Έφοδο πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία την Τρίτη (7/3) στην περιοχή της Ομόνοιας σε ένα πλήρως οργανωμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων-δικαιολογητικών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη ένας 37χρονος αλλοδαπός μέλος ενός κυκλώματος παράνομης «νομιμοποίησης» μεταναστών. Οι αστυνομικοί εντόπισαν μέσα στο εργαστήριο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ψηφιακό εκτυπωτή πλαστικών καρτών, θερμοκολλητή, κόφτες ακριβείας κ.ά. Σε δεύτερο χώρο που εξετάστηκε από τους αστυνομικούς (χώρο πρώην καταστήματος) αποκρύπτονταν πλήθος δικαιολογητικών, δηλώσεων και πιστοποιητικών στα στοιχεία διάφορων αλλοδαπών, έτοιμα προς υποβολή σε αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, το εγκληματικό κύκλωμα κατάρτιζε πλαστά ταξιδιωτικά και διοικητικά έγγραφα, τα οποία υποβάλλονταν σε διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλίσουν ψευδείς βεβαιώσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κύκλωμα φέρεται πως από την παράνομη δράση του αποκόμιζε χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από 4.500 έως 6.000 ευρώ το άτομο, για τη χορήγηση πλήρους «πακέτου» δικαιολογητικών με σκοπό την εξασφάλιση αδειών διαμονής-εργασίας. Η δραστηριότητα του κυκλώματος δεν περιοριζόταν μόνο εντός των συνόρων, καθώς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα διαπιστώθηκε ύστερα από συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με την Europol, όπου και προέκυψε η κατάσχεση δύο δεμάτων σε Γαλλία και Μάλτα.

 Σε βάρος του 37χρονου αλλοδαπού σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, διευκόλυνση διαμονής πολιτών τρίτων χωρών χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Συγκατηγορούμενοι του 37χρονου είναι άλλα δύο άτομα (μία Ελληνίδα και ένας αλλοδαπός), τα οποία αυτή τη στιγμή αναζητούνται.

 Το Modus operandi της οργάνωσης

Ως προς τον τρόπο που δρούσαν τα μέλη της σπείρας των πλαστογράφων, ο 37χρονος σύναπτε συμφωνίες με αλλοδαπούς που επιθυμούσαν έγραφα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας και ελεύθερης κυκλοφορίας στο έδαφος της συνθήκης SCHENGEN. Στη συνέχεια αναλάμβανε να καταρτίσει ο ίδιος μέρος των εγγράφων.

 Η γυναίκα μέλος της οργάνωσης ήταν επιφορτισμένη με την ανεύρεση λοιπών διοικητικών εγγράφων. Προσπαθούσαν να επιτύχουν την έκδοση «πλήρους πακέτου» εγγράφων, αποτελούμενο από έκδοση ΑΦΜ, κλειδαρίθμου, βεβαίωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, βεβαίωση ΑΜΚΑ, ψευδών δηλώσεων εργοδοτών, δηλώσεων φιλοξενίας και λοιπών εγγράφων, τα οποία υποβάλλονταν στις αρμόδιες υπηρεσίες εξαπατώντας αυτές και υφαρπάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο κρίσιμα διοικητικά έγγραφα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη νομιμοποίηση αλλοδαπών. Τα πακέτα αυτά τα πωλούσαν στη «μαύρη αγορά» και αποκόμιζαν τεράστιο κέρδος. 

Συνολικά κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν: 

-το χρηματικό ποσό των 55.000 ευρώ που κατασχέθηκε ως κέρδη προερχόμενα από τις νομιμοποιήσεις, 

-3 διαβατήρια, 

-2 προξενικές θεωρήσεις, 

-3 άδειες διαμονής, 

-7 πακέτα εγγράφων-πιστοποιητικών, 

-21 βεβαιώσει ΑΦΜ διαφόρων αλλοδαπών, 

-12 βεβαιώσεις ΕΦΚΑ και ΑΜΚΑ,

- φωτογραφίες τρίτων προσώπων τύπου διαβατηρίου και πλήθος συσκευών για κατάρτιση πλαστών εγγράφων.

 Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας.