Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου που χορήγησαν αναρρωτική άδεια τριάντα ημερών στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, λίγες ώρες μετά τη φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Οι εμπλεκόμενοι γιατροί παραπέμφθηκαν επίσης στο πειθαρχικό συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ. «Εγώ δεν εξέτασα τον ασθενή, αλλά πήρα τηλεφωνική εντολή από τον προϊστάμενό μου (…) να τον διευκολύνω, διότι δεν ήταν σε θέση να συνταγογραφήσει αναρρωτική άδεια, επειδή δεν είχε εξωτερικά ιατρεία την 02-03-2023 και δεν είχε πρόσβαση στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Αυτό καταθέτει, μεταξύ άλλων, ο επιμελητής Α΄ νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Βόλου, στην κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), την οποία διέταξε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και διενήργησε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Ιωάννης Ντόκος, προκειμένου να διακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά υπό τα οποία χορηγήθηκε η περίεργη αναρρωτική άδεια, διάρκειας ενός μηνός, στον προϊστάμενο του μοιραίου σταθμάρχη, που εμπλέκεται στο τρομακτικό και πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο επιμελητής Α΄ νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Βόλου είναι εκείνος ο οποίος υπέγραψε και χορήγησε την περίεργη αναρρωτική άδεια, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο διευθυντής νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαυτούρας, έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χθες ότι ο Νίκος Χαυτούρας τίθεται εκτός των ψηφοδελτίων του κόμματος στη Μαγνησία.

Το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ αποκαλύπτει σήμερα η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ». Το εν λόγω πόρισμα συμπεραίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο διευθυντής νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Βόλου «υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα (…) της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα της αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης και ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός της υπηρεσίας, της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του και της αμελούς εκτέλεσης του υπηρεσιακού καθήκοντος και (…) της παράβασης των όρων της Ιατρικής Δεοντολογίας».

Επίσης, το πόρισμα αναφέρει ότι ο διευθυντής νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Βόλου εμφάνισε «ανακόλουθη και επιλήψιμη συμπεριφορά, ο οποίος παρέκαμψε τις κείμενες διατάξεις και διαχειρίστηκε το περιστατικό με ιδιαίτερη και ελεγχόμενη και παρά τον νόμο διαδικασία και έδωσε την εντολή στον υφιστάμενό του επιμελητή Α΄ (…) να χορηγήσει αναρρωτική άδεια ενός μηνός».

Όσον αφορά τον επιμελητή Α΄ νευροχειρουργό του Νοσοκομείου Βόλου, το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ διαπιστώνει ότι αυτός «υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αμελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος, καθόσον (…) προκύπτει ότι “δεν εξέτασε καθόλου τον ασθενή και χορήγησε την αναρρωτική άδεια, χωρίς την διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων κατόπιν εντολής του προϊσταμένου του, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι ο ίδιος δεν είχε εξετάσει ποτέ τον επιθεωρητή. Κατέθεσε δε ότι ούτε τον γνώριζε ούτε είχε φιλική σχέση μαζί του. Απλώς εμπιστεύτηκε τη γνώμη του προϊσταμένου του”, και συνταγογράφησε αναρρωτική άδεια ενός (1) μηνός».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής νευροχειρουργός του Nοσοκομείου Βόλου, ο οποίος φέρεται να έδωσε την εντολή στον επιμελητή Α΄ νευροχειρουργό του ιδρύματος, προκειμένου ο τελευταίος να συνταγογραφήσει την αναρρωτική άδεια, διάρκειας ενός μηνός, στον προϊστάμενο του σταθμάρχη, κατέθεσε, μεταξύ άλλων, δήλωσή του στο πλαίσιο της κατεπείγουσας ΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία «γίνεται προσπάθειά δίωξής μου για τη συνδικαλιστική και την πολιτική μου δράση, γιατί έχω ενοχλήσει αναδεικνύοντας συνεχώς τα προβλήματα του νοσοκομείου και την υποστελέχωση δίχως συμβιβασμούς και αποτελώ μαύρο πανί».

Στην ανακρίτρια

Στα χέρια της αρμόδιας ανακρίτριας βρίσκεται ήδη ο φάκελος της κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), την οποία διέταξε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και διενήργησε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Ιωάννης Ντόκος, προκειμένου να διερευνηθούν οι όροι και οι πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκε η εν λόγω αναρρωτική άδεια.

Τον φάκελο της ΕΔΕ διαβίβασε χθες το απόγευμα στην αρμόδια ανακρίτρια ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Φώτης Σερέτης, λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητας της υπόθεσης.

Από το υπουργείο Υγείας δηλώνουν χαρακτηριστικά για το θέμα ότι «η σπουδή για την έκδοση μιας τέτοιας γνωμάτευσης, εκτός της συνήθους διαδικασίας, που απαιτεί επίσκεψη σε ΤΕΠ ή σε τακτικό ραντεβού και διαγνωστικό έλεγχο, και στον χρόνο που γίνεται, ήτοι ένα 24ωρο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, δικαιολογεί απολύτως τον πειθαρχικό έλεγχο και την ποινική αξιολόγηση των συμπεριφορών».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 8/3