Σε βαρύ πένθος βυθίστηκε ολόκληρη η χώρα για τον άδικο χαµό 57 συνανθρώπων µας στο τραγικό σιδηροδροµικό δυστύχηµα στα Τέµπη, µε πλήθος κόσµου να συµµετέχει σε σιωπηρές διαµαρτυρίες στη µνήµη των θυµάτων. Ωστόσο, ο βαθύς πόνος για τους νεκρούς των Τεµπών ξύπνησε τραγικές µνήµες των συγγενών των θυµάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου χάθηκαν 104 ανθρώπινες ζωές.

Ένας από αυτούς, ο Παναγιώτης Ντάγκαλος, κάτοικος Κορίνθου, ο οποίος στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου του 2018 έχασε τη σύζυγό του, Καλλιόπη, ενώ ο ίδιος, όπως κατέθεσε στη δίκη, σώθηκε από θαύµα, όταν κατάφερε τρέχοντας να φτάσει στην παραλία, έχοντας στην αγκαλιά του, τυλιγµένο σε µια πετσέτα, τον 3,5 ετών τότε γιο του. Ο Παναγιώτης, λοιπόν, κρατώντας στα χέρια του τη φωτογραφία της συζύγου του και µια µαύρη σηµαία, που από τη µια πλευρά έγραφε «Τέµπη 57» και από την άλλη «Μάτι 104», την Παρασκευή 3 Μαρτίου συµµετείχε στη σιωπηρή διαµαρτυρία στην Πλατεία Περιβολάκια της Κορίνθου, την οποία διοργάνωσε η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη για όλους» και στηρίχθηκε από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, στη µνήµη των θυµάτων του δυστυχήµατος των Τεµπών. Βλέποντας µια εθνική τραγωδία να επαναλαµβάνεται και αισθανόµενος την οδύνη των οικογενειών που έχασαν τους αγαπηµένους τους, ο Παναγιώτης έγραψε σε ανάρτησή του: «Ήταν φανερό πως η τραγωδία στο Μάτι το 2018 δεν χωρούσε σε αυτή τη συγκέντρωση. ∆εν εξυπηρετούσε κάποιες πολιτικές σκοπιµότητες. Ήταν µόνο για τα Τέµπη».

mati_1
Ο Παναγιώτης κρατώντας στα χέρια του τη φωτογραφία της συζύγου του, Καλλιόπης, και μια μαύρη σημαία, που από τη μια πλευρά της έγραφε «ΤΕΜΠΗ 57» και από την άλλη «ΜΑΤΙ 104»

Η παρουσία του χαροκαµένου πατέρα «ενόχλησε» ορισµένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, που -όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα- επιτέθηκαν φραστικά στον Παναγιώτη, µε τον πρώην γραµµατέα της Νοµαρχιακής του κόµµατος Γιώργο Παπασταµόπουλο να του απευθύνεται λέγοντάς του ότι «η σηµερινή διαµαρτυρία δεν έχει καµία σχέση µε αυτό (σ.σ.: το Μάτι) και το σηµερινό κάλεσµα έχει συγκεκριµένα χαρακτηριστικά», όπως καταγράφει το βίντεο που δηµοσίευσε το Korinthia24. Εν µέσω έντασης, µε αρκετούς από τους παρευρισκοµένους να συµµερίζονται τον πόνο του Παναγιώτη, που καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης κρατούσε τη φωτογραφία της αγαπηµένης του Καλλιόπης, που βρήκε τραγικό θάνατο στη φονική πυρκαγιά, ο πρώην γραµµατέας της Νοµαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ πλησίασε άλλον διαµαρτυρόµενο, ο οποίος υποστήριξε πως «είµαστε εδώ εκτός κοµµάτων», λέγοντάς του «Εγώ θέλω να είµαι από κόµµα!».

Ο κ. Ντάγκαλος ξεκαθαρίζει πως η παρουσία του στη συγκέντρωση διαµαρτυρίας ήταν «χωρίς πολιτικά χρώµατα και σκοπιµότητες», ωστόσο, όπως περιγράφει, όταν αφίχθη στην πλατεία, συστήθηκε στους παρευρισκοµένους, ανέφερε τον λόγο της παρουσίας του εκεί και µίλησε για το δράµα του. Ωστόσο, µια κυρία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το «ΜΑΤΙ 104» που αναγραφόταν στη σηµαία που κρατούσε, κατηγορώντας τον πως η παρουσία του εκεί εξυπηρετεί πολιτική σκοπιµότητα.

mati
Το πανό του Π. Ντάγκαλου που ανέγραφε «Μάτι» και τον αριθμό των νεκρών

«Αγανακτώ»

Στη συνέχεια, όπως περιγράφει ο κ. Ντάγκαλος, εξήγησε πάνω από δύο φορές τον λόγο για τον οποίο βρέθηκε στη συγκέντρωση, ενώ αρκετοί από τους πολίτες που συµµετείχαν στην εκδήλωση πήραν το µέρος του.

«Αγανακτώ. Με όλη τη δύναµη της φωνής µου φωνάζω να µε ακούσουν όλοι στην πλατεία ποιος είµαι, τι µου συνέβη, τι έχασα, τι µου έµεινε, για ποιον λόγο ήµουν και για ποιον λόγο δεν ήµουν εκεί. Κάποιος από τους συγκεντρωµένους µε πιάνει αγκαζέ µε το χέρι του και µε αποµακρύνει µακριά από εκεί, φανερά ενοχληµένος. Φίλος µου µε επαναφέρει σχεδόν µε το ζόρι και επικρατεί αναστάτωση», έγραψε στο Facebook ο κ. Ντάγκαλος. Τελικά, έµεινε στον χώρο της συγκέντρωσης για δύο ώρες, µιλώντας στους παρευρισκοµένους για τις δραµατικές στιγµές που έζησε. «Γι’ αυτό που δεν θα ήθελα κανείς να πάθει, για το Μάτι, για τα Τέµπη, για τη δίκη του Ματιού και τις συνθήκες διεξαγωγής της, για τις τραγωδίες που ζούµε και δεν πρέπει να ξαναζήσουµε, για τον εµπειρογνώµονα και τις απειλές κατά της ζωής του», όπως αναφέρει ο ίδιος. «Κρίµα που τέτοιες τραγωδίες δεν είναι ικανές να µας ενώσουν», προσθέτει.

Κρίμα που τέτοιες τραγωδίες δεν είναι ικανές να μας ενώσουν, ανέφερε ο Π. Ντάγκαλος


Το περιστατικό έκανε τον γύρο του ∆ιαδικτύου δηµιουργώντας αλγεινές εντυπώσεις για τον τρόπο που αντιµετωπίστηκε από ορισµένα πρόσωπα η παρουσία του τραγικού πατέρα στη σιωπηρή διαµαρτυρία για την τραγωδία στα Τέµπη, ενώ µερικά 24ωρα µετά το συµβάν η Νοµαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία Κορινθίας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου ανέφερε ανάµεσα σε άλλα: «Μεταξύ των πολιτών βρέθηκαν και τα παπαγαλάκια της “οµάδας αλήθειας”. Βγήκε “σεργιάνι το χαφιεδότσουρµο, αυτοί που αποτελούνε τον εθνικό κορµό”, όπως εύστοχα λέει και ο τραγουδοποιός».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 11/3/23