Καθημερινή μπορεί να πει κανείς ότι είναι η «Οδύσσεια» που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν κάθε είδους κακοποιό και μικροαπατεώνα. Σύμφωνα με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που μίλησαν στα parapolitika.gr, τα περιστατικά που βλέπουν ποικίλλουν. Από τις συμμορίες των πορτοφολάδων μέχρι τους μικροαπατεώνεςοι οποίοι προσπαθούν να ρίξουν στην αγορά «πλαστά» χαρτονομίσματα.

Ο τρόπος δράσης

Το κύριο πρόβλημα είναι οι διαβόητες συμμορίες των πορτοφολάδων που εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό (ειδικότερα αυτόν που επικρατεί στα ΜΜΜ) και αποσπούν τα προσωπικά αντικείμενα των πολιτών-τουριστών που κινούνται στο κέντρο της Αθήνας. Η δράση τους γίνεται πάντα οργανωμένα και με σχέδιο. Συγκεκριμένα σχηματίζουν ομάδες «κρούσης» 3-5 ατόμων και γυρίζουν τους δρόμους του κέντρου. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από τον άνθρωπο που εντοπίζει το θύμα, τον άνθρωπο που θα απασχολήσει το θύμα προκειμένου να μην έχει την προσοχή στα προσωπικά του αντικείμενα, τον «εκτελεστή» ο οποίος αναλαμβάνει να αποσπάσει τα αντικείμενα και τον λεγόμενο τσιλιαδόρο, ο οποίος κάθεται μακριά και είναι υπεύθυνος να ειδοποιήσει τα άλλα μέλη της συμμορίας όταν κάτι δεν πάει καλά ή να αποσπάσει την προσοχή των περαστικών που μπορεί να δουν την κλοπή και να βοηθήσουν το θύμα.

20230320_130719_2
20230320_130556_2

«Μόλις γύρισα η τσάντα μου είχε κάνει "φτερά"»

Η Αγγελική Β., η οποία είναι 30 χρόνων, μιλώντας στα parapolitika.gr, περιέγραψε τη δικιά της εμπειρία απ' όταν της είχαν αποσπάσει ολόκληρη την τσάντα μέσα από κατάστημα εστίασης. «Θυμάμαι δίπλα μου ότι ήταν ένα ζευγάρι και εγώ είχα αφήσει την τσάντα μου ακριβώς πίσω από την πλάτη μου κολλητά σε αυτούς. Ήμουν ανυποψίαστη και δεν είχα τον νου μου. Χρειάστηκε κάποια στιγμή να σηκωθώ και να πάω στο μπαρ για να πάρω μερικές χαρτοπετσέτες, καθώς ο άντρας που καθόταν από πίσω μου μού έριξε νερό. Μόλις γύρισα η τσάντα μου είχε κάνει "φτερά" και το ζευγάρι είχε εξαφανιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

20230320_130841
20230320_130628

«Έβριζαν και έκαναν απειλητικές χειρονομίες»

Η Αρετή Ν. για χρόνια διατηρεί κατάστημα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας και τα μάτια της έχουν δει πολλά. Η ίδια μιλώντας στα parapolitika.gr περιέγραψε μια στιγμή που κάποια συμμορία πορτοφολάδων προσπάθησε να «ξαφρίσει» τους πελάτες που κάθονταν στο κατάστημά της. «Ήταν τέλη Ιανουαρίου και μία παρέα είχε καθίσει στα εξωτερικά τραπέζια του καταστήματος. Ακριβώς δίπλα τους βρισκόταν ένα τραπέζι το οποίο ήταν άδειο. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρατήρησα έναν άνδρα να έχει κάτσει ακριβώς δίπλα, δίχως να έχει παραγγείλει κάτι και να μιλάει φωναχτά με την παρέα προσπαθώντας ξεκάθαρα να τραβήξει την προσοχή της σ' εκείνον. Ελάχιστη απόσταση πιο μακριά ήταν δύο άτομα τα οποία κοιτούσαν επίμονα τις τσάντες των γυναικών που ήταν ακουμπισμένες στο μπράτσο της καρέκλας. Τότε ένας από τους δύο πλησίασε πιο κοντά και πήγε να αρπάξει τη μία τσάντα. Τον πρόλαβε η κοπέλα που δούλευε εκείνη τη στιγμή service και του φώναξε. Τότε εκείνος πάγωσε και αποχώρησε μαζί με τον συνεργό του βρίζοντας και κάνοντας απειλητικές χειρονομίες», ανέφερε η ιδιοκτήτης.

«Κατά τον Ιανουάριο αλλά και τον Φεβρουάριο είχαμε περιστατικά με πλαστά 50ευρα»

Όπως προαναφέρθηκε, οι πορτοφολάδες και οι ληστές δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας. Ένας μεγάλος βραχνάς γι' αυτούς είναι επίσης και οι επιτήδειοι που κατέχουν πλαστά χαρτονομίσματα και προσπαθούν να τα «σπρώξουν» στην τοπική αγορά. Ο Χρήστος δουλεύει σε κατάστημα στην οδό Ηφαίστου, έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους στο Μοναστηράκι, και όπως αναφέρει ο ίδιος τα περιστατικά με πλαστά χαρτονομίσματα είναι συχνά. «Κατά τον Ιανουάριο αλλά και τον Φεβρουάριο είχαμε περιστατικά με πλαστά 50ευρα κυρίως. Συνήθως προσπαθούν να αγοράσουν κάτι το οποίο είναι μικρής αξίας γύρω στα 10-20 ευρώ και ποντάρουν στο να πάρουν 30 ευρώ ρέστα. Έτσι τους μένει και το προϊόν, αλλά και τα ρέστα που τους έχουν δοθεί», δήλωσε.

Ανήλικοι κυκλοφορούν μερικές φορές οπλισμένοι με μαχαίρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί (ειδικότερα γύρω από την πλατεία Μοναστηρακίου) αύξηση στην εγκληματικότητα των ανηλίκων. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι τα περιστατικά ληστειών με πρωταγωνιστές συμμορίες ανηλίκων έχουν αυξηθεί. Μάλιστα, οι ανήλικοι «γκάνγκστερ» κυκλοφορούν μερικές φορές οπλισμένοι ακόμα και με μαχαίρια. Προσπαθούν να αποσπάσουν κινητά, πορτοφόλια μέχρι και μπουφάν από ανηλίκους που εντοπίζουν. Καταστηματάρχες αναφέρουν ότι αρκετές φορές έχουν σώσει παιδιά τα οποία παραλίγο να γίνουν θύματα των συμμοριών αυτών.

20230320_132416

Πρόεδρος καταστηματαρχών Μοναστηρακίου: «Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση»

Για το θέμα της μικροεγκληματικότητας τοποθετήθηκε στα parapolitika.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μοναστηρακίου, Νίκος Κουγιουμτσής, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση και τα περιστατικά θα συνεχίζουν να πληθαίνουν όσο αυξάνονται οι τουριστικές ροές. «Από έρευνα που έχει γίνει, η ανασφάλεια ήταν μέσα στους πρώτους προβληματισμούς που βάζουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Όσο φτάνουμε προς το καλοκαίρι και αυξάνονται οι τουριστικές ροές, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, καθώς έχουμε και “εισαγόμενους” μικροαπατεώνες και μικροεγκληματίες, οι οποίοι έρχονται κυρίως από τις βαλκανικές χώρες. Οι συγκεκριμένοι δημιουργούν αρκετά προβλήματα, καθώς κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα οι κλοπές πολλαπλασιάζονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουγιουμτσής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καταστηματαρχών, όλα αυτά τα χρόνια οι επαγγελματίες έχουν δει αμέτρητα περιστατικά κλοπών. «Έχουμε δει περιστατικά κατά τα οποία έρχονται οι τουρίστες μέσα στο μαγαζί για να πληρώσουν και τους λείπει το πορτοφόλι, καθώς τους το έχουν πάρει μέσα από το μετρό ή από τον δρόμο. Επίσης, τους κλέβουν ακόμα και την ώρα που κάθονται για καφέ. Έχοντας ένα χάρτινο διαφημιστικό στα χέρια, το αφήνουν πάνω στο τραπέζι καλύπτοντας το κινητό των ανυποψίαστων θυμάτων τους και στη συνέχεια όταν αποσύρουν το χαρτί, με γρήγορες κινήσεις κλέβουν το κινητό που είναι από κάτω», ανέφερε. 

Και συνέχισε: «Αυτοί οι εγκληματίες βρίσκουν διάφορους τρόπους για να κλέβουν τα αντικείμενα. Τη στιγμή αυτή το φαινόμενο είναι σε έξαρση. Το έχουμε αναφέρει επανειλημμένα και έχουμε απευθυνθεί στην ΕΛ.ΑΣ. και στη Δημοτική Αστυνομία. Τώρα θα επιδιώξουμε νέα συνάντηση με τον καινούργιο αρχηγό της Αστυνομίας προκειμένου να τον ενημερώσουμε για όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν. Πρέπει να βρούμε τρόπους πώς θα περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο, καθώς είναι μία κακή διαφήμιση της χώρας μας. Ο τουρισμός είναι ζωτικό θέμα για την επιβίωσή μας».

Τέλος, ο κ. Κουγιουμτσής αναφέρθηκε και στην εγκληματικότητα των ανηλίκων που αυτή τη στιγμή είναι σε έξαρση σε όλη την Ελλάδα, αναφέροντας τα εξής: «Επίσης μία άλλη μορφή εγκληματικότητας την οποία συναντάμε πολύ συχνά τώρα τελευταία είναι η νεανική. Στο Μοναστηράκι κυκλοφορούν πάρα πολλοί νέοι και βλέπουμε συχνά περιστατικά ληστειών. Κυρίως συναντάμε κλέψιμο κινητών με λεκτική βία ή ακόμα και με απειλή μαχαιριού. Έχουμε δει πολλά παιδιά μέσα στο κρύο να κυκλοφορούν χωρίς μπουφάν επειδή τους τα έκλεψαν. Αρκετά συχνά ύστερα από δική μας παρέμβαση έχουν σωθεί παιδιά».

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο που εξασφάλισαν τα parapolitika.gr, στο οποίο φαίνεται η δράση ενός πορτοφόλα:

Στο βίντεο-ντοκουμέντο που εξασφάλισαν τα parapolitika.gr φαίνεται η δράση ενός πορτοφόλα έξω από ένα κατάστημα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες, ο ελαφροχέρης προσποιείται ότι μιλάει στο τηλέφωνο και όταν βεβαιωθεί ότι δεν του δίνει κανείς σημασία, με ταχυδακτυλουργίες κινήσεις κλέβει ένα μπουφάν το οποίο βρισκόταν πάνω σε μία καρέκλα εξωτερικά του καταστήματος.