλο ως υποψήφιο από τη Νομική Σχολή.

700 μέλη ΔΕΠ από τη Σχολή Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που μεταφράζεται σε 40%
Ο κ. Βλαχόπουλος, πέρα από το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, είναι ευρύτερα γνωστός για την αρθρογραφία του και τις δημόσιες παρεμβάσεις του σε επίκαιρα πολιτικοκοινωνικά θέματα. Υποψηφιότητα έχει δηλώσει και η καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη. Από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ως υποψήφιος φέρεται ο νυν πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος, Στέλιος Κώτσιος, ενώ υποψηφιότητα έθεσε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ίδιου τμήματος, Δημήτρης Καινούργιος. Από τη Φιλοσοφική Σχολή κατέρχεται ο κοσμήτοράς της, Αχιλλέας Χαλδαιάκης, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Ισπανικής Φιλολογίας, Δημήτρης Δρόσος. Από τη Σχολή Θετικών Επιστημών υποψηφιότητα θέτει η πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας, Ασημίνα Αντωναράκου, με σημαντική διοικητική εμπειρία από τη θητεία της ως προέδρου και αναπληρώτριας προέδρου του Τμήματος Γεωλογίας, καθώς και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος έγινε γνωστός από την περίοδο της πανδημίας για τις μετρήσεις του στα αστικά λύματα.

Τέλος, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην έκτη θέση του Συμβουλίου, την οποία θα διεκδικήσουν υποψήφιοι από τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, τη Σχολή Επιστημών Αγωγής και το συγκρότημα των Ψαχνών Ευβοίας. Από το γεγονός ότι σε κάθε σχολή υπάρχουν δύο υποψήφιοι καθίσταται αντιληπτό ότι έχουν πιθανώς σχηματιστεί ήδη δύο άτυπες ομάδες υποψηφίων, οι οποίες θα προσπαθήσουν να έχουν την πλειοψηφία στο Συμβούλιο και να ελέγξουν την εκλογή του επόμενου πρύτανη. Κάτι ανάλογο συνέβη, άλλωστε, και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει εκλογές με τον νέο νόμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, λόγω του μεγέθους του Ιδρύματος, εκείνο το οποίο θα απαιτηθεί και θα κριθεί είναι η σημαντική διοικητική εμπειρία για τα νέα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησής του.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 4 Μαρτίου