Με κινητοποιήσεις απαντά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στον ξυλοδαρμό του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλη Ψαρρού, ο οποίος το βράδυ της περασμένης Τρίτης δέχτηκε μαφιόζικη επίθεση στη Μύκονο, ενώ επέστρεφε σπίτι του, από έναν 35χρονο μετρίου αναστήματος άντρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πρόσωπο, στο κεφάλι και το σώμα του και να βρεθεί με σπασμένη μύτη και πλευρά.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) έχουν ήδη καταθέσει στο ΑΤ Κηφισιάς φάκελο με τρεις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφός τους στη Μύκονο, οι οποίες ενδέχεται να έχουν σχέση με τον ξυλοδαρμό του.

Ο ΣΕΑ ανακοίνωσε μια σειρά δυναμικών δράσεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το απαράδεκτο συμβάν, που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους αρχαιολόγους. Μεταξύ των δράσεων, είναι και η αποχή από τα καθήκοντα που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα στη Μύκονο, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποφάσισε τα εξής μέτρα:

1. Στάση εργασίας μαζί με ακόμη δύο σωματεία (Ενιαίος, ΠΕΣΑ) και συγκέντρωση στην Μπουμπουλίνας για συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού και το γενικό γραμματέα του υπουργείου.

2. Απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μυκονο για ένα μήνα, σε συνεργασία με Ενιαίο, με τα εξής αιτήματα:

- Να καταργηθεί τώρα το άρθρο 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 (Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κυκλάδων).

- Να κάνει μηνυτήρια αναφορά το υπουργείο Πολιτισμού με τις υποθέσεις του χειρίζεται ο συνάδελφος Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση.

- Να σταματήσουν οι πιέσεις από κυβερνητικά και πολιτικά γραφεία στους συναδέλφους.

- Να θεσμοθετηθούν τώρα όροι χρήσης γης και δόμησης στους αρχαιολογικούς χώρους (με ΚΥΑ, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος).

- Άμεσα στελέχωση του προσωπικού με προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων. Ειδικά στην ΕΦΑ Κυκλάδων να προσλάβει το ΥΠΠΟΑ νέο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και ένα δικηγόρο με έμμισθη εντολή στην ΕΦΑ Κυκλάδων.

- Να καταργηθούν όλες οι ειδικές διατάξεις που περιορίζουν τις προθεσμίες που ορίζει ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας (60 μέρες).

- Να γίνονται σεβαστές απ’ όλες τις υπηρεσίες και άμεσα εκτελεστέες οι ανακλήσεις αδειών λειτουργίας που εκδίδει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

3. Μετάβαση του ΔΣ του ΣΕΑ στη Μύκονο, επαφές με φορείς (δήμος, σύλλογοι ξενοδόχων κ.λπ.) και την άλλη μέρα κινητοποίηση, με κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, των ΔΥ των ελεγκτικών μηχανισμών και άλλων ΔΥ στο νησί στις 27-28 Μαρτίου. Πανελλαδική απεργία στις 28 Μαρτίου με μόνο θέμα αυτό.

4. Συνάντηση με τους βουλευτές Κυκλάδων όλων των κομμάτων για τα ίδια παραπάνω αιτήματα.

5. Να ζητηθούν ψηφίσματα καταδίκης απ’ όλους τους σχετικούς φορείς (π.χ. ΤΕΕ, Επιμελητήριο ξενοδόχων) και σωματεία (ΑΔΕΔΥ κ.ά.). Να ζητηθεί να μιλήσουμε για το θέμα από την εξέδρα της απεργίας στις 16/3 σε όλες τις πόλεις, ει δυνατόν.

6. Επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για ενίσχυση του ΑΤ Μυκόνου προκειμένου να συνοδεύει τους συναδέλφους στις αυτοψίες ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας για τις υποθέσεις παραβίασης αρχαιολογικού νόμου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 15/03/2023