Στην αντεπίθεση περνάει ο Γερμανός καθηγητής, ιστορικός και συγγραφέας Χάινς Ρίχτερ με προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, σχετικά με τη δικαιολογημένη ανάκληση του τίτλου τού επίτιμου διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο 84χρονος Ρίχτερ, που μεταξύ άλλων είναι και σύμβουλος του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα θέματα των γερμανικών οφειλών από τη ναζιστική θηριωδία του 1940, επανέρχεται στο προσκήνιο. Μετά την προσφυγή που είχε κάνει για το ίδιο θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το οποίο την είχε απορρίψει, ο Ρίχτερ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας αλλά και κατά του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος που έγινε η ανάκληση του τίτλου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν, μεταξύ άλλων, ότι ο Ρίχτερ στο βιβλίο του με τίτλο «Επιχείρηση Ερμής: Η κατάκτηση της νήσου Κρήτης τον Μάιο του 1941» επικρίνει τον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στον κατακτητή, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μη έντιμο, βρμικο και κτηνώδη», την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει τους ναζί αλεξιπτωτιστές ως «ιδεολόγους ιππότες». Ο ίδιος ο Γερμανός ιστορικός, πάντως, υποστηρίζει ότι η απόφαση της ανάκλησης ισοδυναμεί με προσπάθεια φίμωσης των απόψεών του. Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα είχε δοθεί από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Χάινς Ρίχτερ τον Μάιο του 2016. Όμως, σχεδόν αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις από το Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης, από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών καθώς και από ακαδημαϊκούς, ενώ εκδόθηκαν συνολικέντεκα ψηφίσματα από δήμους της Κρήτης και ένα από την Περιφέρεια, με αίτημα την άμεση ανάκληση του τίτλου από τον Ρίχτερ.

Εντονότατες ήταν και οι αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Τελικά, στις 29 Μαρτίου 2018, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου δέχτηκε την ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης να ανακληθεί ο διδακτορικός τίτλος. Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι σοβαρό λόγο έπαιξε μεταξύ άλλων και «η δημόσια απαξιωτική για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης τοποθέτηση του Χάινς Ρίχτερ, μετά την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, η οποία προσβάλλει το ίδρυμα και έχει ως συνέπεια την τρώση του κύρους του».

Ρεπορτάζ: Εύα Παπαδάτου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/3