Εντυπωσιασμένη είναι η ανθρωπότητα από τις δυνατότητες του Chat GPT, της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης, που μπήκε πριν από περίπου τέσσερις μήνες στη ζωή μας και μας έφερε σε επαφή με έναν άλλο κόσμο, αυτόν του μέλλοντος, μέσω του γνωστού πλέον chatbot, που σου λύνει τις απορίες με μορφή διαλόγου, σε βαθμό μάλιστα που νομίζεις πως συνομιλείς με άνθρωπο και όχι με αλγόριθμο.

Ο επίκουρος καθηγητής Σταύρος Καπερώνης μιλά στα «Π» για τις δυνατότητες που προσφέρει το εξελιγμένο μοντέλο.

Από τα τελευταία κατορθώματα του μοντέλου, μάλιστα, ήταν ότι πέρασε τις τελικές εξετάσεις της αμερικανικής Νομικής Σχολής, όπως τις εξετάσεις στο MBA, ενώ στο Google Scholars δημοσιεύτηκε και ερευνητική εργασία που έχει συγγράψει. Πλέον η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI ανακοίνωσε το GPT-4, το πιο ισχυρό και εντυπωσιακό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μέχρι σήμερα, με την εταιρεία να υπόσχεται νέες εντυπωσιακές δυνατότητες και τους επιστήμονες να μιλούν για καμπή στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας. Ο Σταύρος Καπερώνης, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου και συμβασιούχος επίκουρος καθηγητής (407) στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλά στα «Π» για τις δυνατότητες που προσφέρει το εξελιγμένο μοντέλο. «Το GPT-4 είναι ένα μοντέλο γλωσσικής επεξεργασίας που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, βασισμένη στη μάθηση βαθιάς εναρμόνισης (deep learning), για να παράγει κείμενα και να ερμηνεύει εικόνες όπως ο άνθρωπος. Το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα όσων το χρησιμοποιούν, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις βελτιώσεις που προσφέρει σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις του GPT», αναφέρει και προσθέτει: «Μία από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις του GPT-4 είναι η αύξηση της ακρίβειάς του στην παραγωγή περιεχομένου και στην ανάλυση ή ερμηνεία εικόνας. Η λειτουργία αυτή θα καθιστούσε το GPT-4 πολύ χρήσιμο για τους ακαδημαϊκούς και ερευνητές που χρειάζονται να γράψουν ακαδημαϊκά κείμενα και επιστημονικές δημοσιεύσεις. Επιπλέον, το GPT-4 θα μπορούσε να βελτιώσει την επικοινωνία και την κοινωνική διασύνδεση, καθώς μπορεί να παρέχει προσαρμοσμένες απαντήσεις και συμβουλές σε πραγματικό χρόνο σε χρήστες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας σε πολλούς τομείς, όπως οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα».

Ωστόσο, ο κ. Καπερώνης σημειώνει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας κατά τη χρήση του GPT4: «Η κακόβουλη χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς κινδύνους, όπως τη διασπορά ανεπιθύμητων πληροφοριών και την επιρροή στη διαδικτυακή συμπεριφορά των χρηστών».

«Συνολικά, το GPT-4 είναι μια καμπή στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή. Η βελτιωμένη ακρίβεια του συστήματος, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα παροχής προσαρμοσμένων απαντήσεων σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας των χρηστών. Να σημειωθεί εδώ ότι το μοντέλο GPT-4 δεν είναι ακόμη διαθέσιμο και θα προσφέρεται στην plus έκδοση επί πληρωμή», καταλήγει ο κ. Καπερώνης.

te
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 24/3/23.