Τα συνεχή ταξίδια της Ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνα Σµίρεβα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως στη Γερµανία και τη Γαλλία, τη διετία 2021-2022 έχει θέσει στο στόχαστρο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, διασταυρώνοντας παράλληλα αν οι ηµεροµηνίες όσων δραστηριοτήτων της έχουν καταγραφεί έως τώρα συµπίπτουν µε πολιτικά ή άλλα µεγάλου ενδιαφέροντος γεγονότα. Η νεαρή γυναίκα, έχοντας εξασφαλίσει ελληνική ταυτότητα στο όνοµα «Μαρία Τσάλλα», συστηνόταν ενίοτε ως µοναχοκόρη µε µητέρα Ελληνίδα και πατέρα Βρετανό, άλλοτε ως Ελληνίδα µε καταγωγή από τη Λατινική Αµερική, ενώ αρκετές φορές έλεγε πως η µητέρα της ήταν τοξικοεξαρτηµένη ή ότι ο πατέρας της έχει αυτοκτονήσει, προφανώς για να κλονίζει το θυµικό των συνοµιλητών της.

Κι ενώ οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να διαπιστωθεί ο ακριβής χρόνος διαφυγής της, πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί η συνδροµή της Αστυνοµίας και συναρµόδιων υπηρεσιών, κυρίως στη Μεσσηνία και τη Χαλκιδική, περιοχές που πιθανόν να επισκέφθηκε η Σµίρεβα. Κατά τις ίδιες πηγές, στη Χαλκιδική πήγαινε για να συναντήσει Ρώσους «συνδέσµους» και στη Μεσσηνία για να αγοράσει σπίτι σε σηµεία κοντά στη θάλασσα (Κορώνη, κοινότητες των Φιλιατρών κ.α.), πιθανόν για λόγους σχετιζόµενους µε παράνοµες µεταφορτώσεις πετρελαίου από ρωσικά τάνκερ. Ακούγεται, επίσης, έντονα ότι η κατάσκοπος χρησιµοποιούνταν και ως δίκτυο κάλυψης άλλων Ρώσων πρακτόρων ή εγκληµατιών προερχόµενων από τη Μέση Ανατολή.

Ο ρόλος της ακόµη δεν έχει διευκρινιστεί. Οι υποψίες κινούνται στο φάσµα της συλλογής πληροφοριακού υλικού και της δηµιουργίας προετοιµασιών - υποδοµών από πλευράς της για τη δράση άλλων αξιωµατούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ηδη, όπως πρώτα είχαν γράψει τα «Π» στο φύλλο του περασµένου Σαββάτου, η Ιρίνα έµενε στην οδό Αρριανού, στο ύψος της Παυσανίου στο Παγκράτι, σε απόσταση λίγων δεκάδων µέτρων από το Μέγαρο Μαξίµου, το Προεδρικό Μέγαρο και -ακόµα πιο κοντά- το νεοκλασικό της οικογένειας Μητσοτάκη στην Αραβαντινού.

Οι παράνοµες µεταφορτώσεις πετρελαίου από ρωσικά τάνκερ και το κύκλωµα µε τα δηµοτολόγια


Στο ίδιο οικοδοµικό τετράγωνο -διαγωνίως απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο δηλαδή- βρίσκεται και η σουηδική πρεσβεία, όπως επίσης πλήθος διπλωµατικών ∆ιευθύνσεων. Από το σπίτι και το µαγαζί της, λοιπόν, η πρόσβαση σε όλα αυτά τα σηµεία ήταν άµεση, χωρίς να κινεί υποψίες, αφού ως γειτόνισσα µπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερα στην περιοχή χωρίς να απασχολεί τις «οµάδες επικάλυψης» των επισήµων, δηλαδή τους «αόρατους» της Αντιτροµοκρατικής και της ΕΥΠ που επιτηρούν τους χώρους και τις µετακινήσεις της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Αρα, ένα κοµµάτι των φυσικών και τεχνικών παρακολουθήσεων αφορούσε τις διαδροµές της από τη µία πλευρά της Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, όπου κατοικούσε, στην απέναντι, όπου κινούνταν οι «στόχοι» της, πολλοί εκ των οποίων τακτικά γευµατίζουν ή δειπνούν στα εστιατόρια-στέκια της Αρριανού.

irina_2

Καθόλου απαρατήρητος, βέβαια, δεν περνάει ο αιφνίδιος θάνατος του δικηγόρου ρωσικής καταγωγής που τη βοήθησε να βγάλει τα επίσηµα έγγραφά της. «Τον βρήκε η κόρη του µέσα στο σπίτι. Αυτός ήταν υπότροφος του υπουργείου Εξωτερικών. Τελείωσε, πήρε την ελληνική υπηκοότητα, µετά γράφτηκε ως ασκούµενος και έγινε δικηγόρος. Πιο πολύ µε τις άδειες παραµονής, µε τους αλλοδαπούς ασχολήθηκε», είπε πρόσφατα συνάδελφός του. Ο θανών, όπως και ακόµα ένας γνώριµος δικηγόρος, κοντά στα 65 έτη, ο οποίος επίσης έχει στενή συνεργασία µε τη ρωσική πρεσβεία και ασχολείται µε τους οµογενείς, ελέγχεται για «ξέπλυµα» µαύρου χρήµατος, σωρεία πλαστογραφιών και παράνοµη διακίνηση µεταναστών. Η Αστυνοµία εκτιµά ότι πρόκειται για παράνοµο κύκλωµα, µε συµµετοχή και υπαλλήλων δηµοτολογίων.

∆εν ήθελε να τη φωτογραφίζουν

Η «Μαρία Τσάλλα» δεν έδειχνε ποτέ το διαβατήριο ή κάποιο άλλο έγγραφό της, σύµφωνα µε πληροφορίες που έχουν περιέλθει στη διάθεση των «Π». ∆εν ήθελε να τη φωτογραφίζουν και άλλαζε λάπτοπ ανά τακτά χρονικά διαστήµατα. ∆ιέδιδε πως της χαλάνε ή της τα κλέβουν. Το ίδιο είχε ισχυριστεί σε φίλο της, όταν τη ρώτησε γιατί φεύγει από το σπίτι όπου έµενε στον Νέο Κόσµο. «Με έκλεψαν και µου πήραν το λάπτοπ», είχε πει και τότε µετακόµισε στο Παγκράτι. Κατά κοινή οµολογία, η κατάσκοπος κατάφερνε να περνά «κάτω από τα ραντάρ», αν και στα τουλάχιστον πέντε χρόνια που βρέθηκε στην Ελλάδα (κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήρθε το 2015) κινείτο σε µικρή περίµετρο, µόλις 5-7 χιλιοµέτρων, από Νέο Κόσµο, Παγκράτι και Ιλίσια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 24/3/23