Μέσω της ειδικής εφαρμογής του ΥΠ.ΕΣ. «Μάθε πού ψηφίζεις», οι Έλληνες πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν αμέσως σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του 2023.

Οι εκλογές 2023, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου και πλέον κόμματα και ψηφοφόροι ετοιμάζονται για τη μεγάλη αναμέτρηση.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.


Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Στις εθνικές εκλογές 2023, μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (μέχρι τις 31/12 του έτους των εκλογών).

Οι πολίτες που επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν εγγραφεί σε εκλογικό κατάλογο του δήμου τους και να διατηρούν το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή να μην τους έχει επιβληθεί ποινή στέρησης του δικαιώματος.

Στις εκλογές του 2023, θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού.

Βασική προϋπόθεση είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην ελληνική επικράτεια και να έχουν κάνει φορολογική δήλωση. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις εκλογές χωρίς σταυρούς, απλώς με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.


Πού ψηφίζω στις εκλογές του 2023

Οι πολίτες που επιθυμούν να διαπιστώσουν πού ψηφίζουν στις εκλογές μπορούν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ. «Μάθε πού ψηφίζεις».

Στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:
• είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
• είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.
Κάνοντας «κλικ» στο κουμπί «Αναζήτηση», εμφανίζεται ο εξής πίνακας που δείχνει τον αριθμό δημοτολογίου, το εκλογικό διαμέρισμα και τον κωδικό του εκλογικού διαμερίσματος:

Βρείτε την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ. «Μάθε πού ψηφίζεις» εδώ