Η εικόνα του 11χρονου παιδιού να «ακροβατεί» σε περβάζι παραθύρου στον τρίτο όροφο σε δομή της Καλλιθέας σόκαρε το πανελλήνιο.

Το περιστατικό που σημειώθηκε στις 14 Μαρτίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και βεβαίως οδήγησε σε κινητοποίηση των Αρχών. Δεν είναι τυχαίο, ωστόσο, πως μέσα σε λίγες ημέρες συνελήφθησαν η φερόμενη υπεύθυνη του ιδρύματος, αλλά και τρεις εργαζόμενοι στη δομή, η οποία «ειδικεύεται» στις θεραπείες για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μετά το σούσουρο που προκλήθηκε, οι έρευνες των Αρχών διαπίστωσαν ότι ο τίτλος που έφερε ως «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών» ήταν παραπειστικός, προκειμένου να μην υπόκειται σε αδειοδότηση και έλεγχο από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής. Την υπόθεση με τη συγκεκριμένη δομή, η οποία φέρεται να έχει παρελθόν βεβαρημένο από καταγγελίες, έχει πολλάκις φέρει στη δημοσιότητα η γραμματέας της οργάνωσης 4ΑΜΕΑ και ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου.

Απότοκο όλων των παραπάνω ήταν η παρέμβαση του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, ο οποίος με δήλωσή του γνωστοποίησε τη σφράγιση της δομής: «Άμεση σφράγιση και επιβολή του ανώτατου προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου, ύψους 60.000 ευρώ, στο «Κέντρο Ειδικών θεραπειών» το οποίο λειτουργεί χωρίς άδεια στην Καλλιθέα. Έδωσα άμεσα εντολή και σφραγίστηκε το παράνομο κέντρο. Χωρίς την προβλεπόμενη νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, φιλοξενούσε 48 ΑμεΑ με αυτισμό και νοητική υστέρηση, ηλικίας από 4 έως 20 ετών. Τα παιδιά μετά και από την εισαγγελική παρέμβαση θα μεταφερθούν με ασφάλεια σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές».

Θυμίζουμε πως το μοιραίο με το 11χρονο αγόρι απέτρεψε ένας γείτονας των εγκαταστάσεων της δομής. Κατάφερε και φωτογράφισε το περιστατικό με το παιδί να ακροβατεί, ειδοποιώντας παράλληλα την αστυνομία, προκειμένου να επέμβει. Η τύχη ήταν με το μέρος του παιδιού, καθώς ένα άλλο, μικρότερο σε ηλικία, αγόρι παρενέβη στο σκηνικό παίζοντας με την κουρτίνα του παραθύρου στο οποίο ο 11χρονος ακροβατούσε. Μία απότομη κίνηση θα έστελνε με μαθηματική ακρίβεια τον 11χρονο στο κενό, προκαλώντας τραγωδία άνευ προηγουμένου.

Οι καταγγελίες

Είναι συγκλονιστικό, πάντως, πως, πριν από την έρευνα που οδήγησε στη σφράγιση της δομής, είχαν σημειωθεί ουκ ολίγα περιστατικά, που χτυπούσαν «καμπανάκι». Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε η Νένα Χρονοπούλου, στις 3 Μαρτίου του 2022, ένα παιδί έφυγε από τη δομή χωρίς να το καταλάβει κανείς. Ένας περαστικός το οδήγησε στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας. Στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, ένα ακόμη παιδάκι το είχε σκάσει και είχε βρεθεί στην οδό Καλλιρρόης για δύο ώρες μόνο του. Στις 10 Γενάρη του 2023, ένα ακόμη παιδί εξαφανίστηκε από τη δομή και βρέθηκε σε βαγόνι τρένου στο σταθμό Αττικής. Υπάρχουν επίσης μηνύσεις για κακοποίηση ανηλίκου τόσο κατά την 1η Ιουλίου του 2022 όσο και κατά τη 13η Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Σημειώνεται πως υπάρχει καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2020, η οποία δεν έχει εξεταστεί ακόμα!

*Δημοσιεύθηκε στην On time στις 24/3/2023.