Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη βύθισε το πανελλήνιο στο πένθος, έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και ανέδειξε τις παθογένειες του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη μίλησε στο MEGA ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

Αρχικά, ο δικηγόρος εξέφρασε την εκτίμηση του ότι οι ρυθμοί προόδου της δικαιοσύνης στην τραγωδία στα Τέμπη θα είναι πιο γρήγοροι συγκριτικά με άλλες υποθέσεις που έχει χειριστεί η ελληνική δικαιοσύνη.

«Επειδή έχει κάνει τρομερό κρότο η υπόθεση, αλλά και οι κατευθύνσεις που έδωσε ο κ. Ντογιάκος, θεωρώ ότι θα ρίξουν άπλετο φως και γρήγορα θα φθάσουμε σε δίκες», είπε χαρακτηριστικά.


«Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας σε όλες τις υποδομές»

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του δικηγόρου για μία από τις επιδράσεις που είχε η εθνική τραγωδία σε όλους τους πολίτες.

«Αυτό που θεωρώ κρίσιμο σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, που θεωρώ ότι τη βιώνουμε όλοι, είναι ότι έχει πληγεί το αίσθημα ασφαλείας του μέσου Έλληνα. Αυτό που έχει συμβεί εδώ είναι να έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας σε όλες τις υποδομές», επισήμανε.

«Για αυτή την περίπτωση έχω μιλήσει με αρκετές οικογένειες θυμάτων, τραυματιών, αλλά και με απλούς επιβάτες. Όλοι, μα όλοι είναι αγανακτισμένοι – εγώ δεν θα πω θυμωμένοι – και έχουν ένα αίτημα να γίνει πλήρης αποκατάσταση αυτής της τραγωδίας και να μην ξαναβρεθούμε σε τέτοια αδιανόητη κατάσταση», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ποινικές διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα, εξήγησε ο Γιάννης Μαρακάκης: «Η ποινική διαδικασία αποδίδει ευθύνες σε φυσικά πρόσωπα, δηλαδή σε ανθρώπους. Έχει ανοίξει μία βεντάλια που θεωρούμε ότι σε κάθετο επίπεδο η απόδοση ευθυνών θα πρέπει να πάει και πιο πάνω, σε διοικήσεις και σε τεχνικά στελέχη».


«Είναι δεδομένο ότι η ανάκριση πάει σε κορυφαίο επίπεδο»

Ο Γιάννης Γλύκας, πρόεδρος των ποινικολόγων, μίλησε σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών και την απόδοση ευθυνών στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Είναι δεδομένο ότι η ανάκριση πάει σε ένα κορυφαίο επίπεδο», ωστόσο εξέφρασε μία διαφορετική εκτίμηση από τον κ. Μαρακάκη, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα κινηθούν τα γρανάζια της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, εκτίμησε ο κ. Γλύκας: «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε τόσο γρήγορη εξέλιξη, όσο θα θέλαμε, γενικότερα στην ποινική διαδικασία. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ερωτηματικά σε ό,τι αφορά τις διώξεις, δηλαδή κατά πόσο θα υπάρξει αναβάθμιση στο κατηγορητήριο ή κατά πόσο θα υπάρξει ενδεχόμενος δόλο».

Στη συνέχεια, ο κ. Γλύκας είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι η υπόθεση θα φτάσει όπου πρέπει σε αυστηρά νομικά επίπεδο.