Γράφαμε χθες στο parapolitika.gr ότι οι ενήλικες με συνοσηρότητες, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες και οι εργαζόμενοι στην υγεία καλούνται να λάβουν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, καθώς η αρμόδια επιτροπή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η SAGE, συνιστά μεσοδιάστημα 6 με 12 μήνες μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων ανάλογα με τη συνοσηρότητα.

Επίσης, γράφαμε ότι η επιτροπή του ΠΟΥ εκτίμησε πως οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δόση, καθώς τα οφέλη για την υγεία τους από περαιτέρω δόσεις είναι μικρά.

Κεραυνός εν αιθρία; Αιφνιδιαστική ανακοίνωση; Αναθεώρηση των παραδεδεγμένων; Καμία σχέση…

Εμείς δεν έχουμε παρά να υπενθυμίσουμε ότι ήταν ο ίδιος ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είχε διαβλέψει, ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ότι έρχεται μία τέτοια σύσταση από τις διεθνείς υγειονομικές αρχές.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή», ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε απαντήσει τότε σχετικά:

«- Με τα σημερινά δεδομένα, γιατί θεωρείται ότι ένας ετήσιος εμβολιασμός κατά του νέου κοροναϊού θα είναι απαραίτητος για όλον τον γενικό πληθυσμό, για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες;

Καταρχήν δεν θεωρώ ότι θα είναι απαραίτητος ο ετήσιος εμβολιασμός για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Θεωρώ ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο της γρίπης και θα προσφέρεται σε παρόμοιες κατηγορίες υψηλού κινδύνου όπως και για την γρίπη. Ο λόγος που είναι απαραίτητη η αναμνηστική δόση σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι ότι καθώς έχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου και

θανάτους, η ενισχυτική δόση προσφέρει σημαντικό επιπλέον όφελος προστασίας και συνεπώς θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε έτος».