Τετ-α-τετ με τον ειδικό εφέτη ανακριτή θα βρεθούν την Παρασκευή ο επιθεωρητής του ΟΣΕ Δημήτρης Νικολάου, καθώς και οι δύο απογευματινοί σταθμάρχες που παρέδωσαν το πόστο τους στον προφυλακισμένο Βασίλη Σαμαρά φεύγοντας πριν από τη λήξη της βάρδιάς τους, τη μοιραία Τρίτη που η χώρα βυθίστηκε στο πένθος από την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Ο εφέτης ανακριτής που πήρε στα χέρια του την ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης, αφού ενημερώθηκε για το περιεχόμενό της, κάλεσε σε απολογία την Παρασκευή, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τους τρεις νέους κατηγορούμενους, οι οποίοι ήδη διώκονται ποινικά με τις ίδιες βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει και ο 59χρονος μοιραίος σταθμάρχης. Κατά πάσα πιθανότητα, οι τρεις θα ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν προκειμένου να ενημερωθούν οι δικηγόροι τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απολογία του Βασίλη Σαμαρά, οι συνάδελφοί του εγκατέλειψαν τη θέση τους πολύ πριν από τις 11.00 το βράδυ, οπότε έληγε το ωράριό τους, με αποτέλεσμα να αφεθεί μόνος του σε έναν από τους πιο νευραλγικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας, με ολέθρια αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος του ΟΣΕ είχε προκαλέσει πολλά ερωτήματα όταν λίγες ώρες μετά τη φονική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών έλαβε αναρρωτική άδεια, διάρκειας ενός μήνα, από το νοσοκομείο του Βόλου, την ώρα που ο ίδιος είχε ορίσει για τη συγκεκριμένη νυχτερινή βάρδια τον Βασίλη Σαμαρά. Και οι τρεις αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Στο μεταξύ, απορία προκαλεί η στάση που φαίνεται πως ακολουθεί ο προφυλακισμένος σταθμάρχης, καθώς φέρεται ουσιαστικά να «καρφώνει» τους συναδέλφους του όσον αφορά στα πάρτι που γίνονταν στο σταθμαρχείο της Λάρισας, όπως αποκάλυψε υπάλληλος καθαριότητας του ΟΣΕ, η οποία, καθημερινά, βραδινές ώρες τύχαινε λόγω της εργασίας της να βρίσκεται στο συγκεκριμένο σταθμό.

Υπενθυμίζεται πως η Γεωργία Σιμερίδου, καθαρίστρια στις αμαξοστοιχίες της Hellenic Train, είχε κάνει λόγο για πάρτι με ουίσκι, μουσικές και τσιγάρα. Τη συγκεκριμένη μαρτυρία φέρεται να μη διαψεύδει ο Βασίλης Σαμαράς, ο οποίος όμως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αρνείται πως ο ίδιος συμμετείχε σε αυτά, καθώς, όπως φέρεται να είπε, δεν γίνονταν πάρτι όταν είχε εκείνος βάρδια.

Μέσα σε δύο μήνες

Εξάλλου, σύμφωνα με το «Live News», ο κατηγορούμενος «βαπτίστηκε» σταθμάρχης μόλις σε δυόμισι μήνες, καθώς, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε στην απολογία του, η εκπαίδευσή του διήρκεσε από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 21 Οκτωβρίου 2022. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το έγγραφο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΣΕ, που προσδιορίζει τον χρόνο εκπαίδευσης, ο Σαμαράς δεν είχε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ώρες, αφού υπολείπονταν ακόμη 200 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 15 Μαρτίου 2023