Σοκ προκαλούν στο πανελλήνιο τα συγκλονιστικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, μετά την τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη.

Μάλιστα, νέα στοιχεία για την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και τα τούνελ από τα οποία περνούν τα τρένα προκύπτουν καθημερινά.

Σύμφωνα με αυτοψία της Πυροσβεστικής, ακατάλληλα είναι τα 15 από τα 18 τούνελ των σιδηροδρόμων. Σημειώνεται πως η Πυροσβεστική, μαζί με υπαλλήλους του ΟΣΕ, εδώ και έναν χρόνο έχει ξεκινήσει αυτοψίες στις σήραγγες του σιδηροδρομικού δικτύου, που έχουν μήκος άνω των 1.000 μέτρων. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος στις 15 από τις 18 σήραγγες.

Όπως αναφέρει το πόρισμα, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα πυρασφάλειας, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση πυροσβεστικού υλικού και σωστικών συνεργείων, ενώ, μεταξύ άλλων, είναι δύσκολη ή αδύνατη η επικοινωνία εντός των τούνελ (ασύρματοι - κινητά).

Χωρίς φωτισμό και εξόδους διαφυγής

Το Mega βρέθηκε στους Νέους Πόρους και κατέγραψε τις ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό ασφαλείας.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν απέχουν ένα μόλις χιλιόμετρο από τον σταθμό των Νέων Πόρων και μόλις 25 χιλιόμετρα από τον τόπο της τραγωδίας. Αρχικά, δεν υπάρχουν φωτισμός και ρεύμα, η πυροσβεστική φωλιά είναι άδεια, η μάνικα είναι κάτω, ενώ δεν υπάρχει και νερό.

Επιπλέον, στην αυτοψία του Mega φαίνεται πως το τούνελ είναι παλιό, ωστόσο υπήρχε εταιρεία που το συντηρούσε, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πριν από δύο χρόνια κρίθηκε έκπτωτη.

Σχετικά με τις εξόδους κινδύνου, υπάρχει ένα ασανσέρ, το οποίο δεν λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ η πόρτα που οδηγεί στα σκαλιά για την έξοδο είναι… κλειδωμένη. Παράλληλα, δεν λειτουργούν και τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Να αναφέρουμε εδώ ότι οι έξοδοι κινδύνου οδηγούν στον επαρχιακό δρόμο κοντά στο χωριό Νέοι Πόροι. Η πρώτη έξοδος κινδύνου καταγράφεται στα 300 μέτρα και υπολογίζεται να υπάρχει έξοδος ανά τόσα χιλιόμετρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα τούνελ έξι χιλιομέτρων.