Η Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, που δέχθηκε bullying από ομάδα φοιτητών, με συνέπεια να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις -μεταξύ αυτών και της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Βάσει των πρώτων πληροφοριών, η συνάντηση θα λάβει χώρα μόλις επιστρέψει η Νίκη Κεραμέως, καθώς σήμερα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην περιοδεία του στη Φθιώτιδα.

Πανό για την παραίτησή της

Υπενθυμίζεται πως στην είσοδο του κτιρίου της Φιλοσοφικής στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου αναρτήθηκε πανό για την παραίτηση της καθηγήτριας από τη θέση του προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε νέα συνέλευση φοιτητών.

Το χρονικό

Τα βασικά γεγονότα συνέβησαν στις 23 Μαρτίου, με αφορμή μια ανάρτηση στο Facebook που έκανε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, με την οποία υποστήριζε ότι οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη δεν μπορεί να έχουν τοξικότητα ή βία, καθώς αυτά δεν συνάδουν με καμιά διαμαρτυρία, πόσω μάλλον με ένα συλλαλητήριο για μια εθνική τραγωδία.

Μετά την ανάρτησή της, φοιτητές που πρόσκεινται σε αριστερή παράταξη πήγαν στο γραφείο της Βάνας Νικολαΐδου ζητώντας «να τοποθετηθεί για την αισχρή ανάρτησή της σε σχέση με την κρατική δολοφονία των Τεμπών».

Συγκεκριμένα, η παράταξη Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής (ΣΑΦ-ΕΑΑΚ), που τοποθετείται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, έβγαλε το συμπέρασμα ότι χαρακτήριζε… φασίστες τους φοιτητές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, και την κατηγόρησαν ότι είναι εχθρός της κοινωνίας. Μάλιστα, η παράταξη επέκρινε την καθηγήτρια ότι «στοχοποιεί αρχικά τις ίδιες τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, τους συλλογικούς φορείς αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων».

Υπάρχουν καθηγηταί εις τας Αθήνας

Παρέμβαση υπέρ της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ έκανε και η Άννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι η πολιτική του κρύπτεσθαι και της δήθεν κατανόησης από τη μεριά των πανεπιστημιακών και της Πολιτείας «αποθράσυνε ελάχιστες μειοψηφίες» που είναι «βυθισμένες στην άγνοια και τον δογματισμό».

Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής

Η κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής παρενέβη και σε απόφασή της εξέφρασε «την έντονη αντίθεσή της στη στοχοποίηση της συναδέλφου. Υποστηρίζουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των μελών της σχολής να εκφράζουν ανεμπόδιστα τις απόψεις τους», ανέφερε.